Avalehele
Daniel Kõiv: praegu panen keskmiselt 70% teenitud tulust kõrvale   

Daniel Kõiv: praegu panen keskmiselt 70% teenitud tulust kõrvale  

Daniel on ambitsioonikas 17-aastane noor, kes kolib peagi Tallinnast Saaremaale, et alustada õpinguid Saaremaa Gümnaasiumi 11. klassis. Ta on Eesti Noorteühenduste Liidu nõukogu liige ning isemajandav noor, kes on kolimise eesmärgi nimel tööd teinud ja raha kogunud. Praeguse eelarve põhjal, suudab ta katta kahe aasta elamise kulud enda kogutud ja teenitud rahast.

Miks otsustasid Tallinnast, kus sind valiti eelmisel aastal aasta õpilaseks, lahkuda ja õpinguid just Saaremaal jätkata?

Teise linna või lausa saarele kolimine oli lõppkokkuvõttes vägagi spontaanne otsus. Olles enda teadliku elu pesitsenud Tallinnas pean tõdema, et kodulinna sellest linnast ikkagi ei saanud. Seetõttu olingi otsimas esimesi võimalusi teise linna kolimiseks. Nii juhtuski, et jooksva aasta septembris lähengi õppima Saaremaale, Saaremaa Gümnaasiumisse. Valiku langetamisel oli minu jaoks tähtis, et hariduse kvaliteet ja elukeskkond vastaksid minu ootustele ja nõudmistele. Märkimisväärselt mõjutas otsust ka võimalus panustada kogukonna ellu ning usun, et saarel on täna minu panus vajalikum, kui suurlinnades. Kaalusin muuhulgas mõtet kolida Narva. Paraku ei leidnud sealt ma õppeasutust, mis oleks mind Saaremaa Gümnaasiumi sarnaselt inspireerinud.

Teise linna kolimine võib olla küllalt kulukas. Kuidas sa rahaliselt hakkama plaanid saada?

Kolides ja iseseisvat elu alustades on paratamatu, et kulud suurenevad tohutult. Ainuüksi sellest, et nüüdsest pean hakkama igakuiselt maksma üüri, toidu-, transpordi- ja kommunaalkulusid. Olen arvestanud, et pean ise hakkama saama, sest vanematega jõudsime kokkuleppele, et mind toetatakse vaid riigipoolse lapsetoetusega. Kahjuks omades üsna väikest suguvõsa pidasin algusest peale silmas ka asjaolu, et Kuressaares tuleb leida elamiskoht. Selleks, et saaksin Saaremaale õppima minna, käisin tööl ja kogusin raha.

Kus sa tööl käisid?

Olen töötanud nii kommunikatsioonijuhina kui ka restorani juhatajana ning selle ajaga olingi kõrvale pannud piisavalt raha, et kahe aasta jooksul oma õpingutega seotud kulud kinni maksta. Töötanud olen alates 12. eluaastast. Mäletan siiani 4-tunniseid vahetusi Premia jäätisevabrikus, kus saigi alguse minu töömelu.

Kust oled omandanud rahatarkuse?

Paraku pole ma kunagi saanud nii palju taskuraha kui ma võib-olla soovinud oleksin ning seetõttu pidingi ise tööle minema, et soovituid oste teha. Olen alati säästnud ning raha palgast kõrvale pannud, mistõttu olen pidanud range pilguga enda kulutusi jälgima. Praegu panen keskmiselt 70% teenitud tulust kõrvale, kuid pean tõdema, et olen mõnikord ka vähem kõrvale pannud ja mõnikord lausa kogu teenitud tasu.

Raha panen kõrvale sularahas, sest siis ei teki kiusatust kaardiga suuri makseid teha.

See on psühholoogiliselt hea viis, kuidas raha kokku hoida, sest tahes-tahtmata on sularahas maksta ebamugavam ja kui kaardil pole palju raha, siis ei saagi palju kulutada. Kaardiga on keerulisem hoomata, kui palju tegelikult kulutad.

Raha on piiratud ressurss ning selleks, et võimaldada endale unistuste elu, peab oskama rahaasju planeerida.

Kas teed ka kulude üle arvestuse pidamiseks eelarvet?

Olen hakanud eelarvet pidama, et oleks ülevaade tuludest ja kuludest. Varem, kui ma eelarvet ei koostanud oli raske saada ülevaadet, kui palju kulub igapäevaselt kasutatavate tellimuste peale nagu näiteks meediaplatvormid Netflix, Spotify jne. Kokkuvõttes kujuneb üpriski krõbe summa. Täna kasutan eelarve tegemiseks Swedbanki kulude arvestust ning see on aidanud mõista, millistelt kuludelt saaksin kokku hoida. Näiteks olen pärast kuludes selguse saamist vahetanud teenuste tellimusi. Olen koguni saanud teenuse 40 euro pealt 20 euro peale, millega näiteks aasta jooksul säästan 240 eurot.

Missuguseid soodustusi pakub sulle kool?

Saaremaa Gümnaasium on riigigümnaasium ning sellega kaasnevad ka mõned finantsilised hüved. Näiteks katab riigigümnaasium üks kord nädalas minu transpordikulud ning samuti tagatakse majutusvõimalus neile, kes tulevad õppima kaugemalt. Saaremaa Gümnaasiumil on 60 õpilaskohta ning kaugelt õppima tulijatel on kergem omale õpilaskodus koht saada. Õpilaskodu koha eest tuleb küll maksta, aga see on palju soodsam, kui korteri üürimine. Kool pakub ka tasuta hommiku- ja lõunasööki. Oma eelarves olen söögikuludeks arvestanud 150-200 eurot. Õpilaskodus elades on ka see pluss, et saab ka grupi peale süüa teha, mis võib veelgi kulusid vähendada.

Millega Saaremaal vaba aega sisustada?

Olen mõelnud, et võiksin kooli kõrvalt teha väiksemaid tööotsi, näiteks selliseid, kus saab  kodukontoris töötada. Saaremaa Gümnaasiumis sooviksin teha kooliajalehte või kooliraadio, -televisiooni või taskuringhäälingu saateid. Soovin tulevikus pühenduda ajakirjandusele ning see oleks suurepärane, kui saaksin kooli kõrvalt sellega juba algust teha.

Danieli rahatarkuse nipid:

– Vaata üle oma tellimuste maksumused ning vajadusel tee muudatusi
– Koosta eelarve ja pea sellest kinni
– Jälgi oma kulutusi
– Säästa kindel protsent oma sissetulekust
– Ära iial ülehinda aega. Aega jääb alati puudu ning antud lause kehtib ka raha kogumisel. Mida varem alustad, seda tõenäolisemalt saavutad püstitatud eesmärgid.