Avalehele
Ma Armastan Aidata annetuskeskkonnast leiab värskendatud organisatsioonide valiku

Ma Armastan Aidata annetuskeskkonnast leiab värskendatud organisatsioonide valiku

Eesti vanim annetuskeskkond “Ma armastan aidata” uuendas keskkonnas olevate organisatsioonide valikut. Alates juunikuust leiab armastanaidata.ee platvormilt 43 heategevusorganisatsiooni, kelle kaudu saab panustada laste, tervise, keskkonna, hariduse ja tugeva ühiskonna heaks.

“Oleme pingutanud selle nimel, et anda annetajatele kindlustunnet, et nende panus läheb õigesse kohta,” ütles annetuskeskkonna üks eestvedaja, Heateo Sihtasutuse kommunikatsioonijuht Katrin Arvisto. “Meie platvormil annetusi koguvad organisatsioonid on läbinud põhjaliku hindamisvooru, andnud aru oma majandustegevuse kohta ja mõelnud hoolikalt läbi annetuste kogumise eesmärgid,” lisas Arvisto.

Samuti järgivad annetuskeskkonna organisatsioonid annetuste kogumise head tava. Sellega on nad andnud lubaduse hoolitseda muuhulgas selle eest, et info nende tegevuse kohta on kergesti leitav, annetuste kogumise eesmärgid on selgelt välja toodud, annetustena kogutud raha kasutatakse heaperemehelikult, sihipäraselt ja otstarbekalt ning annetuse kasutamisest antakse aru.

“15 aastaga oleme loonud keskkonna, mis viib omavahel mugavalt ja turvaliselt kokku väga olulisi ettevõtmisi korraldavad heategevusorganisatsioonid ning suure südamega inimesed, kes soovivad oma annetusega neid toetada,” rääkis Swedbanki toetustegevuste juht Kärt Kaasik. “Annetused annetuskeskkonnas on kasvanud iga aastaga ning rõõm on näha ka heategevusorganisatsioonide suurt huvi keskkonnaga liitumise vastu. Ka sel korral oli taotlusvooru kandideerijate arv rekordiline, huvi avaldas ligi 100 organisatsiooni,” lisas Kaasik.

Alates juunikuust jätkavad annetuskeskkonnas tegutsemist hulk juba tuttavaid organisatsioone nagu Eesti Vähiliit, Toidupank, Päästeliit, Tallinna Lastehaigla Toetusfond, Kiusamisvaba Kool. Samas on ka uusi liitujaid, näiteks MTÜ Eesti SV Tugigrupid. Ühingu eestvedaja Rita Holmi sõnul loodavad nad kaasata keskkonna kaudu uusi annetajaid, kes toetaksid tugigruppide töö jätkamist. “Lapsepõlves kogetud seksuaalvägivald toob kaasa nii vaimse kui füüsilise tervise probleeme, millest on ilma kõrvalise abita võimatu vabaneda. Vaimse tervise spetsialistidest on suur puudus, seetõttu on vägivallaohvritele tugigruppe väga vaja,” rääkis Holm.

Annetuskeskkonnas olevate organisatsioonide valikut uuendatakse iga paari aasta järel. Selleks, et keskkonnas annetusi koguda, peavad organisatsioonid läbima avaliku kandideerimisvooru. Selle käigus hinnatakse projekti tegevust ja sisu, oodatavaid tulemusi, mõju ulatust ning organisatsiooni võimekust oma tegevusest teavitada. Lõpliku valiku puhul võetakse arvesse sedagi, et organisatsioonide hulk keskkonnas ei kasvaks nii suureks, et annetajal muutub valiku tegemine raskeks.

“Ma armastan aidata” annetuskeskkonna asutasid Heateo Sihtasutus ja Swedbank 2008. aastal. 15 aastaga on see kasvanud Eesti suurimaks annetusi vahendavaks keskkonnaks, kust iga soovija leiab endale südamelähedase organisatsiooni, keda toetada. Aastate jooksul on armastanaidata.ee kaudu annetatud enam kui 4 miljonit eurot.