Avalehele
Koos keskkonnasäästlikuma eluviisi poole

Koos keskkonnasäästlikuma eluviisi poole

Igaühe keskkonnamõju teadvustamine ja keskkonnasäästlikult käitumine on tänavu olnud suurem jututeemade algataja kui kunagi varem. Rohelisem mõttemaailm ja eriti sellest kantud reaalsed sammud, olgu need nii suured või pisikesed kui kellegi jaoks võimalikud, on hädavajalikud, et vähendada oma negatiivset keskkonnamõju.

Autoliisingu tugev tegija – elektriauto

Swedbank teadvustab oma mõju keskkonnasäästlikuma eluviisi poole ja suunab oma rahastamisotsustega kliente keskkonnale positiivse mõjuga otsusteni. Üks sellistest valikutest on nii eraklientidele kui ka äriklientidele keskkonnasõbraliku auto ostuks soodustingimustel liisingu pakkumine.

Kokku on Swedbank tänavu väljastanud autoliisinguid eraklientidele üle 8000, millest koguni iga kaheksas auto ehk 12% on olnud hübriid- või elektriauto või väikese mootori ja heitmetega auto.

  • Sealhulgas 6% eraisikute autoliisingutest on väljastatud nullemissiooniga sõidukitele ehk elektriautodele.
  • Vaid uusi autosid silmas pidades on erakliendid eelistanud juba veerandil juhtudel endale keskkonnasõbralikku autot.
  • Novembris küündis uute autode liisingu puhul keskkonnasõbralike autode osakaal aga juba 30 protsendini. 
  • Kokku liisisid erakliendid sõidukeid 150 miljoni euro väärtuses, millest ligi 20 miljonit eurot väljastati soodustingimustel keskkonnasõbralikele autodele.
  • Võrreldes eelmise aastaga kasvas keskkonnasõbralike autode liisingu maht aga rohkem kui kuus korda.
  • Swedbankis kehtib keskkonnasõbraliku, st elektri-, hübriid- või 130 g/km-st madalama CO2 heitmetega auto liisimisel soodsam intress nii uutele kui ka vähekasutatud autodele.

Teeme ise elektrit

Kui juba mainida elektrit, siis vähemalt aasta lõpp on teinud Tallinna börsi kõrval ilmselt üheks tihedamini külastatavaks veebileheks elektribörsi oma. Olenemata elektri- gaasi- ja soojahinnast on aga kodu energiatõhusamaks muutmine alati kiiduväärt plaan, et aidata kaasa säästvale arengule. Sel aastal ongi üha rohkem kasutatud soodustingimustel laenuvõimalust muuta eramu energiasäästlikumaks ja elektriarvete vähendamiseks paigaldada päikesepaneelid.

  • Erakliendid on soodustingimuste laenu abil rohkem kui 200 kodu muutnud energiatõhusamaks. Keskmine laenusumma oli seejuures 40 000 euro ümber.
  • Eraisikute poolt päikesepaneelide paigaldamine on samuti saanud tänavu hoo sisse ning päikesepaneelide laenu on võetud kolm korda rohkem kui eelmisel aastal. Kokku oli sel aastal lepinguid 84, mille maht oli kokku 0,9 miljonit eurot.