Tagasi
Kindlustusseltsi poolaasta statistika: huvi reisikindlustuse vastu on taastumas

Kindlustusseltsi poolaasta statistika: huvi reisikindlustuse vastu on taastumas

2021 esimene poolaasta on toonud aasta varasemaga võrreldes 17% vähem kahjuavaldusi, nähtub kindlustusseltsi Swedbank P&C Insurance AS statistikast. Vähenes ka klientidele välja makstud hüvitiste summa. Nõuete hulk vähenes peamiselt tänu reisikindlustusturu teatavale stabiliseerumisele pärast koroonapandeemia põhjustatud kaost eelmise aasta kevadel.

Võrreldes möödunud aasta sama ajaga on tänavu esimese kuue kuuga reisikindlustuse kahjunõudeid esitatud 79% vähem. „Ülemaailmse pandeemia väljakuulutamine 2020. aasta märtsis tõi kaasa erakordselt suure kahjuteadete esitamise laine nii juba reisil olijatelt kui ka nendelt, kelle reis pidi alles toimuma. Kokku laekus meile möödunud aasta esimeses pooles üle 6000 nõude, tänavu on sama ajaga tulnud pisut üle 1000 avalduse,“ selgitas Swedbanki riskikindlustuse valdkonnajuht Liina Laks.

Kahjuavalduste arvu on mõjutanud ka vähene reisijate arv aasta alguses. Jaanuaris, kui COVID-19 vaktsiinid olid veel kättesaadavad vaid vähestele ning nakatumisnäitajad olid kõrged, sõlmiti kindlustuspoliise ligi 97% vähem kui aasta varem, pandeemia eel.

Ligi 60% eestlastest soovib tänavu välismaale reisida

Samas on sõlmitud reisikindlustuste arv kuust kuusse jõudsalt kasvanud ja Eesti inimeste reisihuvi kõrge. Swedbanki aprillis läbi viidud uuringust selgus, et ligi 60% eestlastest soovib tänavu välismaale reisida. „Klientide ootustele vastu tulles pakub Swedbank alates maikuust reisikindlustustele COVID-19 kaitset ilma täiendava tasuta,“ rääkis Laks.

Lisainfot COVID-19 kaitse kohta saad lugeda meie reisikindlustuse lehelt või Swedbanki reisikindlustuse tingimustest.
Loe ka: Uuring: enamik Baltikumi inimesi on valmis reisima, kui see on ohutu

Erinevalt reisikindlustusest on teiste kindlustusliikide kahjuavalduse hulk mõnevõrra kasvanud. Suurima osa, viiendiku kodukindlustuse nõuetest moodustavad väikeelektroonika kahjud. Samas on tänavu sagenenud veeõnnetustega seotud juhtumid.

Kuuma suvega põhjustavad palju pahandust ka äikesetormidega kaasnev marutuul ja üleujutused. Oma koduse vara kaitseks soovitab Swedbanki riskikindlustuse valdkonnajuht ilmastikust tulenevaid ohtusid ennetada: „Piksehoiatuse puhul või pikemalt kodust ära olles tuleks ühendada seadmed vooluvõrgust lahti ja sulgeda aknad-uksed. Äikesetormidega kaasnev tugev tuul võib aga lennutada aiamööbli naabri aeda või murda lähedalasuva puu ohustades maja või autot. Võimalusel tasub aiamööbel tormi ajaks paigaldada varju alla ning auto parkida lagedale või garaaži.“

Üle miljoni euro

Kuigi tavapäraselt on suurimad kahjusummad seotud tuleõnnetustega, siis sellel poolaastal maksis Swedbanki kindlustusseltsi suurimat hüvitist mitme sõiduki osalusega liiklusõnnetuse puhul, mille kogukahju ulatus üle miljoni euro.

Sarnaselt kodukindlustusega kasvas ka kasko- ja liikluskindlustuse kahjuavalduste hulk. Eelmise aasta kevadel veedeti piirangutest tulenevalt palju aega kodus ja liigeldi autoga vähem. Tänaseks on liiklusvood aga taastunud ja koos sellega ka kahjujuhtumite arv. „Oma jälje jättis kindlasti ka tänavune talv, mis oli külmem, libedam ning lumerohkem kui mitmetel varasematel aastatel,“ tõdes Swedbanki liiklus- ja kaskokindlustuse valdkonnajuht Eivo Kisand.