Avalehele
Kepler Cheuvreux soovitab Ericssoni aktsia müüa

Kepler Cheuvreux soovitab Ericssoni aktsia müüa

Ericssoni tulevikuväljavaade on Kepler Cheuvreux hinnangul nõrk ning seetõttu langetas analüüsimaja Rootsi võrguseadmete tootja aktsia hinnasihti ja soovitust.

„Raadio juurdepääsuvõrgu (RAN) turg langeb 2024. aastal hinnanguliselt 4% ning prognooside järgi kahaneb taas ühekohalise arvu võrra. Analüüsifirma Dell’Oro prognoosib langust kuni 2027. aastani. Nähtavus järgmisteks kvartaliteks on jätkuvalt piiratud. 5G tsükkel on jõudnud oma tippu ning käibed ja marginaalid peaksid lähikvartalitel jääma surve alla,“ kirjutasid Kepler Cheuvreux analüütikud Ericssoni kohta käivas analüüsis.

Käive võib stabiliseeruda alles aastaks 2025

Analüüsis viidati, et Ericssoni juhtkond kinnitas järgnevate kvartalite nõrka väljavaadet ning RAN turu langust 2024. aastal. Oodatust väiksem on nõudlus Indias ning ka Euroopa ja Hiina on muutunud oma nõudluses ettevaatlikumaks.

Pärast mullust suurt langust USAs, on oodata taastumist sel aastal ning Ericsson võib lõigata kasu AT&T Open RAN projektist aasta teises pooles. Vaatamata sellele väheneb käive kogu aasta vältel, stabiliseerudes aastal 2025.

Marginaalidele pole oodata kiiret taastumist

Ericsson viis eelmisel aastal lõpule kontserni 12 miljardi SEKi suuruse kulude kärpe programmi. Juhtkond näib olevat valmis astuma lisasamme, et järgnevatel kvartalitel marginaale toetada. Kuigi tegevuskeskkond on jätkuvalt ebakindel, keskendub juhtkond tugevalt kulude kontrollimisele. Kepler Cheuvreux analüütikud usuvad, et korrigeeritud EBITA marginaal võrguseadmete üksuses võib 2026. aastaks järk-järgult tõusta 17%-ni, mis on küll allpool 2021. aasta 22% taset. Kogu kontsernile prognoosivad nad 2024. aastal varasema 10,5% asemel EBITA marginaali 9%.

Kepler Cheuvreux langetas Ericssoni aktsia hinnasihi 52 SEK-ilt 50 SEK-ile ning andis aktsiale soovituse  „Hoia“ asemel „Müü“. Analüüsimaja prognoosib, et Ericssoni esimene kvartal saab olema samuti nõrk ning ootab käibele 12% langust.