Avalehele
Millega peab investor arvestama Enefit Greeni esimesel börsipäeval

Millega peab investor arvestama Enefit Greeni esimesel börsipäeval

Homme algab kauplemine taastuvenergia ettevõtte Enefit Green aktsiatega. Vastame klientide poolt enim esitatud küsimustele ning anname paar näpunäidet, millega investor peaks esimesel börsipäeval arvestama.

Millal tehinguid tehakse?

Tallinna börsil toimub kauplemine 10.00 -16.00. Börsi avanemisele eelneb avaoksjon (9.45 – 10.00) mille käigus sobitatakse ostjate- ja müüjate korraldused ning kui kujuneb tasakaaluhind, siis selle hinnaga tehakse esimesed tehingud. Sama toimub ka enne börsi sulgemist lõpuoksjonis (15.55 -16.00) ning tehakse viimased tehingud.

Esita oma korraldus varakult

Ostu- ja müügikorraldusi saab sisestada Swedbanki internetipangas juba enne kauplemise algust 21. oktoobri hommikul. Selleks tuleb valida Säästmine ja investeerimine ning sealt Väärtpaberid alt Aktsiad. Enefit Green aktsia on leitav Eesti aktsiate nimekirjas või kasutades otsingu akent. Kui aktsiad on investoril juba olemas, siis saab korraldusi sisestada ka portfelli vaates.

Kasuta limiithinnaga korraldust

Tallinna börsil kauplemisel soovitame orderi sisestamisel kasutada limiithinnaga orderit, mitte turuhinnaga orderit. Sellel on mitu põhjust, turuhinnaga orderi puhul täidetakse vaid see kogus, mis oli sellel hetkel parima hinnaga saadaval ning ülejäänud kogus tühistatakse. Näiteks panite ostma 100 aktsiat turuhinnaga, müügipakkumiste pool oli parima hinnaga vaid 1 aktsia, siis ostetakse teile 1 aktsia ning ülejäänud order tühistub. Teine põhjus on, et turuhinnaga ostuorderi puhul broneeritakse kontol 5-15% rohkem raha.

Limiithinnaga korraldused saab enne börsiavanemist soovitud tasemetel sisestada ja siis ei pea jooksvalt õiget hetke ise ootama jääma vaid tehing tehakse ära kui aktsia soovitud hinnatasemele jõuab. Limiithinnaga orderi saab töösse panna kuni 30 päevaks. Aktsia vaates on näha ka turusügavus ehk mis hinnaga ja mis kogused pakkumises on.

Hoia oma korraldustel silm peal

Oma töös olevaid ordereid ja tehinguid saab vaadata internetipangas menüüs „Minu portfell“. Samas kohas saab ka töös olevaid ordereid vajadusel tühistada. Kui tehing saab turul tehtud, siis raha ja väärtpaberid vahetavad omanikku 2 tööpäeva jooksul.

Säilita külma närvi

Esimestel tundidel ja päevadel võivad aktsia liikumised olla väga suured. Tasub investeerimisotsused eelnevalt läbi mõelda ning säilitada rahu. Edukat investeerimist!

Kuula podcasti!

Investeerimisjuttude viimases saates analüüsiti Enefit Greeni märkimise tulemusi ja arutleti, mis võiks saada edasi. Saatejuhtideks Andres Suimets ja Tarmo Tanilas.