Avalehele
Reisijate vähesus langetas Tallinna Sadama tulusid

Reisijate vähesus langetas Tallinna Sadama tulusid

Kuna Tallinna Sadama reisijate maht kahanes neljandas kvartalis 2019. aastaga võrreldes 73%, siis oodatult tulid ka majandustulemused eelmisest aastast halvemad. Kui reisilaevade külastuste arv vähenes vaid 8%, siis laevade täituvus langes oluliselt. Kuna reisiparvlaevad vedasid ka veoautodes kaupa, siis Reisisadamate segmendi müügikäive langes eelmise aastaga võrreldes 41%, hoolimata reisijate arvu suuremast langusest. Kaubasadamaid aitas kaubaveo mahu 3% kasv.

Grupi neljanda kvartali müügikäive langes eelnenud aastaga võrreldes 16% võrra ning jäi 3% meie ootustele alla. Müük jäi ootustele alla peamiselt jäälõhkuja Botnica segmendile, kuna laev oli välja prahitud ligi pool kuud vähem kui 2019. aasta neljandas kvartalis.

Püsikulusid vähendati

Tallinna Sadam oli meie ootustest edukam kulude ohjamisel. Kui tulud vähenesid neljandas kvartalis 4,7 miljoni euro võrra, siis kulumieelne ärikasum EBITDA langes 2,7 miljoni euro võrra. Suurim kulude vähenemine tekkis remondi- ja hoolduskuludes (aastane langus 0,6 miljonit eurot) ning kütusekuludes (aastane langus 0,6 miljonit eurot), lisaks vähenesid palgakulud 0,3 miljoni euro võrra. Kuna meie eeldasime jäigemaid püsikulusid, siis raporteeritud EBITDA ületas meie ootuseid 2% ehk 0,3 miljoni euro võrra.

Aktsiahind peegeldab meie hinnangul õiglaselt ärikasumi taastumist

Kuna Eesti liikumispiirangud kevadel veel kehtivad, siis ootame reisijate mahtude taastumist alates kolmandast kvartalist. Kuna me varem ootasime kiiremat koroonakriisist taastumist, siis vähendasime 2021. aasta kulumieelse ärikasumi ootuse 64 miljonilt 57 miljonile eurole. 2022. aastal ootame EBITDA taastumist 66 miljonile eurole (eelmine ootus 68 miljonit eurot). Kuna meie hinnangul piisas sellest, et kulutada aastas 20-25 miljonit eurot investeeringutele, 7 miljonit eurot intressidele ja tulumaksule ning ligi 30 miljonit eurot dividendidele, siis analüüsi väljastamisel ootasime Tallinna Sadama aastaseks dividendiks 11,5-12 senti aktsia kohta.

Tallinna Sadam kauples ligi 10-kordse 2022. aasta oodatava EV/EBITDA (ettevõtte väärtuse/kulumieelse ärikasumi) suhte ja 14-kordse P/E (hinna/kasumi) suhte juures, mis meie hinnangul oli õiglane. Seetõttu jätsime aktsia hinnasihi 1,85 eurot ja Neutraalse investeerimissoovituse muutmata.

Tutvu kindlasti Swedbanki soovituste taustteabega!

Käesolevas artiklis toodud väärtpaberi soovitus või sihthind baseerub analüüsil, mis sai valmis 30.03.2021 kell 19:19 ning mis avaldati 30.03.2021 kell 19:19, ent mis ei pruugi olla viimasena avaldatud analüüs. Viimati avaldatud väärtpaberi soovitus või sihthind on kättesaadav Swedbank AS aktsiaanalüüsi üksuse tasulise analüüsiteenuse tellijale.

Märksõnad: Tallinna Sadam, TSM1T