Avalehele
Strateegi veerg mai 2024

Strateegi veerg mai 2024

Aprilli korrektsiooni järel suundusid finantsturud mais uutele rekordtasemetele. SP500 indeks kasvas kuuga eurodes mõõdetuna 3,3%. Tegemist on USA aktsiaturu viimase 21 aasta parima lehekuu tootlusega. Möödunud seitsme kuu jooksul oli see juba kuues positiivse tootlusega kuu. Esimese kvartali majandustulemused on tänaseks avaldanud 97% USA börsil kauplevatest ettevõtetest ning nende kasum aktsia kohta on aastaga keskmiselt kasvanud 7%, ületades analüütikute konsensuse prognoosi 3% võrra. Ajalooliselt on aeglustuv sisemajanduse kogutoodang koos kasvavate kasumitega olnud parim makrokeskkond aktsiate jaoks. Taoline kombinatsioon on keskpankadel võimaldanud alandada raha hinda inflatsioonitempot kiirendamata.

Makropilt

USA majandus kasvas 2024. aasta esimeses kvartalis aastapõhiselt 1,3%, mis on kõige tagasihoidlikum kasvutempo alates 2022. aasta teisest kvartalist. Tarbijad on hakanud enam raha säästma ning tarbimiskulutused vähenevad. Jahedam majanduskeskkond piirab ettevõtete  hinnatõstmise võimekust ning annab Föderaalreservile võimaluse kaaluda intressimäärade langetamist septembris. USA majanduses segavad kaarte lähenevad presidendivalimised ning vandekohtu otsus tunnistada Donald Trump dokumentide võltsimises süüdi.

Üle pika aja rõõmustas Riksbank rootslasi ja Rootsi majandust möödunud kuul 0,25%-se intresside kärpimise otsusega. Erinevalt finantsturgude kartusest ei toonud see kaasa Rootsi krooni edasist nõrgenemist ning koos paranevate makronumbritega on pikka aega surve alla olnud valuuta  euro ja dollari vastu tugevnema hakanud.

Euroala inflatsioon tõusis mais 2,6%-ni. Tegemist on pisut kõrgema numbriga kui majandusteadlased ootasid, kuid suure tõenäosusega ei takista see Euroopa Keskpangal 6. juunil intresse langetamast. Hetkel on kõige tõenäolisem stsenaarium, et me näeme sel aastal euroala intresside langetamist kahel korral 0,25% võrra, millele 2025. aastal järgneb veel kaks samas mahus intresside alandamist. Olukorras, kus Föderaalreserv on pigem äraootaval seisukohal, ei saa Euroopa Keskpank kiiresti intresse allapoole tuua, sest tugev euro hakkaks takistama regiooni eksporti. USA-st pisut madalamad intressid Euroopale sobivad, arvestades piirkonna struktuuriliselt nõrgemat majanduskasvu ja vähem ekspansiivset eelarvepoliitikat.

Mais tuli USA president Joe Biden välja plaaniga kehtestada lisaks Hiina elektriautode tootjatele ka Hiina roheenergeetika firmadele senisest oluliselt kõrgemad tollimaksud. Hiina tööstustoodangu numbrid on hakanud stabiliseeruma ning valitsuse toel on esimesi paranemise märke näha kinnisvaraturul. Aktiviseerunud on Hiina kõrgete poliitikute välisvisiidid, eesmärgiga parandada suhteid suurte Euroopa riikidega.

Aktsiaturud

Nafta hinna langusest hoolimata oli mais Euroopa parima tootlusega aktsiaturuks Norra, mis kasvas  9,2%. Paranenud makronumbrite toel kallinesid ka teiste Skandinaavia börside varad üle 4%. Rootsist alguse saanud intresside langetamine on investorite jaoks piirkonna atraktiivsust suurendamas. Kahjuks ei saa seda öelda Baltikumi ja eriti Eesti turu kohta, kus üheksa kvartalit kestnud majanduslangus ning murettekitav maksupoliitika on investoreid parematele jahimaadele peletamas.  Vähelikviidne turg ning DelfinGroupi suuromanike otsus oma osalust firmas vähendama hakata on Lätist 9%-se langusega teinud sel aastal Euroopa kõige kehvema tootlusega börsi. Edetabeli tipus troonib pangandussektori toel Itaalia.

USA börsil jätkas suurepäraste tulemuste ning optimistliku tulevikuväljavaate tõttu võidukäiku tehisintellekti lipulaeva Nvidia aktsia, mis kallines kuuga pisut enam kui veerandi võrra. Lisaks teatas ettevõte aktsiate splitist, mille kohaselt kukub aktsia hind 10 korda, kuid investorite kontodel on peagi 10 korda rohkem aktsiaid. Tehniliselt ei muutu midagi, kuid odavam aktsia hind võimaldab uutel investoritel lihtsamalt ettevõtte eduloost osa saada.

Mai oli väga hea kuu USA roheenergia firmadele, sest Hiina tootjatele kehtestatavad tollid aitavad USA firmadel koduturul enda positsioone kindlustada. Kõige edukam oli First Solari aktsia, mille hind tõusis kuuga koguni 54%. Ahnus on turgudel tagasi, mida iseloomustavad hästi spekulantide riskantsed tehingud tugevalt lühikeseks müüdud GameStopi aktsiatega. Halvasti läks mais USA lennufirmade aktsiatel, kelle kasumlikkus on tihedas konkurentsikeskkonnas ning tarbija ostujõu langemise tõttu surve alla sattunud.

Võlakirjad

USA eelarvepuudujääk ulatub 6,3%-ni sisemajanduse kogutoodangust, mis on ajalooliselt olnud omane sügava majanduslanguse perioodidele, mitte aga kõrge tööhõive ja tugeva majanduskasvu aastatele. Eelarvepuudujääk peab vähenema, sest vastasel juhul kasvavad võla teenindamise kulud ühel hetkel liiga suureks. Liialt kiire eelarvepuudujäägi vähendamine võib samas kaasa tuua majanduslanguse, millega Joe Biden enne valimisi riskida ei soovi. Usaldus USA eelarve jätkusuutlikkuse suhtes on finantsturgude stabiilsuse seisukohalt ülimalt oluline. Hiljutine kulla hinna kiire kasv indikeerib institutsionaalsete investorite soovi vabaneda USA võlakirjadest ning vahetada need ebastabiilsel ajal kulla vastu.

USA riigivõlakirjade tootlus oli mais volatiilne, reageerides oodatust kõrgematele tootja-ja tarbijahinna numbritele ning mõnede keskpankurite sõnavõttudele, et intresside langetamine võib langeda 2025. aastasse. Tark ei torma! Oleme endiselt ettevaatlikud pikema kestusega võlakirjade klientide portfellidesse lisamisega, sest määramatust ja riske on palju ning vajame selgemaid indikaatoreid keskpankade lähituleviku rahapoliitiliste otsuste osas.

Erinevalt loiust Eesti aktsiaturust on oluliselt aktiviseerunud kohalik võlakirjaturg, pakkudes uute emissioonidega valikuid igale maitsele. Tasub olla ettevaatlikult optimistlik, et varsti on huvilistel võimalus enda portfelli lisada ka Eesti riigi võlakirju.

Toorained ja valuutad

Aprillis geopoliitiliste pingete tõttu kiirelt kallinenud maagaasi hind jätkas ülespoole liikumist ka mais, tõustes kuuga koguni 28%. Tean paari inimest, kes fikseerisid enda maja gaasihinna lepingud talvekuudeks paar kuud tagasi ning neile võib eduka tehingu puhul õnne soovida. Erinevalt maagaasist nafta hinnad mais odavnesid 8%, aidates pisut inflatsiooninumbrit allapoole tuua. Märkimisväärselt (14%) kallines möödunud kuul nisu hind, aga rannahooaja saabumisel pole õnneks ka kiusatust saia väga palju süüa. Analüütikud on korduvalt viidanud ajaloolisele kulla ja hõbeda hinna omavahelisele suhtele ning selle kohaselt oli hõbe kulla suhtes veel kuu aega tagasi 15% alahinnatud. Mais hõbeda hinnaralli toel antud hinnaerinevus kõrvaldati.

Rootsi esimese kvartali sisemajanduse kogutoodang jõudis mõneti ootamatult taas 0,7%-ga plusspoolele, mis on viimase kahe aasta tugevaim tulemus. Kauaoodatud uudis on kaasa toonud Rootsi krooni tugevnemise euro suhtes ning annab Eesti eksportööridele sõõmu värsket hapnikku juurde.

Kuu graafik

Finantsturgude väljavaade

USA aktsiaturul aprillis toimunud korrektsioon jäi alla 5% piiri ning mais tegid turud uued rekordid. Investoreid huvitab ikka rohkem tulevik kui möödunud kuude liikumised. Finantsturgude väljavaate prognoosimisel tasub uurida ajaloolist statistikat ning investorite psühholoogiat, sest varasemad mustrid kipuvad aeg-ajalt korduma.

2024. aasta esimese viie kuu SP500 tootlus on paremuselt ajaloo üheksateistkümnes tulemus. Parim resultaat saavutati aastal 1933 peale suurt finantskriisi, kui aasta esimese viie kuuga kallinesid USA aktsiad 46%.

Tugevad aasta esimesed viis kuud annavad statistika kohaselt lootusrikkaid signaale kogu aasta tulemuste osas. Kui vaatame 20 parimat esimese viie  tootlusega aastat, siis nende järgneva seitsme kuu koondtulemus on olnud negatiivne vaid kolmel korral. Tugevale esimesele viiele kuule on aasta järgnevatel kuudel investorid teeninud 10-12% tootlust.

Vaid ajaloolistele andmetele tuginedes on aasta teise poole finantsturgude väljavaade lootusrikas. Tasub olla optimistlik, aga valmistuda ka ootamatusteks. Puhkuste hooaeg toob väiksemad käibed ning madalama volatiilsuse. Suuremaid liikumisi näeme ilmselt sügisel koos USA presidendivalimistega.

Esitatud teave on informatiivne, tegemist ei ole investeerimissoovitusega ega kutsega osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid.

Märksõnad: Aktsiaturg, Investeerimine