Avalehele
Karjääripöörde teinud Heli Mets: mõtlesin, et enne pensionit võiks rahulikumalt võtta, aga ei!

Karjääripöörde teinud Heli Mets: mõtlesin, et enne pensionit võiks rahulikumalt võtta, aga ei!

Neli ja pool aastat tagasi Swedbanki praktikale kandideerinud Heli Metsast (53) on tänaseks saanud Swedbanki erakliendihaldur. Ehkki hirm pangas töötamise vastutuse ees oli toona suur, julgustab ta muutustele vastu astuma kõiki, kes tahavad oma tööelus pöörata uue lehekülje. „Ei tasu karta!” kinnitab Heli.

Heli Mets

Lapsena tahtis Heli saada stjuardessiks. „Tahtsin veel ka viis aastat tagasi stjuardessiks saada. Enne, kui ma panka tööle sattusin,” ütleb ta. Heli on õppinud majandust ja turundust. Oma seniseks karjääri tipuks peab ta Tallinna tervishoiu kõrgkooli avalike suhete juhi ametit. „Siis sai jälle kannapööre tehtud!” naerab Heli. Ta ütleb ausalt: kolme lapse emana on ta karjääri teinud ka kodumajapidamist juhtides ja lapsi kasvatades. Pärast laste suuremaks sirgumist on Heli töötanud ka ettekandjana kohvikus.

Pangandusse jõudis Heli tänu kuulutusele, mis kutsus Swedbankiga liituma küpses eas praktikante. „See kõnetas mind. Mõtlesin: mis mõttes praktikante? Ma olin siis juba viiekümne kandis,” meenutab Heli. Pangas sai Helist digipraktikant, kes tutvustas teenindussaalides Swedbanki mobiiliäpi võimalusi. „Väga palju on ootesaalis ja kontorites vanemas eas kliente. Et see info jõuaks ka nendeni, siis on hea, kui neid kõnetab ja neile oskusi jagab ka n-ö küpses eas praktikant. Meid oli tol korral kuus,” kirjeldab Heli.

Pole lihtne, aga on põnev

Heli on ka varem käinud praktikal, 1980ndatel Tallinna Kaubamaja tööstuskaupade osakonnas. Siis tulid tema ellu Miss Estonia valimised ning Helist sai 1988. aastal Miss Estonia. Seejärel tegi ta ka taas karjääris kannapöörde. „Kui mulle tehti ettepanek konsultatsioonifirmas tööle asuda, tundus see hoopis ahvatlevam,” meenutab Heli.

Heli nendib, et alati pole karjäärimuutuste tegemine olnud käkitegu. „Kui on jälle uus pööre olnud, mõtlen mõne aja pärast: oli seda vaja? Aga siis on juba hilja, siis tuleb edasi liikuda. Ja kui välja ei tule, tuleb jälle suunda muuta. Lihtne ei ole, aga ääretult põnev on küll olnud,” julgustab Heli.

Panka praktikale kandideerides Helil mingeid eelarvamusi polnud, pigem oli pisut kõhe mõelda suurele vastutusele, mis teda ees ootas. „Mõtlesin: pank! Inimesed hoiavad ju oma raha seal, nad usaldavad pangatöötajat, ootavad suurepärast teenindust, häid teadmisi, õigeid vihjeid otsuste tegemisel ja suunamist pangateemade käsitlemisel,” loetleb Heli. Kuid ta usub, et muutusehirmust saab üle, kui pisut endasse süüvida. „Kui tunnetad selles valdkonnas, kus järsku tegutsed, mis on sinu tugevused, analüüsid oma nõrkusi ja teed endale selge plaani, mida peaks arendama ja kuhu peaks edasi liikuda – selline kaine mõtlemine aitab hirmudest üle saada,” soovitab Heli. Ta toob erinevate ametite proovimise eeliste seas esile nii saadud uusi kogemusi kui ka teadmisi. Vähem tähtsad pole ka inimesed. „Sinu ellu tulevad uued inimesed, kes minu jaoks on olnud ikkagi väga toetavad ja väga toredad,” sõnab ta.

Digipraktikandist erakliendihalduriks

Heli on uhke, et on jõudnud Swedbanki digipraktikandina enda jaoks tundmatusse astudes nelja ja poole aastaga erakliendihalduriks. „Ja minu eas! Mõtled, et pensionini on veel kümme aastat aega, võiks juba natuke rahulikumalt võtta, aga ei! Mul on mingi sisemine rahutus,” naerab Heli. Pärast praktikat sai temast Swedbanki Liivalaia kontori assistent. Heli sõnul aitas tasustatud praktika paremini praktikale pühenduda ning suur oli tema üllatus, kui talle tehti ettepanek pärast praktikat Liivalaia kontoris assistendina jätkata. Assistendi ametist õppis Heli kliendinõustajaks ja sealt edasi liikus privaatpangandusse arveldusspetsialistiks. Nüüd on ta jõudnud Liivalaia finantskeskusesse, kus teeb erakliendihalduri tööd.

„Nüüd on jälle väljakutse, kus ma tunnen, et nii palju on õppida ja teha, et saada sellel ametikohal pädevaks ja heaks töötajaks,” tunnistab Heli. Ta tõdeb, et julge pealehakkamine on juba pool võitu. Kui kandideerida, peab olema valmis, et sind ka välja valitakse. Tähtis on ka sisemine rahulolu ja õnnetunne. „Kui särad ja oled rõõmus, siis on ka kolleegid sinuga rahul,” kinnitab Heli.

 

Kommentaar:

Hanna Lember, Swedbanki karjäärispetsialist:

„Praktika on väga hea võimalus, et vaadata organisatsiooni ja ametit sellise pilguga, kas see võiks olla midagi sulle või mitte. Sa ei seo ennast ettevõttega ning samuti pole ka ootused sulle nii kõrged. Saad rahulikult õppida, kogeda, näha. Praktika on tasustatud. Et saada üle hirmust kandideerimisel, mõtle oma tugevustele, samuti loe ettevõtte ja praktika kohta avaldatud infot. Infokilde kokku noppides saad juurde nii julgust kui ka teadmisi, sest paljuski tekib hirmutunne teadmatusest selle ees, mis praktikal ees ootab ja mida praktika endast kujutab.

 

Kandideeri Swedbanki praktikaprogrammi!

Swedbanki Kick Start Your Career programmi on oodatud osalema kõik, olenemata sellest, kas oled omandamas esimest eriala või soovid oma karjääris teha kannapööret. Loodame näha programmis osalejaid igast elu- ja karjäärietapist. Pole oluline, kas õpid kõrgkoolis või soovid lihtsalt teha karjäärimuudatust; on Sinu taustaks majandus, IT, turundus, matemaatika või mingi muu eriala – usume, et leiame sobiva väljakutse igaühele.

Meie praktikaprogrammi on võimalik kandideerida veebruarist maini. Sel perioodil avaldame erinevaid praktikakuulutusi. Teavitame Sind uutest praktikakohtadest, kui annad endast märku siin, valides „Alusta oma karjääri Swedbankis”.

Märksõnad: KickStart, praktika, Swedbank