Avalehele
Praktika Swedbankis: esialgne ebakindlus kasvas tundeks, et kõik on võimalik

Praktika Swedbankis: esialgne ebakindlus kasvas tundeks, et kõik on võimalik

Praktika pangas annab võimaluse avastada seni tundmatuid valdkondi ning annab suurepärase võimaluse nii karjääripöördeks kui ka päris esimeseks töökohaks.

Oma kogemusi jagavad Swedbanki praktikaprogrammi läbinud ning ettevõttes tööle asunud Swedbanki kontorivõrgu kliendinõustaja Heidy Loikonen, andmeteadlane Kristin Petersel, ostuosakonna juuniorspetsialist Elerin Loit, eraisikute finantsüksuse assistent Kerli Aksalu ja tarkvarainsener Aliabbas Shukurlu.

Heidy alustas karjääri Swedbankis 2021. aasta aprillis praktikandina nõustamiskeskuses. Praktikale kandideerimist ta pikalt ette ei planeerinud. „Minu eelarvamused pangas töötamise kohta olid nii suured. Olin kindel, et ei saa panka tööle,” meenutab ta. „Minu peast jooksid läbi mõtted nagu „ma olen veel liiga noor”, „pangas töötavad ainult kõrgharidusega inimesed”, „ma ei saaks hakkama”.” Tänu lähedaste toetusele ja sellele, et nemad Heidysse uskusid, sai ka motivatsioonikiri viimasel hetkel Swedbanki saadetud. Heidy avastas praktika käigus endas varem teadvustamata huvi finantsmaailma vastu. „Pangas töötamine pani mind tundma tähtsana – ja justkui kõik oleks võimalik,” ütleb Heidy.

Heidy Loikonen
Heidy Loikonen

Ka Kristinil olid praktikaprogrammi kandideerides kõhklused – kas saan ikka hakkama? Kas tean ja oskan piisavalt? „Lootsin vaid, et kõik sujub ja õpin praktika käigus palju,” ütleb Kristin. Sisseelamine läks aga väga sujuvalt. Elerin lisab oma kogemusest, et ehkki õppida sai praktika ajal tõesti palju, olid nii praktika juhendaja kui ka kolleegid talle igal sammul toeks.

Kristin Petersel
Kristin Petersel

Võimalus edasi töötada

Swedbankis on väga palju erinevaid valdkondi ja ametikohti, kus end proovile panna. „Samuti on väga kasulik Swedbankis „jalg ukse vahele saada”, sest siin avaneb sulle võimalusi, millest sa varem isegi ei pruukinud teadlik olla,” ütleb Kristin.  Nii Elerin kui ka Kerli tõid välja, et vaid pangas töötades saab hea ülevaate, kuidas pank tegelikult toimib ja töötab. „Praktika ajal õppisin peaaegu iga päev mõne uue oskuse. See kogemus on kindlasti kasulik neile, kes otsivad uut ja edukat karjääri,” lisab Aliabbas. Samuti pakub Swedbank palju erinevaid võimalusi pärast praktikat ettevõttes edasi töötamiseks.

Elerin Loit
Elerin Loit

„Praktikat võib alustada ühest kohast, kuid programmi käigus saab teada paljudest teistest ametitest, mis äkki huvitavad ja kuhu on võimalik hiljem panka tööle edasi jäädes liikuda,” selgitab Elerin. Ta ise alustas praktikandina nõustamiskeskuse kliendinõustajana, kuid nüüd töötab ostuosakonna juuniorspetsialistina.  Kerli sõnul oli hea tunda, et ta oli Swedbanki meeskonda väga oodatud. „Kõik on väga toetavad ja praktikant tunneb end teistega võrdselt – selles veendusin kahe suve jooksul,” sõnab ta.

Kerli Aksalu
Kerli Aksalu

Äpardused ja toredused käsikäes

On täiesti loomulik, et praktikal võib juhtuda ka äpardusi. Kristin meenutas, kuidas täitsa praktika alguses ei jõudnud tehnilise viperuse tõttu temani kõik esimesel päeval talle saadetud e-kirjad. Nii ei teadnud ta sedagi, et teda oodatakse tema enda tervituskoosolekule. „Endal oli küll jube piinlik, aga kõik teised olid väga mõistvad, eriti kuna ma alles alustasin. Õnneks oli sellele väga lihtne lahendus ja järgmisel päeval sain juba õigel ajal õigetesse kõnedesse,” meenutas Kristin.

Swedbankis oleme juba enne koroonapandeemia algust toetanud töötajate võimalusi panustada ka kaugtööna. Oleme õppinud, et head tiimid töötavad regulaarsete veebikoosolekute toel väga hästi olenemata tiimiliikmete asukohast.

Seevastu ühed toredamad mälestused on seotud ühiste ajaveetmistega. „Kuna minu meeskonnas asusid inimesed kolmes erinevas riigis, siis toimus see muidugi läbi interneti. Me mängisime koos kaardimängu „Spyfall” ja see oli suurepäraselt naljakas, mul olid lausa pisarad silmis vahepeal. Seega meil on siin pangas ikka väga tore,” kirjeldab Kristin. „Üks parimaid mälestusi on mul päevast, mil sain oma programmi läbimise diplomi. Kuuldes kolleegide ja ülemuse häid sõnu, tundsin end nii hoituna,” meenutab Aliabbas.

Aliabbas Shukurlu
Aliabbas Shukurlu

Kuidas võtta praktikast maksimum?

„Õpi nii palju, kui sa suudad! Ole nagu käsn, kes kõik info endasse imab. Need teadmised, mida sa omandad, on nagu kuld ja need inimesed, kellega tutvud, on sinu võimalused. Oska seda ära kasutada!” – Heidy, alustas karjääri Swedbankis 2021. aasta aprillis praktikandina nõustamiskeskuses.

„Ära karda küsida! Küsi, kui sa midagi ei mõista. Küsi, kui midagi tahad veel paremini mõista. Sinu meeskonnakaaslased annavad hea meelega palju nõu ja aitavad alati, kui vaja. Proovi võtta osa nii paljust, kui sul aega on, ning kindlasti ühine ka igasuguste koosviibimistega, sest see ühendab veel enam kui tavapärane tööalane suhtlus.” – Kristin, alustas Swedbankis juuniorspetsilistina.

„Võimalusel osale kõikidel koolitustel ja üritustel. Ära kunagi karda küsida, kui midagi huvitab või jäi arusaamatuks.” – Elerin, alustas praktikandina nõustamiskeskuse kliendinõustajana.

„Sära eredalt nagu teemant! Entusiasm on hädavajalik ja aitab keskenduda oma eesmärkidele. Ära karda väljakutseid vastu võtta ja ole valmis neid vastu võtma, sest harjutamine teeb meistriks. Ja muidugi ära unusta lõbutseda.” – Aliabbas, kes alustas Swedbankis karjääri juuniorspetsialistina.

Kandideeri Swedbanki praktikaprogrammi!

Swedbanki Kick Start programmi on oodatud osalema olenemata sellest, kas alles omandad esimest eriala või soovid oma karjääris teha kannapööret. Loodame näha programmis osalejaid igast elu- ja karjäärietapist. Pole oluline Sinu taustaks majandus, IT, turundus, matemaatika või mingi muu eriala – usume, et leiame sobiva väljakutse igaühele.

Swedbanki praktikaprogrammi on võimalik kandideerida veebruarist maini. Sel perioodil avaldame erinevaid praktikakuulutusi. Teavitame Sind uutest praktikakohtadest, kui annad endast märku siin, valides „Alusta oma karjääri Swedbankis”.