Avalehele
Komistan ja kukun? Jääl on asi naljast kaugel!

Komistan ja kukun? Jääl on asi naljast kaugel!

Talv toob kaasa lumerõõmud, aga ka mõned ohud, kui liiga uljalt tegutseda. Libedad trepiastmed, lumekirme alla peitunud jää, pime nurk suusamäel – on küll ja veel kohti, kus tasub talvel eriti ettevaatlik olla, et ennast mitte vigastada.

Kukkumine jäisele maapinnale võib olla hirmutav, kuna võib lõppeda raske vigastusega. Seda enam, et lume alla mattunud jääd ei pruugi märgata ei valgel ega ka pimedal ajal.

Swedbank Life Insurance SE andmetel põhjustab suure osa vigastustest just kukkumine. Kõige sagedasemad traumad talvekuudel on luumurrud, näiteks randme-, pahkluu-, sääreluu või kanna- ja pöialuu murd, samuti kõõluse rebendid ja sidemete purunemine.
Regionaalhaigla traumakeskuse andmetel saavad inimesed vigastusi sageli trepil kukkudes, isegi oma kodutrepil on inimesed luid murdnud. Sageli jõuab traumakeskusesse ka inimesi, kes on kukkunud kaupluste sisenemisalal libedaks muutunud kahhelkividel või bussipeatuses bussist kiiruga väljudes.

Tervise arengu instituudi statistika näitab, et 2022. aastal sai kukkudes vigastada üle 33 000 Eesti inimese vanuses 25–64. Kukkumistest 32% juhtus kodus. Rohkem oli kukkujate hulgas mehi kui naisi.

Õnnetusi võib juhtuda ka sportides

Talve üks mõnusamaid osi on koos pere ja sõpradega lumerõõme nautida ­– kelgutada, uisutada, suusatada ja tuisata lumelaua või suuskadega mäetipust alla. Kuid seejuures ei tasu ohutust unustada. Ka õues hooldamata teel joostes tasub olla hästi ettevaatlik.

Igal talvel jõuab Swedbanki elukindlustuse kahjudesse ka spordialaga seotud vigastusi. Näiteks hiljaaegu sattus pärast suusamäel kukkumist haiglasse üks klienti, kellel diagnoositi põlvekedramurd ja sideme rebend. Talle tehti operatsioon ning tema kindlustushüvitiseks oli 1850 eurot.

Tähelepanu liikluses

Liiklusõnnetustest põhjustatud vigastused võivad olla väga rasked või lõppeda isegi surmaga. Transpordiameti andmetel sai 2022. aasta talvekuudel liiklusõnnetuses vigastada 400 inimest, hukkunuid oli 21. Kõige rohkem juhtus liiklusõnnetusi naistega ja vanuses 34–44. Turvavarustust kasutati 71% juhtudest. Juhtumitest 43% olid seotud kokkupõrkega.

Swedbanki elukindlustuse kahjudesse jõudis eelmisel aastal liiklusõnnetus, kus kahe auto kokkupõrkes sai üks juht vigastada. Autojuht sooritas möödasõitu ja kaotas juhitavuse. Vigastuseks oli põlvekedra murd ja haav koos kerge ajuvigastusega, hüvitise suuruseks 1100 eurot.

Kahjuks peegelduvad Swedbanki elukindlustuse kahjude statistikas ka surmaga lõppenud liiklusõnnetused.

Noppeid Swedbanki elukindlustuse statistikast

2022. aasta talvekuudel maksti 479 traumajuhtumiga seotud hüvitisi kogusummas üle 209 000 euro. Keskmine traumajuhtumi hüvitis oli 438 eurot. Hüvitise suurus sõltub vigastuse raskusest.

  • 2023. aasta jaanuaris ja veebruaris maksti traumajuhtumite tõttu hüvitisi üle 149 000 euro. Keskmine hüvitis oli 599 eurot. Näiteks hüvitati 1723 eurot libedaga kukkunud inimesele, kes murdis sääreluu kolmest kohast.
  • 2023. aasta novembris ja detsembris maksti hüvitisteks ligi 115 000 eurot. Keskmine traumajuhtumi hüvitis oli 448 eurot.

Enneta vigastusi!

Kaitse ennast jalakäijana

  • Puista teele graniitkillustikku, kui koduõu muutub libedaks.
  • Vali jalanõud, mille tallad on haakuva, sügavama mustriga või varustatud jääpiikidega.
  • Hoia oma samm lühem. Üks vale samm võib viia valusa vigastuseni.
  • Ära õues kiirusta ega jookse, kui on libe.

Sõida ohutult

  • Enne autosse istumist tee kindlaks, et auto on sõiduks valmis.
  • Pidavad rehvid on kriitilise tähtsusega, et püsida teel.
  • Kontrolli pidureid, et oleks teele minekul kindlus.
  • Hoia igal ajal kinni turvatöö.
  • Sõites vali ohutu kiirus ja hoia ekstra pikivahet. Pole vahet, kui kogenud sa oled – libedus ja teised juhid, kujutavad endast sinu jaoks riske.

Kasuta turvavarustust

  • Lumelauatades või suusatades on vajalik turvavarustus (kiiver ja kaitsmed), mis aitavad vältida rasket vigastust.

Kuidas saad end veel kaitsta?

Ka kõige tõhusamad ennetusmeetmed ei pruugi alati aidata, mistõttu on mõistlik ennast vigastuste vastu kindlustada. Swedbanki elukindlustuse juurde on võimalik valida traumakaitse, mis maksab vigastuste korral (näiteks luumurrud, marrastused, põrutused) valuraha. Vaata rohkem traumatabelist. Kui sul on juba sõlmitud elukindlustusleping, siis kontrolli üle, kas sa oled valinud oma lepingusse traumakaitse.

Kui vigastad ennast, lase see arstil dokumenteerida. Vastavalt Swedbank Life Insurance SE traumakaitse tingimustele on vaja 48 tunni jooksul arsti juures vigastused fikseerida. Kindlustusselts teeb kahjuotsuse anamneesi põhjal.

Elukindlustust pakub Swedbank Life Insurance SE, kelle kindlustusagendina tegutseb Swedbank AS. Tutvu tingimustega aadressil www.swedbank.ee ja vajadusel konsulteeri asjatundjaga.