Avalehele
Kiire hinnatõus on hakanud tarbimist piirama

Kiire hinnatõus on hakanud tarbimist piirama

Juunis kerkisid tarbijahinnad aastaga 22 protsendi võrra ja kuuga 3 protsendi võrra. Hinnatõus kiirenes nii aastases kui kuises arvestuses.

Energia andis üle poole kogu tarbimiskorvi kallinemisest. Elektri hind kallines üle kahe ja gaasi hind üle kolme korra. Energia hinnad püsivad kõrged, kuna nõudlus ületab pakkumist ja poliitilised pinged vähendavad gaasitarneid Venemaalt. 

Toidu hind on aastaga tõusnud viiendiku võrra

Paljude toidukaupade hinnad on kiiresti kasvanud. Hoolimata konkurentsi suurenemisest kaubanduses on toiduainete hinnad Eestis kerkinud palju rohkem kui mujal Euroopas. Selle üheks põhjuseks võivad olla kõrged energia- ja personalikulud, mis on kasvanud Euroopa keskmisest oluliselt kiiremini. Lisaks on Eesti turg väike ja ei võimalda toota suuri koguseid odavama tükihinnaga.

Puhkamine on rahakotile koormavamaks muutunud

Majutus- ja toitlustusteenuste hinnad on aastaga kerkinud 19 protsendi võrra. Vaba aja veetmise võimalused on kallinenud 10 protsendi võrra. Sellest hoolimata on siseturism ja meelelahutussektor aktiivsed ja kiire käibe kasvuga. Viiruse leviku taandumine, keskmisest soojem ja päikselisem juuni ning jaanide pikk nädalavahetus avaldasid sellele valdkonnale ilmselt positiivset mõju. 

Vahe hindade ja sissetulekute vahel käriseb järjest suuremaks

Teises kvartalis tõusid hinnad 20 protsenti, keskmine netopalk Swedbanki klientidel vaid 12 protsenti. Ostujõu vähenemine avaldab tarbimisele järjest suuremat mõju. Jaemüügi maht suurenes mais aastaga vaid 2 protsenti. Toidukaupluste müügimaht eelmise aasta sama ajaga võrreldes isegi vähenes.

Väga kiire hinnatõus lähikuudel jätkub

Hinnatõus peaks aeglustuma aasta teisel poolel. Seda eelkõige tehnilistel põhjustel, sest energia hind hakkas tõusma eelmise aasta sügisel.