Avalehele
Huvi II samba maksete suurendamise vastu on suur

Huvi II samba maksete suurendamise vastu on suur

10.01.2024

Ainuüksi esimese nädalaga otsustas juba üle 2000 koguja Swedbankis suurendada tulevast aastast oma igakuiseid makseid II pensionisambasse. Avaldusi maksete suurendamiseks alates 2025. aastast saab teha käesoleva aasta algusest.

II samba senine 2 + 4 skeem, kus inimesed panustavad 2% brutopalgast ja riik lisab sellele 4% juurde, sai nüüd olulisi täiendusi. Alates selle aasta jaanuarist on võimalik suurendada oma sissemakseid sambasse kas 4% või 6% peale brutopalgast, säilitades samas riigi panuse 4%.

Üle 2000 inimese, kes on juba teinud avalduse maksete suurendamiseks järgmisest aastast, valis suur osa enda tulevaseks panuseks teise pensionisambasse just maksimaalse määra ehk 6%. Praegu kehtiv 2 + 4 kogumise süsteem võimaldab koguda pensionipõlveks täiendavat rahapuhvrit, kuid selliselt näiteks 45 aastat panustades hakkab pension moodustama kõigest 40% viimasest palgast ja seda on väga vähe. Enda maksete suurendamine 4 või 6 protsendi peale võimaldab pikemas plaanis tagada oluliselt kindlama pensioni.

Kui võtta näitena Eesti keskmine brutopalga teenija, kelle brutokuupalk on täpselt 1800 eurot, siis temal läheb praegu II sambasse igal kuul 108 eurot. Sellest 36 eurot ehk 2% on tema enda panus ning riik maksab juurde 72 eurot ehk 4%. Kui sama pensionikoguja otsustab enda sissemakseid suurendada 6 protsendini, siis koguneb tal edaspidi igal kuul II sambasse 180 eurot ehk 108 eurot oma brutopalgast ja lisaks riigi makstav 72 eurot.

Üks asi, mis tihti saab teenimatult vähe tähelepanu, on II pensionisamba maksusoodustus. II samba sissemaksed on nimelt tulumaksuvabad, võimaldades kogu summa kohe pensionifondi suunata ja liitintressil kasvada.

Sissemakse suurendamiseks piisab vaid paarist minutist netipangas. Avaldused, mis esitatakse enne novembri lõppu, hakkavad kehtima järgmise aasta jaanuarist. Sissemakse suurust on võimalik soovi korral muuta korra aastas.

Märksõnad: II sammas, Pension