Avalehele
Swedbanki pensionifondid kasvatasid kogujate raha ligi 300 miljonit eurot

Swedbanki pensionifondid kasvatasid kogujate raha ligi 300 miljonit eurot

Swedbank teenis oma klientidele 2021. aastal teise ja kolmanda sambaga kokku ligi 300 miljonit eurot. Heade tulemuste eest võimaldab seadusandlus võtta fondivalitsejal edukustasu. Swedbanki fondide puhul oleks selle edukustasu suurus olnud üle 22 miljoni euro. Swedbank on otsustanud, et edukustasu ei võta ja sarnaselt varasematele aastatele jäi see summa fondidesse ehk Swedbankis pensioniks kogujatele.

Investeerimisfondide seadus võimaldab fondivalitsejal juhul, kui fondi tootlus ületab sotsiaalmaksu laekumise aastakasvu, võtta seda ületanud 20% edukustasu. Seejuures ei tohi edukustasu olla rohkem kui 2% pensionifondi vara väärtusest. 2021. aastal teenisid Swedbanki pensioni teise samba fondid 275 miljonit eurot ja pensioni kolmanda samba fondid 20 miljonit eurot. Swedbanki pensionifondi K100 tulemused võimaldanuks välja võtta edukustasudena 12,44 miljonit eurot ja Swedbanki pensionifondi K60 tulemused 9,95 miljonit eurot – ehk kokku 22,4 miljonit eurot edukustasu.

„2019. aastal jõustunud investeerimisfondide seaduse muudatus lubab fondivalitsejal heade investeerimistulemuste korral võtta ka edukustasu. Swedbanki jaoks on oluline aidata oma klientidel tulevikku kindlustada nii säästmise, investeerimise kui ka pensioniks kogumisega. Soovime pakkuda klientidele tuge võimalikult soodsate tasudega, aga ka edukustasust loobumisega, et klientidele jääks tootlusena üha rohkem raha alles. Meie soov on hoida pensionifondide tasud kõige madalamad ja peidetud tasudeta,” sõnas Swedbank Investeerimisfondid AS juht Age Petter.

2021. aasta septembrikuus muutis Swedbank pensioni kolmandasse sambasse kogumise soodsamaks, võttes kõik lisatasud enda kanda. Seniajani koosnesid kõigi Eestis pakutavate kolmanda samba pensionifondide jooksvad tasud valitsemistasust ja muutuvatest lisatasudest, näiteks fondide arvel tehingute tegemisega vahetult seotud ülekandekuludest ja teenustasudest ning investeeringute jooksvatest tasudest. Kõigi Swedbanki pensionifondide oluline põhimõte on investeerida jätkusuutlikesse varadesse.

Vaata Swedbanki II samba pensionifonde

Vaata Swedbanki III samba pensionifonde

 

Märksõnad: II sammas, III sammas, Pension