Avalehele
7 säästlikku jõulukingituse ideed kogumispäeviklastelt

7 säästlikku jõulukingituse ideed kogumispäeviklastelt

Igal aastal tekib detsembris mure või vahel isegi ärevus, mida jõuludeks kinkida. Praeguse hinnatõusu valguses on eriti hinnatud kingitused, mis on rahakotisõbralikud ning samas rõõmustaksid saajat.

Eesti suurima rahatarkuse grupi Kogumispäevik liikmed jagasid häid ja soodsaid ideid, mida jõuluks lähedastele kinkida. Vaata üle, ehk saad Sinagi siit mõne hea mõtte!

1. Lepi kokku kindel kingituse summa või väärtuse vahemik. Näiteks 10 euro eest saab korralikust lõngast sokid, kindad, käsitööseebi, küünlaid jms. Kingitust valides arvesta sellega, mida kingisaaja ise väärtustab. Palju annab juurde ka kingituse välimus, seega paki see vahvalt ning ongi armas üllatus olemas! „Kingi konkreetselt seda, mida kingisaaja soovib. Kui asja läheb niikuinii vaja, siis on ju tore ühendada meeldiv kasulikuga,“ sõnas üks kogumispäeviklane. Temal on sõpradega kombeks üksteisele oma soovidest ette teada anda. Mõistlik on teha näiteks ühine tabel, kuhu iga kingisaaja paneb kirja paar mõtet, mida soovib kokku lepitud raha eest saada, ning tegija valib neist sobivaima välja.

2. Aegumatu kodune hoidis. Üllata lähedast enda tehtud moosi, kompoti, salati, siirupi või hoopis purgi seentega. Rahakulu on väike, kuid kink teeb saaja igati õnnelikuks. „Hoidistega on nii ja naa, peab teadma, mis teistele meeldib ja mida süüakse. Mesi tundub selline universaalne kink,“ leidis üks kogumispäeviklane. Teine andis veelgi ideid juurde: „Mina kasutan kingitusteks palju oma toodangut – meepurgid kõigile (endal on mesilased), hoidised (näiteks sidrunivõie on kõigi lemmik) või hoopiski küpsised ja kommid.“

3. Odavaim elukindlustus – helkur.  Aegumatu ja oluline, sest neid kipub ju ikka kaduma. Vali poest mõni ilus helkur või meisterda see hoopis ise.

4. Käsitöömaius ja -tee. Valmista ise täisterakaerahelvestest, seemnetest, pähklitest, kuivatatud puuviljadest ja tumedast šokolaadist müsli. Kalla segu kihiti ilusasse purki ning vitamiinipomm ongi valmis! Seda kingitust on soodsam teha siis, kui kingisaajaid on mitu. Teine võimalus on panna nurmenuku- ja pärnaõitest ning piparmündist kokku looduslik teepakike, mis on külmal ajal alati teretulnud.

5. Ühiste tegevuste kinkekaart. Miks mitte teha ise kinkekaart, mille sisuks on ühised tegevused? Igal kaardil on kolm valikut – näiteks matk loodusesse, linnaekskursioon või ühise õhtusöögi valmistamine –, millest kingisaaja valib ühe. „Mu ema arvas, et teeb pereliikmetele kinkekaardid, lunastusaeg üks aasta. Minu arvates vahva idee inimestele, kel kõik olemas ja kes hindavad pigem aega lähedaste seltsis,“ kommenteeris üks kogumispäeviklane. Teine grupiliige tegi eelmisel aastal oma käsitöö kinkekaarte – igaüks sai valida, mida ta soovib.

6. Taaskasutus on moes. Tee kingiks midagi, mis Sul on kodus olemas ja seisma jäänud, aga võiks kellelegi teisele rõõmu teha. Kui sõpruskonnas on lapsi, leppige kokku, et vaatate lastega nende kappi jäänud mänguasjad läbi, pakite kenasti ära ning vahetate neid jõulupeol. „Meil on sõpruskonnas aastaid jõuluistumisel n-ö yankee swap kasutusel. Põhimõte siis see, et tõmmatakse loosiga endale numbrid, mille põhjal moodustub järjekord, ja siis igaüks saab valida, kas võtab kuuse alt uue kingituse või võtab kellegi juba lahti pakitud kingituse. Kellelt kingitus ära võetakse, saab järgmisel ringil omakorda kas uue avamata paki valida või kellegi kingituse ära võtta. Ühte kingitust saab ära võtta kuni kolm korda ja siis jääb see igal juhul viimasele võtjale“ kirjeldas kogumispäeviklane. „See on olnud lõbus osa jõuluistumistest ning alati on kuuse alla jõudnud ka ihaldatud kingitusi ning mäng lõppenud heatujuliselt, seejuures uusi asju ostetud ja kulutusi tehtud ei ole.“

7. Isekujundatud kalender. Suurem osa inimesi otsib uueks aastaks kalendrit. Kujunda õige ise kalender – otsi internetist meelepärane kalendri põhi, lisa juurde pildid, mis võiksid kingisaajale meeldida ning ongi omapärane kingitus valmis! Teisalt võid kalendri kaunistada ka näiteks tähenduslike tsitaatidega. Igati praktiline igatahes!