Avalehele
Äio tech muudab toiduainetööstuse jätkusuutlikumaks

Äio tech muudab toiduainetööstuse jätkusuutlikumaks

Augusti lõpus võõrustas Tartu Baltikumi suurimat ärifestivali sTARTUp Day, mille käigus toimus iduettevõtete sTARTUp Pitching 2022 võistlus. Swedbanki välja pandud auhinna 10 000 eurot võitis puidu- ja põllumajandusjääkidest toiduainete tootmist arendav biotehnoloogia ettevõtte Äio tech.

Äio tech on tänavu jaanuaris TalTechi bioinseneride Petri-Jaan Lahtvee ja Nemailla Bonturi asutatud ettevõtte, mille eesmärk on toota põllumajanduse ja puidutööstuse jääkidest toidulauakõlbulikke rasvu ja õlisid, et muuta toiduainetööstus jätkusuutlikumaks ja vähendada loodusressursside raiskamist.

Kui esialgu võib kombinatsioon tööstuslike kaasproduktide muutmisest toiduks kõlada üllatavalt, siis hästi lihtsalt selgitades kasutab ettevõte fermentatsiooniprotsessi, mis on väga sarnane näiteks õlle pruulimisele või saia kergitamisele pärmiga. Äio tech on võtnud eesmärgiks arendada pärm, mis suudab teha sama puidu või põhuga, pakkudes toiduainetööstusele vajalikke jätkusuutlikke õlisid ja rasvu.

„Meid võlus noorte teadlaste ambitsioon muuta edukaks äriks Eestis tehtud teadustöö, mis panustab globaalse ja kasvava probleemi lahendamisse, kuidas toota toiduaineid tänasest jätkusuutlikumalt,“ ütles Swedbanki iduettevõtete valdkonnajuht Triin Preem. “Hoiame Äio meeskonnale pöialt, et neil õnnestuks mahukas teadustöö edukaks äriks pöörata, sest näeme ringmajandusettevõtetes Eesti majandusele suurt kasvupotentsiaali.“

„Kuigi fermentatsiooni protsesse on toidu tootmiseks kasutatud aastatuhandeid, oleme leidnud lahenduse, kuidas läbi ringmajanduse on võimalik pakkuda kohalikest kõrvalproduktidest nagu saepuru või põhk tervislikke toiduaineid. Sellega pakume toiduainetööstusele loomse rasva ning suure keskkonnajalajäljega palmi- ja kookosõli kasutamise alternatiivi, mis ei sõltu ei hooajast ega kliimast,“ selgitas Äio techi kaasasutaja Petri-Jaan Lahtvee. „Oleme astumas alles meie esimesi samme, mistõttu oleme Swedbanki tunnustuse ja auhinna eest väga tänulikud.“

Lahtvee sõnul kasutab ettevõte auhinnaraha uudistoodete ohutuse valideerimiseks, mis on iga uue toiduaine arendamise juures oluline samm. Täna suudab ettevõte toota kestlikke rasvu kilostes kogustes ja põhiline tähelepanu on hetkel suunatud sellele kuidas skaleerida neid protsesse nii, et oleks võimalik toota hoopis suuremates kogustes.

Palmi- ja kookosõli tootmise peamine probleem on nende ökoloogiline jalajälg sest toorme kasvatamiseks on vaja väga suures mahus maapinda ja veeressurssi. Äio tech tehnoloogia neid ressursse ei vaja ja kasutab tootmiseks bioreaktoreid. See muudab toiduainetööstusele suures koguses vajalike õlide ja rasvade tootmise tänasest jätkusuutlikumaks. Bioreaktori ettekujutamiseks võiks mõelda, et see on midagi sarnast õllede pruulimisel kasutatavatele roostevabast terasest nõudele.

sTARTUp Pitching 2022 võistlusele oodati osalema kõiki iduettevõtted, kellel on valminud esmane prototüüp. Tänavu registreerus kokku 380 ettevõtet 47 riigist. Neljakümnele eelvooru edukalt läbinud iduettevõttel avanes võimalus tutvustada ettevõtet investoritele, partneritele ja klientidele.

Tänavu kuuendat korda toimunud Baltikumi suurimal ärifestivalil sTARTUp Day astus üles ligi 200 esinejat ja võõrustas kolme päeva jooksul ligi 3500 idumajanduse huvilist nii Eestist kui välismaalt. Swedbank on tänaseks liitunud sTARTUp Day kaaskorraldajate ringiga ja koostööpartner alates festivali asutamisest 2016. aastal.