Avalehele
Ringy: pooleteise aastaga roheideest eduka ärini

Ringy: pooleteise aastaga roheideest eduka ärini

Ringmajandusettevõtte Ringy tegevjuhi Kristo Krafti sõnul on poolteist aastat tagasi alustanud startupi edus mänginud suurt rolli sajad mentorid ja eksperdid, kellega neil on erinevates ärikiirendites, konkurssidel ja konverentsidel olnud võimalus kokku puutuda ja ideed arendada. Krafti hinnangul peaks iga iduettevõtja oma ideed võimalikult paljudele inimestele rääkima ja tutvustama, sest kunagi ei tea, kuidas uus mõttevahetus jälle ettevõtet paremaks muudab ja rumalad vead vahele jätta aitab.

Baltikumi suurimal ärifestivalil sTARTUp Day toimunud iduettevõtete sTARTUp Pitching 2021 konkursil Swedbanki auhinna võitnud Ringy meeskond soovitab kindlasti ka teistel alustavatel iduettevõtetel sarnastest konkurssidest aktiivselt osa võtta. Näiteks hetkel on käimas nutikate ideede rahastu Prototron rohevoor (tähtaeg on 25. märtsil), kuhu oodatakse justnimelt jätkusuutlikkuse panustavaid ettevõtlusideid.

Ringy idee sai alguse faktist, et Euroopas on kaheksasada miljonit mobiiltelefoni, mis inimestel kasutult seisavad. Sellele probleemile lahendust otsides jõudsid Ringy asutajad pärast mitmeid suunamuutusi selleni, et hakata elektroonikaseadmete uuendamise ning ümbertöötlemise abil vähendama loodusressursside raiskamist.

„Meil on kaks peamist suunda. Üks on vanade elektroonikaseadmete kokkuost – ostame inimestelt ja ettevõtetelt mobiile, tahvelarvuteid, sülearvuteid, arvuteid, nutikellasid, mängukonsoole ja muud sellist. Ja teine tegevus on uuendatud seadmete müük. Meie partnerid uuendavad kokkuostetud seadmed ära ja meie paneme need e-poes müüki, et inimestel oleks võimalik osta kontrollitud teise ringi seade,“ kirjeldas Kraft.

Tema sõnul on 1,5 aasta jooksul äriidee tohutult muutunud ja selle peamiseks mõjutajaks olid eeskätt just erinevad mentorid ja nendelt saadud tagasiside, mille abil uus suund kiiremini kätte saadi. „Mõned rumalad vead saime kindlasti tänu sellele vahele jätta,“ lisas Ringy tegevjuht.

„Minu jaoks on hästi põnev olnud kogu selle ettevõtte ajaloo jooksul see, et mida rohkematele inimestele ma meie ideest räägin, seda rohkem põnevat tagasisidet ma saan. Partnereid ja nõuandjaid on tulnud täiesti üllatavatest kohtadest,“ rääkis Kraft.

Auhinnaraha aitas uue e-poe ehitada

Tema kinnitusel ongi startuppide jaoks investeeringute ja saadavate nõuannete kõrval kõige olulisem käia enda ideed erinevates formaatides tutvustamas. „Me kõik oskame guugeldada, leida statistikat ja mingeid numbreid, aga seda, kas see päriselt ka inimestele ja ettevõtetele korda läheb, selle jaoks on vaja inimestega suhelda,“ ütles Kraft.

„Oma idee tutvustamise miinimumiks on idee tõestus ehk kas sinu mõtted võiksid ka päris elus toimida ja kas sellel on üldse turgu ja nõudlust. Kui see on olemas, siis sealt on võimalik juba hakata kõike muud ehitama. Kui seda ei ole, siis sul võib olla maailma parim turundusinimene ja muud väga head eksperdid, aga kui nõudlust ei ole, siis ei ole ju midagi teha,“ kirjeldas Ringy tegevjuht, aga lisas, et loomulikult on ka investeeringutel ja preemiatel olnud oluline koht nende arengu hoogustamisel.

Näiteks eelmisel aastal võitis Ringy sTARTUp Dayl toimunud iduettevõtete sTARTUp Pitching  võistlusel Swedbanki auhinna 10 000 eurot. Kraft rääkis, et kui Ringy selle auhinna võitis, siis olid neil käsil erinevad arendus- ja turundustegevused, kuid vajalikku rebrändingut olid nad edasi lükanud. „Me juba olime logo vahetanud ja oli idee teha endale selle tuules ka täiesti uus veebipood. Tänu Swedbankile tekkisidki selleks täpselt need puuduolevad lisavahendid, mis võimaldasid rebrändingu ellu viia ning uuenenud e-poe avada. Ehk siis meie koduleht, mida täna külastate, on suuresti tänu Swedbanki toetusele,“ selgitas Kraft.

Ringy plaanib asuda aktiivselt laienema

Ettevõttel on võimekus üle Euroopa seadmeid saata juba päris algusest peale, aga käesolevast aastast siseneti ka Läti, Leedu, Soome, Poola ja Rumeenia turule. „Pikemas perspektiivis näeme väga suurt võimalust  Aafrika kontinendil, kus me pidevalt oleme suhtluses erinevate ettevõtete ja ettevõtjatega, kes on huvitatud teise ringi seadmete ostust või ka müügist. Aga et sinna minna, see eeldab juba hoopis teistsugust teadmistepagasit, teistsugust lähenemist ja päeva lõpuks arvatavasti ka keegi peab füüsiliselt seal olema,“ ütles Kraft. Hetkel on Ringy tiimis inimesi Eestist, Rumeeniast, Lätist ja Nigeeriast kokku kümmekond ning kasvatakse edasi.

Laienemiseks annab kindlust, et näiteks hiljutisel Web Summitil tundsid mitmed suured rahvusvahelised ettevõtted huvi Ringy ja nende ideede vastu. „See oli meile väga suur n-ö pai, et maailma mõistes suured ettevõtted, nagu Google, BMW ja olümpiat korraldav organisatsioon meid üles otsisid ja uurisid meilt, kuidas ka nende ettevõtlust rohelisemaks muuta,“ rääkis Kraft.  Tema sõnul saadi nendega suheldes aru, et tehakse väga õiget asja, aga hetkel ei olda veel lihtsalt piisavalt suured, et selliste ettevõtetega mahu mõttes koostööd teha.

Ringmajanduse ettevõtete tuleviku osas on Kraft optimistlik, sest kui varem on see suuresti olnud osa ringmajandusettevõtete ja tehtud ettevõtte kuvandi parandamiseks, siis nüüd on selgelt näha mõtlemise muutust. „Tore on näha, kuidas näiteks ringkarpide puhul on meil ka võib-olla väikene buum tekkimas,“ lisas ta.

„Tore on ka see, et inimesed on kõvasti teadlikumad selles suhtes. Siin on ka igal ettevõttel oma roll, et seda harimistööd jätkata. Näiteks me ise peame sellist arvutust, kui palju me elektroonikaseadmete ringluses hoidmise tulemusel CO2 kokku hoiame. Eelmine aasta oli selleks kokku 105 tonni CO2, mis on võrdeline kahekümne kolme sõiduauto eemaldamisega liiklusest terveks aastaks. See on siis meie seni veel väikse ettevõtmise panus keskkonnale,“ ütles Kraft.

Sul on ka hea idee, kuidas jätkusuutlikusse panustada?

Esita see näiteks Prototroni rohevoorus või järgmisel sTARTUp pitchingu konkursil. Swedbanki, Tallinna Tehnikaülikooli ja Tehnopoli asutatud Prototroni rahastu on tänaseks andnud hoogu juba 93 ideele kokku enam kui 1,1 miljoni euroga. Augustis peetaval sTARTUp Pitchingul paneme ka seekord välja Swedbanki eriauhinna 10 000 eurot.