Avalehele
Ettevõtted investeerivad tulevikuvõimalustesse

Ettevõtted investeerivad tulevikuvõimalustesse

Ettevõtted tegutsevad täna keerulises olukorras, kus oleme samal ajal silmitsi nii tervishoiukriisi kui ka kiirelt kasvava majandusega. Hoogsalt on kasvanud nõudlus erinevate toodete ja teenuste järele, kuid karideks võib pidada olukorra heitlikkust, sest võimatu on ennustada kuidas ja millal olukord muutub.

Paraku näeme veel täna ettevõtteid, kes võitlevad tervishoiukriisiga tekkinud raskuste tõttu ellujäämise nimel, kuid pigem on see piiratud tegevusaladega, mis sõltuvad inimeste liikumisest ja turismist. Samal ajal viitab Swedbanki statistika, et suurem osa ettevõtteid on hea finantstervise juures ja asunud investeeringuid kasvatama. Võrreldes aasta varasemaga on kasvanud iga kuu nii väikeste kui ka keskmise suurusega ettevõtete finantseerimise maht.

Väikeettevõtete puhul kasvavad kõige kiiremini erinevad liisingud, mille hulgas on nii erinevad sõidukid kui ka tootmisseadmed. Kõige aktiivsemad on kinnisvara ja ehitusvaldkonnas tegutsevad ettevõtted, erinevad teenusettevõtted ning kaubanduse ja transpordisektori ettevõtted. Kokku kasutas tänavu esimese kaheksa kuu jooksul erinevaid finantseerimisi ligi 5000 väikeettevõtet ning nende maht kasvas ligi 30%.

Keskmise suurusega ettevõtete hulgas paistab silma, et erinevalt väikestest ettevõtetest on liisingute kõrval tugevalt kasvanud pikaajalised kohustused. Finantseerimise kogumahu poolest paistavad eriti välja tootmis- ja tööstusettevõtted, mis on võrreldes eelmise aastaga paigutanud ettevõtte kasvatamiseks ligi poole rohkem laenuraha. Sektorite üleselt on investeerimislaenude maht kasvanud rohkem kui 70 protsenti ja keskmine investeerimislaenu summa on üle 40 protsendi. Sarnaselt väiksemate ettevõtetega on keskmisest aktiivsemad kinnisvara- ja ehitusettevõtted, kaubandus ja erinevad teenusepakkujad, kuid peale hotellide ja restoranide on kõik sektorid laenumahtusid kasvatanud.

Hoolimata ettevõtte suurusest on ühine trend, et nõudlus lühiajalise finantseerimise järele on langenud ligikaudu kümnendiku võrra. Sellest saame järeldada, et ettevõtted on hea finantstervise juures, millele viitab väga väike hulk ettevõtteid, kes võetud kohustustega täna toime ei tule.

Ettevõtted on tuleviku osas põhjendatult optimistlikud

Ettevõtete optimismi tuleviku osas toetavad ka Eesti võimsad ekspordinumbrid. Koos Läti, Leedu ja Põhjamaadega on Eesti ekspordi kasvu osas Euroopa esirinnas ja ületab kriisieelseid ekspordimahte. Tänavu kaheksa kuu kokkuvõttes on ekspordikäive tõusnud juba 29% ja võrreldes kahe aasta taguse ajaga on kasv 20%. Rohkem kui pooltes Euroopa riikides ei ole nii hästi läinud ja ekspordi mahud ei ole taastunud veel isegi kriisieelsele tasemele.

Ettenägelikud, võib-olla isegi riskialtimad ettevõtted kiiremini taastunud sektorites, alustasid investeeringutega kohe peale esimest kriisiehmatust, et segadusega tekkinud uusi ärivõimalusi edukalt ära kasutada. Täna võime hinnata, et see oli õige otsus, sest nõudlus on tugev ja sarnaselt on käitunud ettevõtjad ka Lätis ja Leedus, kus samuti kasvavad nii investeeringud kui ka ekspordinumbrid.

Ettevõtete arv kasvab rekordtempos

Märk majanduse heast käekäigust on ka ettevõtete asutamise arv. Tänavu septembris loodi Äriregistri andmetel 2758 ja kolmandas kvartalis kokku 6990 äriühingut, millest 5958 olid osaühingud. Tegemist on rekordnumbritega. Selle trendi jätkumisel asutatakse Eestis tänavu rekordarv uusi ettevõtteid.

Sellest numbrist võime järeldada, et ka tulevikus on oodata uute ettevõtete aktiivset tegutsemist. Omalt poolt pakume kõigile uutele tulijatele koostöövõimalusi, et võtta ette järjest suuremaid väljakutseid ning tulla toime ka rahvusvahelises konkurentsis. Swedbanki statistikast näeme, et väikeettevõtetel aitavad arenguhüpet saavutada võrdlemisi väiksed summad, sest lühiajaliselt laenatakse keskmiselt ligi 20 000 eurot ja pikaajaliselt suurusjärgus 45 000 eurot.

Kui sulle pakub huvi eksport, siis vaata kindlasti ka hiljuti toimunud ekspordikonverentsi säravaid esinejaid.