Avalehele
Kui armastad oma tööd, ei pea sa enam päevagi töötama (video)

Kui armastad oma tööd, ei pea sa enam päevagi töötama (video)

Tööandjad murravad igapäevaselt pead, kuidas motiveerida oma töötajaid ja mil moel hoida talente olukorras, kus paljud töötajad soovivad iga mõne aasta tagant liikuda uuele töökohale? Ars Portselanis tegutsevad kolm naist teavad sellele küsimusele vastust.

32, 42 ja 27 aastat – see on Ars Portselani töötajate staaž. Talvi Vellend, Urve Klimberg ja Kadi Niinepuu on elavad tõestused sellest, et kui inimene oma tööd armastab, siis teeb ta seda kasvõi aastakümneid.

Leia oma kirg ja püsi selle juures

“Armastus, armastus ja veelkord armastus! Ega siin mingit muud põhjust olegi. Kui esimest korda portselanimaalija tööd proovisime, mõistsime, et ei taha midagi muud teha,” naeris Talvi Vellend Ars Portselani hubastes ruumides ja lisas: “Kui inimene sellele juba sõrme on andnud, jääb ta alaga seotuks väga pikkadeks aastateks. Portselani maalimisel on tähtsad inimlik puudutus ja unikaalsus, sest kaht täiesti ühesugust eset meie toodangust ei leia.”

“See on väga ettearvamatu maailm. Meie klientide eelistused ja lemmiktooted muutuvad pidevalt: see, mis täna on moodne, ei pruugi seda homme enam olla. Just sellepärast ongi oluline enda käekirja hoida,” leiab kunstnik.

Aukartust äratava ajalooga ettevõte

Tegelikult ulatub Ars Portselani ajalugu veelgi kaugemasse minevikku. Ettevõtte eelkäijaks võib lugeda Nikolai Langebrauni poolt 1928. aastal asutatud Portselanimaalimise Töökoda. Kuigi sõja puhkedes oli Langebraun ise sunnitud Eestist lahkuma ja portselanitööstus 1940. a. natsionaliseeriti, leidsid tol perioodil talletatud oskused ja traditsioonid rakendust just sellest ettevõttest välja kasvanud Eesti Kunstitoodete Kombinaadis. Hiljem täienes selle nimi sõnaga „ARS“ – ladina keeli „kunst“.

Taasiseseisvumise järel jagunesid mitmed ARS-i käsitööharud iseseisvateks ettevõteteks ja nii sai ka portselanimaali ateljeest omaette firma, mis alates 1997. aastast kannab nime ARS Portselan.

Muutustele avatud eluhoiak ja nutiterminal

“Toona oli meil valida, kas portselanimaalimine oma traditsioonilisel kujul kaob Eestist või võtame meie selle üle. Otsustasime teha kõik, et Ars Portselaniga jätkata. Kahju on aga sellest, et kui meie sellega lõpetame, siis ongi klassikalise portselanimaali oskusteabe ja stiiliga kõik,” selgitas Talvi Vellend..

Kuigi töö iseloom on aastate jooksul püsinud sama, teevad töö huvitavaks uued eri tüüpi värvid ja tehnikad. Väga populaarseks on osutunud ka eritellimuste valmistamine.

“Ükski töö pole tegelikult sarnane eelmisega. Iga kord alustad otsekui valgelt lehelt, otsid ja arened ka ise. Tõeline elukestev õpe,” selgitas Vellend ja lisas: “Paljud soovivad nõudele kirjutada nime või teksti. Seda teenust tellivad nii eraisikud kui ka ettevõtted.”

Kuigi Ars Portselanil on olnud ka raskeid ja ka väga raskeid aegu, siis on kõik kolm kunstnikku endiselt veendunud, et ei sooviks midagi muud teha. 42 aastat ühel töökohal on siiski lausa lennanud!

“Ilmselt on meie edu saladus ka see, et suudame uuendustega kaasas käia. Näiteks kui Swedbank hakkas pakkuma uut makseteterminali – nutiterminal, siis läksime sellega koheselt kaasa. Osaleme paljudel laatadel ja seal on alati keegi, kes tahab vaid kaardiga maksta. Tänu nutiterminalile pole me ühtki potentsiaalset klienti kaotanud,” muljetas Vellend.

Uuri Swedbanki mobiilse nutiterminali kohta lisainfot ka siit.

Makseterminale pakub Swedbank AS. Tutvuge teenuse tingimustega https://www.swedbank.ee/business või konsulteerige pangatöötajaga.