Avalehele
Kuidas alustada ettevõtlusega?

Kuidas alustada ettevõtlusega?

24.08.2022

Sul on suurepärane äriidee ja soovid sellele täiel rinnal pühenduda? Või oled otsustanud muuta oma hobi äriks? Olgu eesmärgiks soov sissetulekuid suurendada või pikem plaan vahetada palgatöö ettevõtja eneseteostuse ja vabaduse vastu – mõlemal juhul kuluvad ära järgmised nõuanded, mida ettevõtte alustamisel silmas pidada.

Hea äriidee võib sündida nii sinu praegustest oskustest, kogemustest, kontaktidest, aga ka hobidest: olgu selleks näiteks käsitöö, marjakorjamine, aiasaaduste müük või hoopis ehitusteenus. Kui idee on paigas, on kõige olulisem testida ideed esimeste reaalsete klientidega. Seda saab enamikul juhtudel teha ka olemasoleva töö kõrvalt.

Oluline on saada võimalikult kiiresti ning väikeste kuludega tagasisidet, kas tootel või teenusel on kliente või mitte. Heaks ja soodsaks lahenduseks on sotsiaalmeedia: anna oma teenusest või tootest teada enda sotsiaalmeedia kontaktidele ning seejärel postita enda pakkumine erinevatesse Facebooki gruppidesse. Hea nipp on juurde kirjutada ka oma varasem kogemus ning võimalusel lisada tagasiside soovitajatelt. Kaupa on võimalik pakkuda ka erinevatel müügiplatvormidel – näiteks osta.ee, yaga.ee, etsy.com, ebay.com jne.

Äriplaan paika

Kui esimesed katsetused on tehtud ja mõned rahulolevad kliendidki olemas, on aeg ette võtta järgmised sammud. Enne Facebooki lehe ja kodulehe loomist võiks alustuseks luua äriplaani.

Äriplaanis peab olema ära kirjeldatud, missugune on turg, kuhu soovid ettevõttena siseneda, missugust probleemi lähed lahendama või kuidas lisaväärtust looma. Samuti on oluline kaardistada konkurendid ning nende tegevusest lähtuvalt sinu ettevõtte võimalused ning riskikohad. Lisaks tuleb äriplaanis võimalikult täpselt lahti kirjutada, mida toote või teenusega pakud ning kellele see mõeldud on – kes oleksid potentsiaalsed kliendid ning missuguste kanalite kaudu nendeni jõuda. Äriplaani osa on ka prognoositud kulu- ja tuluallikate kirjapanek, sh ka töö tegemise aeg ja töötasu.

Hea nipp on panna paika selge eesmärk, kuhu tahad ettevõtjana jõuda. Konkreetne siht on oluline nii ettevõtte alustamisel kui ka edaspidisel tegevusel järje hoidmiseks ja motiveerimiseks. Kui alustamine on vaid üks osa sinu igapäevastest tegemistest, tasub kirja panna, kui palju aega saad sellesse panustada. Võib juhtuda, et päriselt võib ettevõttele hoopis rohkem aega kuluda.

Kui soovid ettevõttele põhitöö kõrvalt või täielikult pühenduda, on mõlemal juhul oluline algkapitali olemasolu. Seda kahel põhjusel: esiteks tuleb arvestada ettevõtte loomiseks ja elluviimiseks vajalike kuludega: riigilõiv, kontori rendipind, toote või teenuse pakkumiseks vajalikud töövahendid või materjalid, toote valmistamise või töötlemise kulud.

Ettevõttele täielikult pühendudes tuleb koguda mitme kuu jagu rahalist puhvrit, et katta ka elamiskulud. Lisaks tuleb arvestada ka muude kuludega, näiteks kodulehe tegemise ja haldamise, turunduse ning erinevate teenustega seotud kuludega (raamatupidamine, internet, telefon). Ka need kulud tuleb äriplaani ära märkida.

Registreerimine ja raamatupidamine

Kui äriplaan on valmis, on järgmiseks sammuks ettevõtte registreerimine. Eestis saab osaühingut luua kiirelt interneti teel. Samuti on oluline ettevõtte arvelduskonto avamine. Swedbankis saab ettevõte kontot avada pangakontoris või kui ettevõtja juba on Swedbanki klient, näiteks eraisikuna, siis on võimalik konto avada mugavalt läbi internetipanga. Lisaks on esimesel aastal uutele ettevõtjatele kõik internetipanga maksed ja deebetkaart tasuta.

Kui plaanid oma tooteid näiteks laatadel müüma hakata, on oluline, et inimestel oleks võimalik maksta kaardiga. Selle jaoks on mugavaim lahendus nutiterminal, mida saab nii osta kui ka rentida. 

Iseendale tööandjaks olemine tähendab ka raamatupidamisega tegelemist. Selleks, et raamatupidamine oleks lihtsam, on ettevõtjatele ja raamatupidajatele mõeldud ERPLY Books teenus, mis on Swedbanki internetipangaga automaatselt ühendatud ja lihtsasti kasutatav pilvepõhine raamatupidamistarkvara. Kui Sa end numbritega nii kindlalt ei tunne, on võimalus usaldada aruandlus raamatupidajale.

Ettevõtjana tuleb arvestada ka sellega, et kui palgatöötajana tasub sotsiaal- ja tulumaksu sinu eest tööandja, siis eraettevõtjana on need kulud sinu kanda. Seega peab teenitav tulu olema suurem kui summa, mille endale palgaks maksad.

Kui soovid end veelgi rohkem ettevõtlusmaailmaga kurssi viia, on hea läbida erinevaid koolitusi ning lugeda vastavat erialakirjandust.

Põnevaid ideid on palju

Ettevõtluse alustamisel aitab kaasa ka Töötukassa, pakkudes ettevõtluse alustamise toetust kuni 6000 eurot. Toetus on mõeldud registreeritud töötule, vanaduspensioni või ennetähtaegse pensioni saajale. Toetust on võimalik taotleda ka välismaalastel, kes on kolinud Eestisse ning kellel on elamisluba.

„Toetuse oluliseks plussiks on see, et absoluutselt iga äriplaan, mis on täitmist väärt, saab ka toetuse. Sealjuures on tegemist summaga, mida ei ole vaja tulevikus tagasi maksta,“ selgitab Töötukassa esindaja Lauri Kool. Ta lisab, et ettevõtluse alustamise toetusest huvitujaid on iga aastaga järjest rohkem, kuid siin on üks „aga“. „Taolist võimalust ei pakuta aga igaühele – Töötukassa karjäärinõustaja peab siiski nägema, et inimene sobib ettevõtjaks,“ lisab Kool. Järgmise sammuna tuleb inimesel läbida ettevõtluskoolitus. Koolitaja juhendusel valmib äriplaan. Samuti võib toetuse otsuse saamiseni kuluda kuni kuus kuud. 

“Oskus märgata võimalusi ükskõik mis ajal – see on ettevõtlikule inimesele väga omane,” sõnab Kool. „Mõned meie toetuse saajad on olnud väga leidlikud ja tulnud välja põnevate lahendustega: näiteks hauaplatsi hoolduse teenus. Kui mõelda, siis see tundub nii elementaarne. Kuidas keegi ei tulnud enne selle peale? Inimesed on ju valmis selle eest maksma,“ kirjeldab Kool. 

Lisaks on Töötukassa abiga alustanud mitmed ettevõtted, mis paistavad silma oma lennukate ideedega: ettevõte, mis kasvatab esmakordselt Eestis safranit; ettevõte, mis toodab ebaküdooniast mahla ja vilja seemnetest kosmeetilist õli; ettevõte, mis teeb lindudele keraamilisi pesakaste ja ettevõte, mis plaanib välja tulla kokkupandavate kanuudega.

„Ühele ettevõtjale andis pensionile jäämine võimaluse hakata tegelema tulevikutehnoloogiate ehk elektriautode ja pistikhübriidide laadimissüsteemide paigalduse, kontrolli, hoolduse ja remondiga ning päikeseelektrijaamade kontrollmõõtmistega,“ kirjeldab Kool. 

Kui Sa tunned, et ettevõtlus on miski, mis paneb su silma särama, siis proovi ja katseta! Ettevõttega alustamiseks pole kunagi liiga hilja.

Artikkel on ilmunud Kodu & Aed ajakirjas.

Märksõnad: Äriidee, Äriplaan, Hobi, Oskused