Avalehele
Startup Wise Guys ja Prototron fintech arenduste ootel

Startup Wise Guys ja Prototron fintech arenduste ootel

Mullu sügisel Swedbanki ja ärikiirendiga Startup Wise Guys koostöös asutatud finantstehnoloogia ettevõtetele mõeldud eriprogrammi Wise Guys Fintech kandideerimise tähtaeg kukub just nüüd, 19. jaanuaril. Iduettevõtjate huvi finantstehnoloogiliste rakenduste loomise vastu kasvab aga jõudsalt edasi. Seda kinnitab nii Eestist võrsunud makselahendustele osaks saanud tähelepanu kui ka 16. jaanuaril Swedbanki peamajas iduettevõtete ja Startup Wise Guysi kohtumisel Swedbanki avatud panganduse platvormi tutvustusele järgnenud küsimustetulv.

Keskkond uute teenuste loomiseks

Kui ärikiirendi programmi kaudu loodab Swedbank leida fintech’idest koostööpartnereid, kellega koos klientide jaoks uusi lahendusi luua, siis open banking platvorm on juba konkreetne keskkond, mis pakub hakkajatele ettevõtjatele ligipääsu konto- ja makseandmetele uute teenuste ja rakenduste loomiseks. Platvormi tutvustanud Swedbanki makselahenduste tootejuhi Rain Elleri sõnul aitab see kaasa konkurentsi loomisele makselahenduste valdkonnas ja arendada ettevõtetel valdkonnas uusi teenuseid.

“Kindlasti on meie jaoks oluline tagada, kuidas jagatakse infot, seejuures eriti kolmanda osapoolega,” rõhutas Eller. Tema sõnul võidakse arendada iduettevõtjate poolt tulevikus näiteks eraldi äpp, mille kaudu saab infot oma kõigi pankade kontodelt, aga ka teistelt teenusepakkujatelt. “See oleks eriti mugav rahvusvahelistele klientidele, samuti e-kaubanduse arengule, lubades katta laiema ringi kaupmehi,” tõi Eller näite. Teiselt poolt annab avatud panganduse keskkond tema sõnul võimaluse ka korporatiivsetele klientidele, näiteks seoses raamatupidamise valdkonnaga.

Avatud panganduse platvorm nutikate lahenduste ootel

Prototroni rahastu juhi Jana Pavlenkova sõnul on panga digitaalne võimekus arenenud tänaseks märkimisväärselt ning avatud panganduse platvorm loob selle kasutamiseks võimaluse ka uutele finantstehnoloogia ettevõtetele. “Panga tagaruumides paiknev digitaalne haru on juba niivõrd suur, et fintech-ettevõte, kes leiab sealt saadava informatsiooni kasutamiseks kõige tabavama ja kasutajasõbralikuma viisi, on võidumees. Kui Steve Jobs 2007. aastal iPhone’iga välja tuli, ei leiutanud ta väga palju uut, need tehnoloogiad olid juba olemas, aga ta rakendas neid üheskoos ja tegi seda paremini, pakkudes nende kombinatsioonina välja telefoni, mis levis massidesse enneolematu kiirusega,” toob Pavlenkova näite.

Prototroni rahastusest edasi Startup Wise Guys`i on jõudnud viimati näiteks Fractory, mis aitab oma keskkonna abil kokku viia eridisaini tootjad ja tellijad. Seni Prototroni voorudes osalenud fintech-ettevõtted ei ole Pavlenkova sõnul veel võitjate seas olnud, aga on osalenud näiteks Prototron Academys. Üheks finantsvaldkonna ideede pidurdajaks võib Pavlenkova arvates olla meie ülireguleeritud finantsteenuste keskkond, mistõttu ollakse privaatsust arvestades ettevaatlikud. “Ometi oleme tänaseks valmis loovutama näiteks Google’ile olulise osa oma privaatsusest, samas kui Google’i kaardirakenduse abil on sündinud mitmeid kasutajale mugavaid rakendusi,” toob Pavlenkova näite teisest valdkonnast, kus kasutajad on mugavusteenuste nimel valmis muutma ka oma suhtumist privaatsusesse.

Kandideeri eriprogrammi!

Swedbanki ja ärikiirendi Startup Wise Guys koostöös asutatud finantstehnoloogia ettevõtetele mõeldud eriprogrammis Wise Guys Fintech kandideerimiseks saab end registreerida kuni 19. jaanuarini aadressil fintech.startupwiseguys.com. Wise Guys Fintech ärikiirendiprogramm alustab sel kevadel ning toimub Swedbanki Riia peakontoris Lätis. Wise Guys Fintech igas programmitsüklis saab kümme rahvusvahelist iduettevõtet võimaluse veeta kuni kuus kuud kiires õpikeskkonnas.

Prototroni kevadvooru tähtaeg on 15.03. Vaata lähemalt!