Avalehele
Swedbank tähistab 200. sünnipäeva – põnevaid fakte panga ajaloost

Swedbank tähistab 200. sünnipäeva – põnevaid fakte panga ajaloost

28.10.2020

Käesoleva aasta oktoobris tähistab Swedbank oma 200. tegutsemisaastat! Rootsis 1820. aastal asutatud esimesest hoiupangast on tänaseks kujunenud suurim pank Eestis, kelle hoolde on oma rahaasjad usaldanud enam kui 900 000 era- ning 130 000 äriklienti. Palju aga pole räägitud sellest, kuidas Swedbank üldse sündis. Siin on mõned põnevad faktid panga ajaloost!

  • 1820. aastal avati Rootsis Göteborgis esimene hoiupank ehk tänavuse Swedbanki eelkäija. Tegemist oli esimese pangaga, kuhu said kõik elanikud, kellel mingeidki sääste oli, oma raha viia ning seda sealt ka välja võtta. Varasemalt ostsid inimesed säästude eest väärisesemeid, näiteks hõbelusikaid, mida peideti varaste eest metsa maha mattes.
  • Esimene hoiupank asus tolle asutaja Eduard Ludendorffi enda kodus ning kõiki pangatoiminguid tehtigi sealt.
  • Panga kõige esimene klient oli 3-aastane Carolina Bernhardina Hammardahl. Ta tuli panka koos vanematega ning sai teha esimese ajaloolise sissemakse oma kontole.
  • Esimesel tegutsemisaastal oli hoiupangal 741 klienti. Nende hulgas 291 last, 41 abielunaist või leske, 66 käsitöölist-kaupmeest, 37 tehasetöötajat, 40 vallalist naist ning 1 meremees.
  • Hoiupangad muutusid niivõrd populaarseks, et 1928. aastaks oli neid Rootsis pea 500.
  • 1920. aastatel sai Rootsis kõikide hoiupankade sümboliks tammepuu. Tamm oma kindlate ja tugevate juurtega sümboliseerib turvatunnet, mida loob ka raha regulaarne säästmine. Aastate jooksul on tammepuu sümbolit mitu korda edasi arendatud, jõudes järk-järgult kõigile tuttava tänase versioonini.
  • 1920. aastal said panga kliendid esimest korda Rootsis kasutada pangaautomaati. Enne seda hoiti raha kodus kindlas hoiukarbis ning iga teatud aja tagant käis pangatöötaja kodudes raha kokku kogumas ning seejärel panka viimas. 1995. aastal said panga kliendid juba kasutada internetipanka ning alates 2012. aastast teha pangatoiminguid äpist.
  • 2006. aastal loodi Swedbank Grupp ning paar aastat hiljem sai Eestis senise Hansapanga uueks nimeks Swedbank AS.
  • Tänaseks on Swedbank Grupis üle 15 000 töötaja, Eestis töötab neist ligikaudu 2500, olles üks suurimaid tööandjaid Eestis.
  • Swedbank Grupi töötajate keskmine vanus on 38-aastat ning keskmine tööstaaž 10 aastat.

Kui 1820. aastal tundus mõte pangast, kus oma sääste hoida, küllaltki revolutsiooniline, siis tänaseks ei kujutaks me oma elu ilma selleta enam ettegi. Ka täna vaatame me iga oma tegevusega tulevikku, andes kõigile võimaluse kasutada meie digiteenuseid, luues uusi jätkusuutlikke tooteid-teenuseid ning edendades eestlaste rahatarkust. Aitäh kõigile, kes on olnud meiega!

Veelgi põhjalikumalt saad Swedbanki ajaloo kohta lugeda Swedbank Rootsi koduleheküljelt.

 

Märksõnad: Swedbank, Swedbank 200