Avalehele
Ukraina sõjapõgenikud alustasid mentorprogrammiga, et lükata Eestis käima oma ettevõte

Ukraina sõjapõgenikud alustasid mentorprogrammiga, et lükata Eestis käima oma ettevõte

Eesti Pagulasabi ja Garage48 ettevõtlusprogrammi Empowering Women tulemusel alustasid oktoobris 16 Ukraina pagulastest tiimi pooleaastast teekonda mentorprogrammis, et teha teoks oma äriidee.

Eesti Pagulasabi ja Garage4 on korraldanud Empowering Women programmi neli aastat Ukrainas ja teist aastat Eestis. Ettevõtlusprogrammi eesmärk on aidata põgenikel oma elu uues riigis üles ehitada, pakkudes neile sissetulekut oma ettevõttest, võimalust luua töökohti ning pakkuda vajalikke teenuseid ühiskonnale.

Eestis toetavad Empowering Women ettevõtlusprogrammi Briti Nõukogu, Swedbank, LHV  ja Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsioon.

Programm annab ettevõtluse arendamiseks tööriistad

Selle aasta osalenute äriideed olid eri eluvaldkondadest, peamiselt olid need aga seotud toitlustuse, käsitöö, kunsti, tervise, konsultatsiooniteenuste pakkumise ja meelelahutusega. Sõjapagulased olid tulnud programmist osa saama üle kogu Eesti – Tallinnast, Rõugest, Jõgevalt, Viimsist, Injust, Raplast, Märjamaalt, Olustverest, Keilast, Tartust ja Haapsalust.

Eelmisel aastal toimus Empowering Women ettevõtlusprogramm Eestis esimest korda ning selles osalejatest tegutseb rohkem kui kümme naist oma mikroettevõttes.

Sel aastal täienes programm ning kavasse lisandus kahepäevane ideehäkaton, et tervitada rohkem ettevõtlusest huvitatud osalejaid ning pakkuda neile lisatuge oma äriideede disainimiseks. „Ka sel aastal näeme suurt potentsiaali järgmisteks edulugudeks ning naiste loodud ja juhitud suurepärased mikroettevõtted asuvad peatselt Eestis tegutsema,“ sõnas Garage48 operatiivjuht Kadri Tiisvelt.

Swedbanki iduettevõtete valdkonnajuht Triin Preem ütles, et programmi parterina on Swedbankil olnud suur rõõm näha ettevõtlike naiste ehedaid emotsioone ja reaalseid tulemusi, mida ettevõtlusprogramm on andnud. „Sõja eest põgenenud naised on väga haavatav grupp ja antud programm on väga praktiline ning aitab neil oma ettevõttega alustada. Programmist saadud kogemuste ja oskustega on neil olemas tööriistad nii praeguseks hetkeks kui ka tulevikuks, et Eestis või ka mujal ise endale ettevõtlusega sissetulekut teenida,“ sõnas Triin Preem.

Tugi ka vaimsele tervisele

Kuuekuulisementorprogrammi vältel on osalejatel võimalik saada tuge vastavalt enda vajadustele. Osalejate mentoriteks on ettevõtete juhid ja ettevõtlusspetsialistid nii Eestist kui ka Ukrainast. Lisaks sisaldab mentorprogramm endas ka vaimse tervise tuge. Ettevõtjatel on võimalus osaleda Eesti Pagulasabi MindSpring programmis, mille eesmärk on parandada pagulaste psühholoogilist heaolu ja soodustada lõimumist.

Mentorprogrammi pääsemiseks läbisid ettevõtlusprogrammis osalejad esmalt traditsioonilise Garge48 Idee Garaaži, milleks kogunesid kaheks päevaks Tallinnasse, et oma äriideid välja mõelda ja neid edasi arendada. Seejärel tegid nad läbi kahenädalase ettevõtlusprogrammi, osaledes üle veebi õpi- ja töötubades, et õppida nii üksteiselt kui ka ekspertidelt. Oktoobris toimus Tallinna Palo Alto koostöötamiskontoris finaal, kus valiti 39 osalenud tiimi hulgast välja 16, kes pääsesid mentorprogrammi.