Avalehele
9 nõuannet autoomanikele suvisteks lõbusõitudeks

9 nõuannet autoomanikele suvisteks lõbusõitudeks

Kas on veel midagi mõnusamat, kui sõpradega suvel mööda Eesti ja välismaa teid autoga kilomeetreid mõõta, ümbritsevat ilu ja sooja ilma nautida ning uusi meelispaiku avastada?

Eelmisel aastal juhtus kõige enam kaskokindlustusjuhtumeid juulikuus, mistõttu selleks, et sel aastal õnnetusjuhtumeid vähem oleks ning lõbusõit üksi või sõpradega kulgeks turvaliselt ja sealjuures ka rahatargalt, jagan Sulle 9 nõuannet, mida kõrva taha panna.

  1. Säästlikum on osta reisile kaasavõetavad snäkid toidupoest

Snäkid on autoreisil pea sama vajalikud kui bensiin – nad isegi täidavad sarnaseid funktsioone. Kuid selle asemel, et lõbusõidul suupisteid spontaanselt teeäärsetest bensiinijaamadest osta, ole rahatark ja tee vajalikud ostud toidupoest, kus kõik suupisted ja joogid on tavaliselt odavamad.

  1. Võta kaasa sularaha

Suurlinnarahvas võib olla harjunud maksmisel kaardiga viipama, kuid võib ette tulla kohti, kus see pole alati võimalik. Rahvuspargid, vabaõhuüritused ja muud peatused võivad vajada sularahas tasumist, seega hoia veidi sularaha alati käepärast.

  1. Veendu, et auto oleks pikemaks reisiks valmis

Enne kodust lahkumist lase oma auto remonditöökojas igaks juhuks üle vaadata. Lase kontrollida kõiki vedelikke ja veermikku. Samuti vaata üle tagavararatta seisukord, vajalikud vahendid rehvivahetuseks või võta kaasa rehviparandusvaht, mis päästab sind edukalt juhul kui rehviga mingi väiksem õnnetus juhtub. Reisieelne kontroll aitab raha säästa, sest ootamatu õnnetus võib osutuda ülemäära kulukaks.

  1. Kas kohustuslik liikluskindlustus on sõlmitud ja kehtib?

Kontrolli kindlasti liikluskindlustuse kehtivust ning trüki välja liikluskindlustuse poliis, mis pane autos kindlasse kohta. Liikluskindlustus on kohustuslik kõikjal. Ilma selleta liigelda ei tohi. Liikluskindlustuse kehtivust saab kontrollida Liikluskindlustuse Fondi lehel. Kui juba dokumente kontrollid, vaata üle ka enda ja oma reisikaaslaste isikut tõendava dokumendi kehtivus, sest oleks nukker, kui piiripunktis selgub, et dokument on aegunud ning edasi sõita ei saa.

  1. Nutikas oleks sõlmida ka kaskokindlustus

Kaskokindlustus aitab pea kõikide sõidukile põhjustatud ettenägematute ja ootamatute kahjude korral, hoolimata süüdlasest või õnnetuse toimumise kohast. Lisaks on näiteks Swedbanki kaskokindlustusega kindlustatud ka lisavarustus, auto katuseraam ja haakes olev kerghaagis. Seega aitab kaskokindlustus maandada riski, et reis liiga kulukaks ei osutuks.

  1. Veendu, et Sinu kaskokindlustusega kaasneb 24h hädaabi teenus

Kui sõidu marsruut on paigas, siis veendu, et sinu kindlustusega kaasnev ööpäevaringne hädaabi teenus kehtiks kogu reisiteekonnal ning hüvitaks kõik mõistlikud ja põhjendatud kulutused ning vajadusel ka katkise auto Eestisse transportimise. Näiteks pukseerimisteenus välisriigis võib äärmiselt kulukaks osutuda.

  1. Kui autoreis viib Sind Eesti piirest kaugemale

Pikema autoreisi puhul on soovitatav lisaks sõlmida ka välisriigis kehtiv reisikindlustus, mis hüvitab muuhulgas ootamatud meditsiiniabi kulud. Kõikidel reisijatel, kellel on Swedbanki Gold või Platinum krediitkaart või kes sõlmivad Swedbankis reisikindlustuse lepingu, kehtib automaatselt ja ilma lisatasuta ka COVID-19 kaitse, kui nad reisivad välismaale ning on täitnud tingimused. Krediitkaardiga kaasneva reisikindlustuse meditsiiniabi summa on Swedbanki klientidele 750 000 eurot kindlustatu kohta ning kindlustatud on ka kaardiomanikuga koos reisivad lähedased.

  1. Võta kaasa akupank mobiiltelefoni laadimiseks

Autoreisidel kasutame tavaliselt aku laadimiseks auto võimsust, kuid kui peaks juhtuma hädaolukord ning auto abi telefoni laadimiseks kasutada ei saa, on hea, kui on olemas akupank.

  1. Ole viisakas

Kuhu iganes su teekond sind ka ei viiks, ole kohalike vastu ja liikluses viisakas, hoia loodust ja meid ümbritsevat keskkonda ning naudi suve.

Märksõnad: Auto, Rahatark