Avalehele
Elektriarve liiga suur? 3 viisi, kuidas kütteperioodil kulusid kontrolli all hoida

Elektriarve liiga suur? 3 viisi, kuidas kütteperioodil kulusid kontrolli all hoida

Talv toob paratamatult kaasa suure muutuse elektriarvetes ning tihti tulevad suuremad arved igal aastal halva üllatusena. Kui soovid oma kulud kontrolli all hoida, siis siin on 3 nõuannet, kuidas elektrikulusid vähendada.

1. Veendu oma küttesüsteemi energiasäästlikkuses

Suurim säästupotentsiaal peitub just küttes. Kuna Eesti kliimas peab kütma ligi pool aastat, kulub sinna ka kõige rohkem energiat. Igal küttesüsteemil on omad plussid ja miinused. Näiteks elektril töötavate radiaatorite ja põrandakütte kasutuselevõtuks vajalik esmane investeering võib olla küll kõige väiksem, aga püsikulud on talvel kõrgema elektrihinna tõttu ka märkimisväärselt suuremad.

Kui armastad vannitoas jalge all sooja kivipõrandat, siis tea, et just sellel mugavusel võib olla suur mõju ka sinu talvisele elektriarvele. Vanast õliradiaatorist või elektripuhurist märksa ökonoomsem lahendus on näiteks õhksoojuspump.

2. Vaheta välja energiaröövlitest seadmed

Külmal ja pimedal ajal kogunetakse harjumuspäraselt tavalisest rohkem siseruumidesse – töötab televiisor, huugab ahi ja põlevad valgustid. Kui elektriseadmed on keskmisest vanemad, võivad needki elektriarvele oma mõju avaldada.

Üldiselt tasuks uut kodumasinat ostes jälgida mitte ainult letihinda, vaid ka seda, kui palju seadme ülalpidamine tema kasutusajal maksab. Kallim, kuid ökonoomsem masin tasub sageli ära paari aastaga. Hinnanguliselt hoiavad A++ energiaklassi seadmed kokku 45% energiat võrreldes pikka aega tipuks peetud A energiaklassiga.

3. Lõpeta elektri tarbimine kallimatel tundidel

Kui oled valinud börsihinnal põhineva paketi, siis on sulle oluline teada, et börsihind muutub turul iga tund. Nõnda võibki aeg-ajalt juhtuda, et varahommikul on elektrihind 2,5 senti/kWh, hommikuse tipptunni ajal aga juba kümme korda kallim.

Börsipaketi kasutajana saad jälgida Eesti Energia mobiiliäpi abil elektrienergia tunnihinda ning ajastada oma suuremaid elektritarbimisi vastavalt sellele ka soodsamale ajale. Näiteks kui ees seisab saunaõhtu, saad elektrihinna järgi otsustada, kas panna elektrikeris kütma kell kuus või kell kaheksa õhtul. Tarbimise teadlikuma ajastamisega saad kokku hoida ligi 10% elektrikuludest.

Hea teada!

  • Radiaatorite termostaatide kasutamisel tähendab 1 kraad temperatuuri vähendamist küttekulude vähenemist 5% võrra.
  • Äpi abil teadlikumalt elektrit tarbides saad kuni 10% kuludest kokku hoida
  • A++ seade on A energiaklassist 45% energiasäästlikum
  • Terve maja soojustamine ja akende-uste väljavahetamine annab soojuse kokkuhoidu kuni 50%.
  • Küttesüsteemi automatiseerimise abil on võimalik säästa 5–25% energiakuludest.
  • Pelgalt lampide vahetusega saab valgustuse kulu kuni 80% võrra vähendada!