Avalehele
Kuidas kujundada jätkusuutlikku lastetuba?

Kuidas kujundada jätkusuutlikku lastetuba?

06.04.2023

Mugava lastetoa kujundamine valmistab lapsevanematele sageli peavalu. Kuna lapsed kasvavad kiiresti, siis tasuks valida tuppa mööbel, mille suurust saab paindlikult muuta. Samuti on siseviimistluses hea eelistada looduslikke materjale ja kasutada sisustamiseks perega koos loodud käsitööd või teise ringi esemeid.

Swedbanki noortepanganduse valdkonnajuht Triin Jalaka sõnul tuleks tarbimise juures alati arvestada jätkusuutlikkust ning õpetada ka lapsi selle peale mõtlema. „Lastele tuleks varakult rääkida, kust perre raha tuleb ning kuidas see n-ö ei kasva puu otsas. Nii saab juurutada vastutustundlikku ja rahatarka käitumist juba varases eas ning õppida vahet tegema vajadustel ja tahtmistel,“ ütleb Jalakas.

Hea võimalus selliseks vestluseks on lastetoa ümberkujundamise ja remontimise ajal. Kui lapsed hakkavad mõistma ületarbimise tähendust ning näevad remondi käigus tehtud kulutusi ja tekkivaid jäätmeid, siis mõistavad nad paremini ka vanemate ettepanekuid ja soovitusi. „Praegu on keskkonnasäästlik mõtlemine noorte seas väga populaarne. Võib isegi juhtuda, et lapse jaoks on näiteks prügi sorteerimine olulisem kui vanematele,“ sõnab Jalakas.

Väikelastele saab jätkusuutlikku mõtlemist tutvustada mänguliselt, näiteks paigaldades koju sorteerimiskaste, julgustades lapsi jäätmeid liigiti sorteerima ning luua juurde punkti- või preemiasüsteem. Nii muutub mäng aja jooksul harjumuseks.

Nutikad lahendused mööbli valikul

Leedu sisekujundaja Eglė Rinkevičienė sõnul on lapse tuba keeruline ruum, sest peab lapse muutuvate vajadustega kaasas käima. Ühes ja samas toas peab olema ala mängimiseks, lõõgastumiseks, suhtlemiseks ja õppimiseks.

„Lapsed kasvavad ja muutuvad kiiresti ning nende vajadused samuti. Seetõttu peab nende isiklik ruum muutuma samas tempos. See aga ei pruugi tähendada regulaarseid ja suuri kulutusi ruumide renoveerimisele. Näiteks on võimalik kasutada mööblit, mille suurust saab muuta koos lapse arenguga, kas või valida n-ö kasvavad lauad või pikendatavad võrevoodid, mis aitavad säästa raha ja vähendada tarbimist,“ ütleb Rinkevičienė.

Kui voodi on kvaliteetne, siis võib tulevikus piirduda vaid madratsi väljavahetamisega. Samuti võiks seintele valida klassikalise ja tagasihoidlikuma tooni, mitte piltidega tapeete, millest ta võib kiiresti välja kasvada.

Looduslikel materjalidel on palju plusse

Teine oluline aspekt on Rinkevičienė sõnul ruumi kaunistamiseks kasutatavad materjalid. Materjalid peaksid olema kvaliteetsed ja looduslikud ning eelkõige tuleks tema hinnangul vältida plasti. Enim soovitatakse hoopis jätkusuutlikke materjale, nagu puit ja bambus. Puitmööbel peab sisekujundaja sõnul laminaatmööbliga võrreldes kauem vastu. Lisaks on puidust, metallist ja klaasist mööblit lihtsam taaskasutada või ümber töötada.

„Viimistluseks on hea valida mittetoksilisi värve ja põrandakatteid, et siseõhk oleks kvaliteetne. Samuti võiksid toas tekstiilid olla mahepuuvillast või bambusest ning kardinad linasest või puuvillasest riidest,“ lisab Rinkevičienė.

Ruumi saab kaunistada käsitööga

Lastetoa aksessuaarid ja kaunistused võivad valmida toreda ühisloominguna, näiteks võib seinad kaunistada laste joonistuste ja kunstitöödega.

„Kui häid ideid kohe ei teki, siis internetis on palju lõbusaid videoid, mida koos vaadata ja mille järgi ka endale midagi ilusat valmistada. Kui aga meisterdamisest ei piisa, siis tasuks vaadata vanakraami- või teise ringi poodidesse, kus leidub palju vana mööblit ja toakaunistusi. Samuti võib piiluda sotsiaalmeediasse, sest ühe vana on teise uus ning laste kiiresti muutuvate vajaduste tõttu jäävad paljud armastatud raamatud ja mänguasjad lihtsalt seisma,“ tõdeb Rinkevičienė.