Avalehele
Pane päike enda jaoks elektrit tootma: 6 sammu ideest teostuseni

Pane päike enda jaoks elektrit tootma: 6 sammu ideest teostuseni

Huvi koduste päikeseelektrijaamade rajamiseks on viimastel aastatel hüppeliselt kasvanud. Kui 2018. aastal oli Elektrilevi andmetel Eestis elektritootjaid alla 2000, siis nüüd on neid üle 10 000 – neist umbes pooled on väiketootjad. Ainuüksi möödunud aastal lisandus elektrivõrku pea 1400 uut mikrotootjat.

Päikeseenergia on üks keskkonnasõbralikumaid ja efektiivsemaid viise elektriarvete vähendamiseks ning kodu taastuvenergiaga varustamiseks. Päikesepaneelide kasutuselevõtt vähendab jooksvaid elektriarveid, aitab tõsta kinnisvara väärtust ja annab pikaajalise kindluse elektrihinna tõusu vastu.

Päikesejaama rajamine koosneb mitmest etapist ning kogu asjaajamine võtab vähemalt paar kuud aega. Selleks, et protsess kulgeks kiiremini ja sujuvamalt, vaatame samm-sammult üle, mida võiks teada enne investeeringu tegemist.

1.Tee kindlaks, kuhu ja kuidas päikesepaneelid paigaldada

Päikesepaneelide efektiivsuse juures mängib suurt rolli päikesepaneelide paigaldamise suund ilmakaarte suhtes ja kaldenurk. Parima tootlikkuse annab lõunasuunaline katus kaldenurgaga 35-45 kraadi. Samas on iga projekt individuaalne ning sõltub konkreetsetest oludest. Sobivaima lahenduse aitab leida teenusepakkuja.

Paigaldada annab kõikidele katusetüüpidele. Lisaks katustele oleme harjunud päikesepaneele nägema ka maapinnal, kuid tänapäevase tehnoloogia ja kinnitusvahendite juures võib enda jaoks elektrit panna tootma kasvõi maja seinad või rõdupiirded.

2. Arvuta välja enda elektrivajaduse katmiseks vajalik tootmisvõimekus

 Parima indikatsiooni selleks annavad viimase aasta elektriarved. Päikesepaneelidega elektrivajadust 100-protsendiliselt katta ei saa, küll aga saab tarbimisandmeid vaadates välja arvutada, milline on kõige optimaalsem lahendus, mis väikeelamule sobiks.

Päikesepaneelidega saadav rahaline võit sõltub sellest, kui palju säästetakse tänu toodetud elektrile võrgust ostmata jäänud elektrilt ja kui palju ise elektrit võrku müüakse. Üldiselt kehtib reegel, et mida rohkem elektrit ise ära tarbida, seda kasumlikum projekt on.

Kasuta näiteks Swedbanki lihtsat veebikalkulaatorit, et saada esmane hinnang investeeringu suurusest, võimalikust rahalisest võidust ja tasuvusajast.

3. Küsi esmased hinnapakkumised

Kvaliteetse päikesejaama ehitamine algab õigest projekteerimisest. See on nagu rätsepatöö, vaja on leida oma objektile sobiv tehniline lahendus, siis saab tulemus kõige parem. Üldjuhul on päikesepaneelide müüjad abiks ka projekti koostamisel.

Paneele ja nende müüjaid on turul väga palju. Ka siin kehtib reegel, et ei ole olemas odavat ja head. Eriti oluline on kvaliteetse inverteri olemasolu. Elektrilevi kodulehelt leiab nimekirja seadmetest, mis on võrguettevõtte poolt heaks kiidetud. Lisaks hinnale tasub kindlasti uurida ka, milliseid töid teenusepakkuja on varem teostanud.

4. Uuri toetus- ja finantseerimisvõimaluste kohta

Väga ligikaudselt võib arvestada, et 1 kW päikesepaneelide täiskomplekti hind koos paigaldusega on 1200-1300 eurot (koos käibemaksuga). Keskmise majapidamise elektrivajaduse katab ära 5-6 kW-ne jaam. Päikesepaneelide süsteemi kogumaksumusele lisandub veel päikesejaama liitumistasu, mille määrab ära võrguettevõte.

Päikesepaneelide paigaldamiseks tasub uurida ka riiklike energiatõhususe toetusmeetmete olemasolu ja taotlemise tingimusi. Paneelide ostuks ja paigaldamiseks on võimalik saada ka madala intressiga väikelaenu.

5. Vali tööde teostaja ja aja korda vajalikud dokumendid

 Kui esmased kalkulatsioonid tehtud, on aeg valida välja sobiv partner ning alustada paigaldamiseks vajalike ettevalmistavate tegevustega, sealhulgas projekti koostamisega ning vajalike lubade ja dokumentide vormistamisega.

Võrguga liitumiseks tuleks ühendust võtta oma võrguettevõttega – suuremale osale Eestist osutab seda teenust Elektrilevi. Tootjaliitumise puhul on vaja paigaldada uus elektriarvesti ja turvalüliti. Kui elektrivõrgu läbilaskevõime ei ole tootmiseks piisav ja seda on vaja suurendada, tuleb lisaks arvestada elektrivõrgu ümberehitustöödega ja sellest tulenevate täiendavate kuludega.

Paralleelselt tootja liitumisavaldusega, tuleb päikesepaneelide paigaldamiseks vajalik nõusolek saada ka kohalikust omavalitsusest.

6. Asu tootma!

Kui kõik eelnev on tehtud, jääb üle vaid oodata seadmete paigaldamist ja võrku ühendamist. Et aastasest päikese toodangust maksimum võtta, võiks päikesejaam püsti olla kevadel või hiljemalt suvel. Paigaldushooaeg hakkab kohe pihta, kui lumi katustelt sulanud on.

Naudi odavamat ja keskkonnasõbralikumat elektrit!