Avalehele
Sellesuvine väljakutse

Sellesuvine väljakutse

Maikuu viimasel reedel käisid Swedbanki rohesaadikud Sümbioosis Seikluste projektijuhi Helena Pruuliga metsas. Matkapäev andis võimaluse õppida tundma nii üksteist kui Eestimaa loodust. Räägiti palju jätkusuutlikkuse olulisusest ühiskonnas ja igaühe eludes, valmistati koos maitsvat taimset toitu ning õpiti tundma, millised metsataimed on sobilikud ka suhu pistmiseks, andes seejuures häid vitamiine. Päev oli täis mõnusat energiat ja tekitas nii mõneski soovi rohkem loodusesse jõuda. Matkajuht Helena on järgnevalt pannud kirja mõned mõtted, millega tasuks arvestada ja mille peale mõelda loodusesse minnes.

Tagasi juurte juurde

Loodusesse minnes on ennekõike vaja usaldust. Kas Sa usaldad iseennast ja oskad enda võimekust hinnata? Kas Sa tunned, et oled oma valitud teekonna ja sihtpunkti jaoks pädev? Kas oskad ohtusid näha ja kas Sul on valmisolek igaks stsenaariumiks? Ja kõige-kõige olulisem: kas Sa oled valmis iseendale otsa vaatama ja iseenda jaoks aega võtma? Me kipume olema väga osavad enda meelt lahutama ja leidma tegevusi, mis meid fookusest kõrvale juhivad.

Ega loodusesse mineku jaoks ei ole väga palju vaja. Kõige olulisem on võtta kaasa pea! Saa aru, kus Sa oled ja mida Sa teed. Võta kaasa võimalikult vähe ja ainult hädavajalik. Pikema retke jaoks tee kodutöö ja ettevalmistused, kuna see tagab ka jätkusuutlikkuse. Sina ise pead oled füüsiliselt valmis oma koormat kandma ja teisalt, pole mõtet asjatut prügi ja üleliigset kraami metsa vedada.

Kõige olulisemad asjad, mida kaasa haarata:

  • Vesi (vee filtreerimise kõrs ja pudel, et ka loodusest joogikõlblikku vett hankida)
  • Snäkid (batoonid, pähklid, kuivatatud puuviljad vms) ja pikema retke puhul ka söök
  • Põhilised esmaabivahendid (haava sidumiseks)
  • Tuletikud/süütekuubik/tulepulk ja kübeke vatti/paberit, kui peaks tekkima vajadus tuld teha
  • Kihiline riietus ja sobilikud jalanõud
  • Nuga
  • Ööbimise korral hammock ja magamiskott – ei jäta jälgegi maha!

Edasi tuleb ise mõelda

Kas on toiduvaru vaja ja millega süüa teha? Kas tead ja tunned meie kodumaa taimi, mis kõlbavad süüa? Kas oskad orienteeruda kui lähed rajalt kõrvale? Kas toetud nutiseadmele, mis võib pildi tasku panna või oskad ka kompassi kasutada, kui üldse piirkonda tunned?

Eks iga rännuline alustab oma seiklusi tasahaaval ja kogemusega tuleb ka tuhin ja oskused. Tuleb lihtsalt julgeda oma mugavustsoonist välja astuda ja teha seda mõistlikult. Keegi tuttavatest ikka on matkamas käinud, seega võta lihtsalt sappa ja kui päris sappa ei taha võtta, küsi mõne asjaliku matkajuhi või loodusgiidi käest, millal oleks sobilik jõud ühendada ja kaasa minna. Pädevaid looduses käijaid on palju, kes pakuvad ka mitmeid erinevaid võimalusi kuhu ja kuidas minna. Oluline on mõista ka eesmärki, miks minna. Ka meie esivanemad käisid looduses enamasti eesmärgi või taotlusega, oli see siis näiteks mõni korvitäis marju või seeni. Isegi kui metsas käimine on ainult pea tuulutamiseks ja metsakohina nautimiseks, siis on ka see taotlus, et lubada endale hetki väljalülitumiseks.

Kui plaanid metsa üksi minna, siis anna oma lähedastele sellest teada! Egas meie hirmutavad pärimuslood soodest ja rabadest ilmaaegu pole põlvest-põlve edasi kandunud.

24 tundi looduses

Lõpetuseks, selle suve väljakutseks ongi minna loodusesse ja end 24-ks tunniks täielikult välja lülitada. Lähed hommikul, võtad kaasa magamisvarustuse ja muu hädavajaliku. Kõik teisejärgulised asjad jätad maha, nagu nt interneti, kõrvaklapid, raamatud jms. Tasub valida koht, mis on Sulle tuttav ning kus tunned end turvaliselt ka täielikult „kadunud“ olles. Veedad öö ning hommikul saad tagasiteele asuda. Võõrad hääled, putukad ja mutukad võivad ühtäkki veel hirmsamad tunduda ja unetunde võib meie suvises valguses väheks jääda, kuid kogemust ise ei tasu karta.

Sellele väljakutsele ei tahaks isegi mitte #häshtägi panna, et keegi looduslummuses end nutitelefonisse ei mataks, aga samas tahaks julgustada seda seiklust ja väge teistega jagama. #24hlooduses

Helena Pruul, Sümbioosis Seiklused

Looduse vahendaja ja projektijuht, kes oma töös on inspiratsiooni saanud maailmast kui tervikust.

Märksõnad: Loodus, Matkamine, Rohesaadikud