Avalehele
Tunnustasime 100 inimest tordi ja tänukaardiga

Tunnustasime 100 inimest tordi ja tänukaardiga

10. mail alustasime oma sotsiaalmeedias üleskutsega tunnustada tublisid Eesti inimesi sellest eest, et nad hoolivad meie kõigi tulevikust, panustades jätkusuutlikkesse tegevustesse, mis tagavad, et ka tulevikus oleks meil vähemalt sama hea elada. Kokku avaldati tunnustust lausa 477 inimesele üle Eesti, kelle hulgast loosisime välja 100, kes said tänutäheks maitsva tordi koos tänukaardiga.

Tunnustust sai avaldada kuues jätkusuutlikkuse kategoorias: keskkonnast hoolimise ja hariduse edendamise eest, innustades inimesi targemalt tarbima või rahaasju korraldama, inspireerima ettevõtlusega tegelema või seistes võrdsema ühiskonna eest.

Jätkusuutlikkus on valdkond, millest aina enam räägitakse, kuid samas vajab selle olulisus veel ka omajagu veenmist. Peame kõik koos tegutsema selleks, et meie edaspidine areng ei toimuks tuleviku arvelt vaid selle heaks. Jõudsime arusaamisele, et uute eesmärkide poole liikumiseks vajame eeskujusid ja neid meil siin pisikeses Eestis tegelikult ju on, peame nad lihtsalt üles leidma. Selleks saigi algatatud juba ka varem Swedbanki poolt ellu kutsutud tunnustamise üleskutse, leidmaks üles inimesed meie endi ümbert, kes tegutsevad juba täna viisil, mis hoolib paremast homsest.

Kõige enam nomineeriti haridusmaastikul tegutsevaid inimesi, näiteks õpetajaid ja koolijuhte. Gerlika, kes on visa kaasamõtleja ning tegutseja Eesti haridusmeetmete edendamise osas, on andnud oma panuse arendades ning luues matemaatilise lauamängu Mateemik ning geograafilise õppemängu GeoMik. Ka Pavel edendab Eestis ja Euroopas hariduslikke õppemänge. Kertu populariseerib energiaalast haridust erinevatel kooliõpilastele suunatud kursustel ja töötubades. Indrek paistab silma vastutuse võtmise ja inimeste kaasatõmbamisega tulevikukindla hariduse loomisel – tema juhitav Emili kool on teistele koolidele eeskujuks suurepärase koostöökultuuri, lapsevanemate kaasamise ja kogukondlikkuse ning julge projektõppe mudeli poolest.

Suure kiituse osaliseks said ka keskkonnasõbrad, kes hoolivad loodusest ning kutsuvad ka teisi üles jätkusuutlikku eluviisi viljelema – Elise sorteerib kohusetundlikult prügi, hoiab loodust ja kasutab ökotooteid; Julia avas esimese pakendivaba poe Tallinnas. Sandra jaoks on iga päev „Teeme Ära“ kampaaniapäev. Ta on spordi- ja turundusmaailmas üks suunamuutja, kes ei karda jagada oma kogemusi, teadmisi ja uskumust, et kui kõik inimesed teeksid väikseid samme ühiskonna ja keskkonna parandamisel, siis oleksid tulemused palju paremad. Ja Anna on noor disainer, kelle jaoks keskkonnasõbralikkus, jäätmevabadus ja jätkusuutlikkus on eluviisi osad. Lähtudes nendest põhimõtetest loob ta ka oma kollektsioone.

Esile toodi ka mitmeid asutusi, lasteaedu ja koole, samuti organisatsioone ja ettevõtteid. Magusa üllatuse osaliseks said näiteks Sillamäe Lasteaed Pääsupesa ja Kohila Mõisakool; Junior Achievement Eesti meeskond õpilaste ettevõtluskogemuse aastatepikkuse toetamise eest; Tampere Maja näituste ja kirjandusõhtute korraldamise eest ning Ukraina Kultuuri Keskus tänuväärse töö ja õpitubade korraldamise eest.

Torte sai saadetud pea igasse Eestimaa paika – Tallinnasse, Tartusse, Pärnusse, Viljandisse, Paidesse, Raplasse, Rakverre, Põltsamaale, Valgamaale, Ida-Virumaale, Põlvamaale kui ka Võrumaale. Puutumata ei jäänud ka saared – Saaremaa ja Hiiumaa.

Tunnustatud olid valdavalt üllatunud ning nagu eestlastele kombeks oldi tagasihoidlikud ja uuriti, et mille eest just nemad selle tähelepanu ja tordi välja teeninud on. Tänusõnad ja rõõmsad emotsioonid kajastusid paljude inimeste sotsiaalmeediakanalites.

Meil on väga hea meel, et inimesed üleskutsega kaasa tulid ning oma lähedastele ja tuttavatele tunnustust jagasid. See näitab, et meie seas on palju neid, kes tegutsevad silmapaistvalt ja hoolivad meie kõigi paremast tulevikust. Õnneks on ka neid, kes heategu märkamata ja hoolijat selle eest kiitmata ei jäta. Loodame, et selliseid tuleviku kangelasi ja nende märkamist jätkub ka edaspidi!