Tagasi
Plaanid eluaseme renoveerimist?

Plaanid eluaseme renoveerimist?

Kas Sinu kodus tehtud remondist on juba aastaid möödas ning kunagine värske ilme on hakanud väsima? Või oled meelega soetanud endale vanema ja päevi näinud kodu, et see nüüd enda käe ja meele järgi mõnusaks pesaks seada? Mõlemal juhul tuleb sulle appi renoveerimine ning kui oma säästudest kodu remondiks ei piisa, tuleb pank appi.

Kuidas aga eluaseme renoveerimist oskuslikult planeerida ning millega peaksid arvestama, kui soovid pangast lisaraha saada?

Nipp 1 – pane plaanid kirja

Esiteks pane kirja kõik, mida kõike sooviksid teha. Kui hakkad renoveerima maja, võta eraldi peatükkidena ette maja seisukorra parandamine, näiteks vundament, küttesüsteem, välisvooder, katus jms. Lisaks, miks mitte mõelda ka pööningukorruse väljaehitusele või päikesepaneelide paigaldamisele? Sisetööde planeerimisel mõtle läbi võimalik põrandate vahetus, ventilatsiooni parendused, vannitoa ja/või sauna värskendamine. Aina enam pakuvad erinevad ettevõtted ka energiatõhusamaid lahendusi ja jätkusuutlikumaid tooteid.

Siinne inspiratsiooniloetelu on ilmselgelt väga pealiskaudne, kuid loodame, et piisavalt inspireeriv, et kõik oluline saaks kirja.

Nipp 2 – võta aega, et valikuvariantide vahel kaaluda

Võta aega ja tutvu hindadega, millega renoveerimisel arvestama pead. Vajadusel konsulteeri spetsialistidega, et tulemus vastaks ootustele. Maja renoveerimise puhul saad enda soovid edastada ka ehitusettevõttele, kes teeb vastavalt sinu nägemusele omapoolse hinnapakkumise, millele saad mõnest muust ettevõttest küsida konkureeriva hinnapakkumise kõrvale. Kui plaanid aga ise olla nii projektijuht kui ka ehitusekspert, võidad küll rahas, kuid pead tõenäoliselt arvestama suurema ajakuluga. Erinevate tööde, materjalide, spetsialistide leidmine, nende tunnitasu välja selgitamine jne on paras traageldamine, seepärast võta aega.

Mida põhjalikumalt oled esimest kahte nippi kuulda võtnud, seda lähemal peaks olema tuntav lõpptulemus.

Nipp 3 –  vaata üle oma rahaline seis ja säästude olemasolu

Vajadusel korrigeeri renoveerimisplaani ning lisa ajakava. Kui Sul on selge arusaam, mida teha soovid ja ka vajaminevad summad materjalide ja tööde teostamiseks teada, on viimane aeg viia tasakaalu soovin-vajan eelarve ning hinnata investeeringu kasulikkust. Lõpuks on ju nii, et läbimõeldud otsused ja õigesse kohta suunatud ressursid suurendavad tõenäoliselt ka kinnisvara väärtust.

Lisaks on Sul nüüd selge enda rahaline seis ning tead paremini, kui palju oleks vaja pangast lisaraha juurde küsida.

Nipp 4 – konsulteeri laenunõustajaga

Kui Sul on vaja lisaraha, et renoveerimine õnnestuks nii nagu soovid, siis tea, et see on arvatavasti kogu protsessi juures see kõige lihtsam osa. Nutikas on pöörduda panga poole, kus kliendinõustaja on Sulle kogu laenu taotlemise ja laenulepingu allkirjastamise ajal toeks. Tema nõustab Sind ka sobivaima laenu valikul. Võimalusi on mitu.

Näiteks Swedbankis, kui soovid laenu summas üle 10 000 euro, siis võid valida tagatisega kodulaenu ja kuni 20 000 euroni tagatiseta kodu väikelaenu vahel. Kodulaenu puhul on vaja hinnata laenu tagatiseks pandav vara, mis tavaliselt on renoveeritav korter või maja.

Teadmiseks, et pank on tavaliselt valmis finantseerima kodu renoveerimist kuni 70 protsendi ulatuses kodu hetkelisest turuväärtusest. Olenevalt renoveerimistöödest saab kliendinõustaja tutvustada ka etapiviisilise finantseerimise võimalust. Jaga julgelt nõustajaga enda plaane, et ta oskaks sulle anda parimat nõu, mis vastab just sinu vajadustele.

Nipp 5 – ole ettevaatlik remonti pakkuvate ettevõtetega

Kui plaan on paigas ja raha renoveerimiseks olemas, siis nüüd ei jää üle muud, kui teostada vajalikud tööd. Kui oled otsustanud kasutada remondi tegemisel erinevate ettevõtete abi, võta aega, et uurida valitud ettevõtte tausta ning usaldusväärsust ning hoia silm peal ehituse edenemisel. Võimalusel ära maksa kunagi tööde eest 100 protsenti ettemaksu ning eelista ettevõtteid, kes annavad tehtud tööle ka garantii.

Kui oled kõiki nippe kuulda võtnud ning senine soov on muutunud reaalseks läbimõeldud plaaniks, on suurem tõenäosus, et kõik läheb hästi!