Kristel Aaslaiu säästuretseptid kartulist
Kui novembri alguses Facebooki grupiga „Kogumispäevik“ ühinesin, siis oli minu esimeseks mõtteks raha säästmisel Saaremaa vanaema saadetud kartulikotist maksimumi võtmine. Seetõttu proovisin kogu kuu vältel erinevaid kartuliretsepte, mille seast valisin välja 4 lemmikut!
Esmalt ütlen kohe ära ka selle, et kartul on alati minu lemmikute hulka kuulunud ja viimasel ajal pole seda piisavalt kõrgelt hinnatud. Eesti kartul väärib märksa enamat! See on maitsev, toitev ja – mis sugugi mitte vähemoluline pole – kartul on ka soodne!
Seega, milliseid retsepte võiksite proovida?
Kartulivorm
Üks mo lemmiksööke on kindlasti kartuli-hakklihavorm, mida olen juba lapsepõlvest saati armastanud. Ja seda on uskumatult lihtne valmistada!
Koostisained:
250 g hakkliha
100 ml piima
8 keskmise suurusega kartulit
1 muna
1 sibul
natuke võid
maitse järgi soola ja pipart
Kõigepealt eelkuumuta ahi 250 C-ni. Seejärel koori kartulid ja sibul ning viiluta kartulid õhukesteks viiludeks ja haki sibul. Määri ahjuvorm võiga ning lao kihiti kartulid, sibul ja hakkliha. Maitsesta iga kihti soola ja pipraga. Kõige pealmiseks kihiks jäta kartulid. Klopi muna ja piim segamini, lisa pisut soola ning vala segu ühtlaselt vormile. Lõpetuseks kata ahjuvorm kaanega ning küpseta ahjus umbes 1 tund. Mina näiteks ei tea vist ühtki lihtsamat rooga!
Kartuli-pannkoogid
(võtsin selle retsepti Nami-Namist)
Koostisained:
6 suurt kartulit
1 väike riviitud sibul
2 muna
1 tl soola või ürdisoola
1 purustatud küüslauguküüs
1 sl nisujahu
1-2 sl õli
Koori ja riivi kartulid. Seejärel lisa ülejäänud ained ja sega ühtlaseks. Prae mõlemalt poolt mõõdukal tulel pannil väikesed lusikapannkoogid. Kui soovid, võid kartulipannkooke serveerida liha juurde. Mulle endale meeldivad need ka ilma ühegi lisata.
Kartulimagustoit
Koostisained:
4 kartulit
natuke piima
4 banaani
500 g kohupiima
3 muna
natuke suhkrut
Keeda neli suuremat kartulit vähese vee ja väga vähese soolaga ning püreeri vähese piimaga. Tükelda juurde neli banaani, lisa pool kilo kohupiima. Löö juurde kolm muna ja lisa suhkrut, nii et segu oleks magus. Sega korralikult läbi ja tõsta segu pritskotti. Pritsi ahjuplaadile pandud küpsetuspaberile väiksed tornikesed ja küpseta keskmise kuumusega ahjus kuldpruuniks. Koogikesed maitsevad eriti hästi moosiga!
Kodused kartulikrõpsud
(Mari-Liis Iloveri retsept)
Koostisained:
500 g kartuleid
3 sl õli
soola
soovi korral muid maitseaineid
Kartulikrõpse valmistasin kohe tervele sõpruskonnale. Pool kilo kartuleid andis umbes 4 plaaditäit kartulikrõpse. Krõpsude õnnestumise saladus on selles, et tuleb lõigata võimalikult õhukesed kartuliviilud. Esmalt viiluta pestud koorega kartulid võimalikult õhukesteks viiludeks. Seejärel tõsta need suurde kaussi külma veega kaetult pooleks tunniks seisma. Nii eemalduvat liigne tärklis. Kuivata kartulid ühe kihina köögipaberi või puhaste köögirätikute vahel ja tõsta suurde kaussi. Sega õliga.
Seejärel laota kartulid ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaatidele. Küpseta 200 kraadi juures umbes 25 minutit, kuni kartulid on kuldsed. Kui sul pole võimalust kasutada õhkringlus-režiimi, küpseta plaaditäisi ükshaaval. Küpsemise vahepeal ava paar korda ahjuuks, et eemaldada liigne õhuniiskus. Võid ka kartuleid ettevaatlikult keerata ning liigutada, nii küpsevad nad ühtlasemalt.
Ahjust võttes raputa kartulitele veidi soola (hoidu ülesoolamisest) ja soovi korral ka muid maitseaineid ‒ musta pipart, paprikat, tšillipulbrit, kuivatatud maitsetaimi vms. Ja voilà! – lase heal maitsta 🙂
Vaata lisa: Kristel käis oma teistest nutikatest säästunippidest rääkimas ETV saates Ringvaade.