Avalehele
Kuidas võita hirmu teadmatuse ees?

Kuidas võita hirmu teadmatuse ees?

Ljubov Samoilova (42) on kolme lapse ema, kes töötab kahes riigis – osa ajast viibib ta Eestis, töötades kiirabis, ja peale selle jõuab ta käia ka Soomes. Kord sai ta töö juures trauma – käepõrutuse – ja pidi mitu nädalat kodus veetma. Hirm selliste õnnetuste ees vaevab igaüht, kellel on lapsed või rahalised kohustused. Niisugustes olukordades on vaja nii psühholoogilist kui ka rahalist abi.

„Tundub tühiasi,” ütleb Ljubov naeratades. „Mul sai kõigest käsi põrutada, kuid olin haiguslehel kolm nädalat. See on pikk aeg. Jah, tõesti, tööõnnetuse korral makstakse haigushüvitist 100%, aga kui ma oleks tänaval kukkudes viga saanud?” Õnneks oli Ljubov mõni kuu enne õnnetust sõlminud elukindlustuse ja nüüd sai ta lisahüvitist.

Mis saab, kui …

Ljubov otsustas sõlmida kindlustuse sellepärast, et kiire elutempo tõttu hakkas tal tekkima stress. „Olen pidevas liikumises, ma ei saa endale lubada seisma jääda,” räägib ta. „Kuid kord jäin ma mõttesse, et mis siis saab, kui minuga midagi juhtub? See mõte vasardas mul pidevalt kusagil kuklas, kuid ma ei võtnud midagi ette, nagu paljud teisedki. Ma olen ju töö ajal pidevalt autos ja igasuguseid asju võib juhtuda. Mul on kolm last ja ma pean olema kindel mitte ainult tänases, vaid ka homses päevas.”

„Nägin kindlustustingimustest, et see hõlmas ka kaitset traumade korral – need olid just needsamad ootamatud õnnetusjuhtumid, mida ma nii väga kartnud olin.” Kui Ljubov mõistis, et kõike on väga lihtne vormistada, ta enam ei kahelnud. „Kõik on niivõrd lihtne ja loogiline – avad internetis kalkulaatori, vaatad, milline kindlustusliik sulle paremini sobib, mida see sisaldab, ja saadki kõik selgeks. Mulle tundub, et see on täiesti jõukohane, ja mõtlesingi siis, et proovin ehk järele.”

 

Tähtis on mõelda ratsionaalselt

Kogemus, mille Ljubov seoses oma traumaga sai, sundis teda veelgi tõsisemalt oma tuleviku peale mõtlema. „Kui vormistasin seda esimest kindlustust, ei süvenenud ma eriti üksikasjadesse,” räägib Ljubov. „Kuid nüüd juba arvan, et valin endale sobivaima summa, suurendan seda. Peab tuleviku peale mõtlema – et kui äkki midagi juhtub, oleks lastel vahendeid, kas või alguseks. Abikaasa kindlustasin muidugi samuti kohe ära. Näen, et ka kolleegid on minu kogemuse mõjul hakanud kindlustuslepinguid sõlmima. Muidugi, elu on hindamatu, kuid see ei tähenda, et ma ei peaks seda hindama nii, et see aitaks mind ja mu lähedasi.”

Tihti peletame eemale mõtteid sellest, et meiega võib juhtuda mõni õnnetus. Tormame edasi, üritades kõike jõuda. Aga kui aus olla, siis aeg-ajalt tekib ju mõte, et mis siis, kui …? Üks võimalus selle „kui” pingest vabaneda on sõlmida elukindlustusleping ja lihtsalt jätkata oma tavapärast eluviisi, kuid nüüd juba teades, et ei pea muretsema, et me ise või meie pere võiks äkki rahalisest toest ilma jääda.

Elukindlustust pakub Swedbank Life Insurance SE. Tutvu teenuse tingimustega aadressil www.swedbank.ee, vajadusel konsulteeri kindlustusspetsialistiga.