Avalehele
Puhkus Baltikumis – mõnusaks perereisiks ei pea kaugele sõitma

Puhkus Baltikumis – mõnusaks perereisiks ei pea kaugele sõitma

10.07.2023

Suvi on käes ning aeg on hakata tegema puhkuseplaane. Perega puhkamiseks ei pea ilmtingimata vaatama lennupileteid, sest siinsamas Baltikumis on võimalik veeta lõbusat, aktiivset ja mitmekülgset puhkust, mis sobib nii lastele kui ka vanematele. Toome sinuni mõned kohad Eestis, Lätis ja Leedus, kuhu sa pole veel võib-olla puhkama sattunud. 

Kodumaine puhkus teeb välismaale silmad ette

Avasta kosmost suvises Tartus 

Suvine Tartu on juba iseenesest külastust väärt, aga heade mõtete linna sattudes võiks kindlasti läbi käia ka Tartu tähetornist, mis on Eesti teadusajaloo tõeline pärl. Tähetorn oli omal ajal üks maailma astronoomia tähtsamaid keskusi ning tänapäeval saab seal uudistada mitmekülgset püsinäitust astronoomia ja kosmose uurimisest ning 19. sajandi parimat teleskoopi. Lisaks saab loendada langevaid meteoore ja õppida tundma tähtkujusid. Soovitame enne külastust vaadata sündmuste kalendrit, sest tähetornis toimuvad põnevad etendused, loengud, taevavaatlused ja muud üritused. 

Adrenaliinirohke puhkus Pärnus 

Peale Pärnu rannas ujumist ja päevitamist soovitame seiklushuvilistel proovida Motorula safarit. Tegemist on off-road-maastiku elektrirulaga, mis pakub adrenaliini ja naeru nii noortele kui ka vanematele. Põneva sõiduki peal saab nautida Eestimaa kauneid maastikke, veeredes männisalus, liivarannikul ning avastades linnatänavaid ja rulaparke. Motorulasõit ei vaja erioskusi, hakkama saab igaüks, kel on soovi ja pealehakkamist. 

Jalutuskäik läbi ajaloo Eesti Rahva Muuseumis 

Eesti Rahva Muuseumi külastus on muljetavaldav kogemus kogu perele ning tõestab ilmekalt, et arvamus, justkui muuseumid on igavad, on üksnes müüt. Tartu endise lennuvälja maandumisrajal asuv 6000-ruutmeetrine näituseala pakub avastamisrõõmu terveks päevaks. Muuseumis tuuakse külastajani Eesti kultuur ja ajalugu muinasajast tänapäevani, kasutades kaasaaegseid loomingulisi ja interaktiivseid lahendusi. Pika ja hariva päeva järel saab keha kinnitada restoranis või minna piknikule Raadi järve kaldale. 

Jahuta ennast Suncity veepargis  Kuumadel suvepäevadel ei ole midagi paremat kui jahutavas veel möllata. Selleks tasuks võtta perega ette tee Pärnusse, kus jõepromenaadi kaldale on loodud veepark Suncity. Tegevust leiab nii wakeboard’i huvilistele ja algajatele kui ka ekstreemspordi huvilistele. Näiteks saab hüpata suurel vesibatuudil või minna tuubiga sõitma. Samuti saab jõel nautida ilusaid päikeseloojanguid ning tiirutada ringi SUP-laudadel. 

Läti kutsub kõiki seiklema

Lahendage perega üheskoos metsmaa labürinti 

Mõistatusi armastavatele peredele sobib puhkuseks ideaalselt Mežvidu labürint, kus saab pead murda erinevate ülesannete kallal, jälgida koordinaate ning aidata rüütlil aardeid otsida. Labürint asub Alsunga vallas Kuldīgamaal, kust leiavad nii suuremad kui ka väiksemad õed-vennad endale sobiva seikluse. Üheskoos mõistatuste lahendamine ja seiklemine garanteerib perele lõbusa päeva.  

Jaanalinnud ootavad sind külla 

Aafrikast, Austraaliast ja Lõuna-Aafrikast pärit maailma suurimad kodustatud linnud ootavad tutvustamist Mazzariņi jaanalinnufarmis. Kohapeal saab uhkeid linde paitada ning õppida nende eluviiside ja toimetamiste kohta. Jelgava piirkonnas asuv farm on Läti üks suurimaid sellesarnaseid, kus kohapeal saavad uut ja huvitavat teada ka lapsevanemad.  

Harjutage perega harival matkarajal vibulaskmist 

Tõelistele seiklushimulistele sobib perepuhkuseks hästi Ventspilsis asuv Dada laba vibulaskmisrada. Kohapeal saab valida 1 või 3,5 kilomeetri pikkuse raja vahel, mis viivad külastajad läbi metsa, heinamaa ja tiigiäärse kauni looduse. Enne rajale asumist läbitakse põhjalik vibulaskmise treening ning agaramad saavad kätt harjutada ka lasketiirus. Lisaks sportlikule matkamisele saab rajal tutvuda Läti metsloomadega ning pärast 10–20 märklauaga raja läbimist kostitatakse kõiki mõnusa vibusupiga. 

Niedrāja järve ääres jagub tegevusi kogu perele 

Niedrāja järv on imeilus paik, mis sobib nii rahulikeks jalutuskäikudeks ja looduses lõõgastumiseks kui ka sportlikeks tegevusteks nagu krossisõit või kanuu- ja rattamatkad. Piirkonnas, kus Niedrāja ühendub veel kuue kauni mändidega ümbritsetud metsajärvega, asuvad hästi varustatud puhke- ja ujumisalad ning erineva trajektooriga rattateed.  

Leedus kohtuvad teadmishimulised ja magusasõbrad

Avasta loodust Kirkilai metsas 

Loodus- ja matkasõpradel tasub külastada Läti piiri ääres Birži linna lähedal asuvat Kirkilai metsa, kus saab kogu perega matkata, telkida ja uudistada loodust. Mööda erinevaid matkaradu saab jälgida rikkalikku elurikkust ning linde ja metsaloomi. Metsa alal paikneb üle 30 väikese järve, mille ilu saab vaadelda 32 meetri kõrgusest vaatetornist.  

Kogupere meelelahutuskeskus ühendab mängu ja õppimise 

Kaunase lähedal asub lastega peredele mõeldud hariv meelelahutuskeskus Curiocity, mis pakub tegevust terveks päevaks. Keskuses saavad lapsed olla kes iganes nad soovivad: kosmoselaeva piloodid, kiirabi meeskonna liikmed, detektiivid ning tuletõrjujad. Üheskoos saab lahendada müsteeriume, ületada vulkaani kohal olevat sõidurada ja libiseda mööda vikerkaart. Curiosiy on uue põlvkonna hariv meelelahustuskeskkond, mis ühendab endas mängimise ja õppimise, kasutades erinevaid tööriistu ja mänguasju.  

Maiasmokad on oodatud šokolaaditehasesse 

Šokolaaditehas ja muuseum Ruta on iga magusasõbra unistus. Muuseumis saab teada, kus kasvavad “šokolaadipuud”, kuidas maiad ja asteegid šokolaadi valmistasid ning kuidas selle kasutamise traditsioonid on ajas muutunud. Muuseum pakub erinevaid mänge ja tegevusi, näiteks kommipaberite loomist ning magusa labori külastust, kus igaüks võib saada šokolaadimeistriks. Loomulikult ei jää külastusest puudu ka šokolaadi degusteerimine. 

Romantiline reis elektrikatamaraaniga 

Leedus puhates tasub kuumal suvepäeval külastada Klaipėda linna, kus saab Dangė jõel elektrikatamaraaniga Popaboat ringi sõita. Keskkonnasõbralikud katamaraanid kasutavad oma töös rohelist energiat, säästes loodust ja jõekeskkonda. Katamaraani paigaldatud LED-tulede abil saab imetleda Klaipėda vanalinna ja ka kõige pimedamatel õhtutundidel. 

Reisile minnes hoolitse, et kõik oleks korras 

Enne reisile minekut tuleks esmalt kontrollida, kas kõik vajalikud dokumendid – pass või ID-kaart – oleksid kehtivad. Võimalusel tasuks reisile minnes võta kaasa kaks pangakaarti, millest üks võiks olla krediitkaart. Seda eelkõige juhuks, kui üks kaart peaks kaduma minema, aga ka erinevate hotellibroneeringute tegemiseks või auto rentimiseks, milleks lubatakse sageli kasutada ainult krediitkaarti.  

Alati on mõistlik sõlmida ka reisikindlus, mis aitaks hüvitada kiireloomulise raviga seotud ootamatud kulutused arstiabile. Seetõttu on hea kasutada Swedbank Goldi või Platinumi krediitkaarti, mis tagavad kaardiomanikule ning nendega reisivatele lastele ja abikaasale või elukaaslasele kuni 750 000 euro ulatuses meditsiinilise abi reisikindlustuse.  

Kui perel on plaanis reisida Baltikumis autoga, siis tuleks enne teha sõidukile kontroll ning vaadata üle tagavararatta seisukord, vajalikud vahendid rehvivahetuseks või võta kaasa rehviparandusvaht, mis päästab sind edukalt juhul, kui rehviga midagi väiksemat juhtub. Lisaks tuleks üle kontrollida liikluskindlustuse kehtivus ning võimalusel sõlmida kaskokindlustus, mis hüvitaks ootamatud kahjud. Swedbanki klientidele kehtib kaskokindlustusega 24h autoabi teenus kogu reisiteekonnal. Puksiiriteenus välisriigis võib muidu osutuda äärmiselt kulukaks. 

Lõpetuseks tuleks mõelda sularahale, sest kuigi me oleme harjunud igapäevatoimetustel tasuma kaardiga, siis kõikjal pole see paraku võimalik. Seetõttu on taaskord hea kasutada Swedbanki Goldi ja Platinumi krediitkaarti, millega ei kaasne raha väljastades automaadi teenustasu. Oluline on siinkohal meeles pidada, et kui Swedbank teenustasu ei võta, siis teine pank võib vastavalt oma hinnakirjale siiski teenustasu võtta. Sularaha tasuks välja võtta vaid nii palju, kui on plaanis kulutada ja võimalusel hoida raha ja pangakaarte turvaliselt erinevates kohtades. Mõnusat puhkust! 

Märksõnad: Batlikum, Eesti, Läti, Leedu, Perereis, Puhkus