Avalehele
Algas Infortari aktsiate märkimine

Algas Infortari aktsiate märkimine

Teisipäeval, 28. novembril avalikustas investeeringute valdusettevõtja Infortar aktsiate esmase avaliku pakkumise (IPO) täpsed detailid ning alustas aktsiapakkumisega uutele investoritele. Aktsiapakkumine lõpeb 7. detsembril kell 16. Kauplemine Infortari aktsiatega Nasdaq Tallinna börsi Balti põhinimekirjas algab eeldatavalt 14. detsembril.

Pakkumise hinnavahemik on 26–32 eurot, märkimiskorraldused tuleb esitada kõrgeima hinnaga ehk 32 eurot aktsia kohta. Pakkumise käigus emiteeritavate aktsiate arv on vahemikus 1 200 000 kuni 1 980 000 aktsiat ning rahaline maht seega 31,2–63,4 miljonit eurot. ASi Infortar aktsiate esmase avaliku pakkumise raames pakutavate aktsiate lõplik hind, tulemused ja jaotus avalikustatakse eeldavalt 11. detsembril. Täpsemad avaliku aktsiapakkumise detailid leiab prospektist.

Infortari jaepakkumise kaaspeakorraldaja Swedbanki esindaja, finantsinstitutsioonide ja kapitaliturgude divisjoni juhi Allan Marnoti sõnul on Infortari IPO hea algus uute esmaste pakkumiste turule toomiseks. „Iga uue emitendi lisandumine Tallinna börsil aitab edendada meie kapitaliturgu. Infortar annab võimaluse jaeinvestoritele investeerida ettevõttesse, millel on tugev rahavoog kodumaisest tegevusest ja kasvuootused lähinaabrite juures Soomes ja Lätis,“ lisas Marnot.

Infortari kontserni lähiaastate investeeringute tegevusplaanis on kuni 110 miljoni euro suuruse kogumahuga projektid, neist peamised on Rimi büroo- ja laohoone rajamine, Tallink Duty Free logistikakeskuse laiendamine, Tallinki tennisekeskuse kinnistule kaubandushoone rajamine, Hiiu tervisekeskuse rajamine ja päikeseelektrijaamade rajamine Eestis ja Lätis.

Infortari märkimisväärne kasv

Infortari kontserni kuulub 104 ettevõtet, sh 48 kontserni ettevõtet, 5 sidusettevõtet ja 50 sidusettevõtte tütarettevõtet. Infortar omab muuhulgas ligikaudu 42 protsendi suurust osalust AS-is Tallink Grupp, 100% osalust AS-is Eesti Gaas ning mitmekülgset kinnisvaraportfelli.

Selle aasta Eesti kõige väärtuslikumate ettevõtete tabelis leiab Infortari 12. kohalt.  Aastaga on ettevõte tõusnud selles edetabelis kuus kohta. Eelmisel aastal oli investeeringute valdusettevõtja väärtuseks 426 miljonit eurot, kuid aastaga on see kasvanud 799,78 miljoni euroni.

Infortari auditeeritud konsolideeritud finantsaruannetest selgub, et aastal 2022 oli Infortari konsolideeritud käive 1,05 miljardit eurot ja kasum 96 miljonit eurot, mis varasema aastaga võrreldes oli viiekordne. Eelmisel aastal oli Infortari omakapitali tootlus 20%. Selle aasta üheksa kuuga on omakapitali tootlus 34,9%.

Miks on kasulik märkida aktsiaid Swedbankis?

Infortari aktsiate esmasel avalikul pakkumisel osalemiseks saab jaepakkumise kaaspeakorraldaja Swedbanki internetipangas aktsiaid märkida tasuta. Kui tegu on esimese aktsiainvesteeringuga, tuleb veenduda, et on olemas aktsiate märkimiseks vajalik väärtpaberikonto või avada Swedbanki internetipangas uus väärtpaberikonto.

Ettevõtte alt väärtpaberikonto avamiseks tuleb saata internetipangast teade või tulla Swedbanki esindusse. Juriidilisel isikul on märkimiseks vaja ka LEI-koodi. Lisainfot LEI-koodi kohta leiad siit.

Väärtpaberi- ja investeerimiskontot on Swedbankis lihtne avada ning see on tasuta. Swedbanki klientidele on kõik tehingud Balti aktsiatega tasuta.

Käesolev artikkel on koostatud vaid informatsioonilistel eesmärkidel ning käesolevat teavet ei tohiks käsitleda kui investeerimisnõustamist või -soovitust ega üleskutset osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid. Antud teave põhineb meie hinnangul usaldusväärsetest allikatest saadud infol. Tuletame meelde, et investeeringutelt tootluse teenimine eeldab endast alati riski võtmist ning mineviku tootlus ei garanteeri sarnast tootlust tulevikus.