Avalehele
Eksperdid jagavad nõuandeid: kuidas alustada investeerimisega?

Eksperdid jagavad nõuandeid: kuidas alustada investeerimisega?

Rahatarkuse kuu raames toimus Kogumispäeviku grupi liikmetele seminar, mille teemaks oli investeerimine. Seminaril arutlesid eksperdid, kuidas alustada investeerimist väikeste summadega ja mida peaks algaja investor silmas pidama. Lisaks jagati inspireerivaid lugusid sellest, kuidas tehti esimesed sammud investeerimismaailmas.

Investor Jaak Roosaare: „Alusta pere finantsseisu analüüsimisest!“

Selleks, et investeerimisega algust teha, tuleb esmalt üle vaadata oma pere finantsseis. Peret võiks käsitleda kui väikest ettevõtet, kelle bilanss ja rahaasjad peavad olema korras. Pere rahaline seis peaks olema selline, et raha tuleks sisse rohkem kui läheb välja. Oluline on ka see, et perel oleks olemas nn musta päeva fond ehk säästud, mida saab raskuste korral kohe kasutusele võtta.

Alustaja investor ja Kogumispäeviku grupi liige Eike Kreek: „Miks ma varem ei alustanud?“

Olime aastaid laristaja mentaliteediga pere ja iga kuu lõpuks pidi pangakonto tühi olema. Ühel hetkel aga tekkis arusaam, et raha tuleb sisse tegelikult palju, kuid meil ei olnud selget ülevaadet sellest, kuhu see kaob. Kõik algas pere eelarve koostamisest ja eesmärgi seadmisest. Esialgu oli meie eesmärk koguda säästupuhver, et ootamatuste korral hakkama saada. Kui 6 kuu sissetulekute jagu sääste oli kogutud, tekkis küsimus, et mis nüüd edasi. Siis sattusin lugema Jaak Roosaare raamatut „Rikkaks saamise õpik“. Sellest tekkis hasart ja mõte, et miks ma investeerimisega juba varem ei alustanud.

Investeerimisfondide juht Kristjan Tamla: „Selgita välja enda riskitaluvus“

Enne investeerimisega alustamist tuleks leida endale sobiv investeerimisstrateegia ning mõelda läbi, millise riskiga investeeringuid teha. Riskitaseme väljaselgitamiseks on hea võimalus minna panka nõustamisele. Seal küsitakse erinevaid küsimusi, mis puudutavad sinu eesmärki, ajahorisonti, kogemust jms ning selgitatakse välja sinu riskiprofiil, millest edasipidi lähtuda.

Lisaks riskile tuleb mõelda ka sellele, mis ajal sa investeeritud raha kasutada tahad. Kui soovid raha kasutada järgmine aasta, siis soovitaksin tegeleda pigem säästmisega. Mida pikem on ajahorisont, seda julgemalt võib mõelda erinevate investeeringute peale. Eriti puudutab see aktsiatesse investeerimist.

Jaak Roosaare: „Investeering on kui seemnekartul“

Investeerimist tasuks võtta selliselt, et see on raha, mida sa ei plaani kasutada. See on raha, mis hakkab tootma uut raha. Justkui seemnekartul, mida sa kunagi ära ei söö. Kui sul on plaan osta auto või minna reisile, siis nende asjade jaoks tuleks eraldi raha koguda.

Investeerimisel on olulised kolm komponenti: summa, aeg ja tootlus. Tootlus on pikas perspektiivis kindlasti kõige olulisem, kuid algajad investorid kipuvad sellele liiga suurt rõhku panema. Eraisiku tasandil on alguses kõige olulisemad hoopis aeg ja summa, mida investeeritakse. Investeerimisel kehtib 72. reegel, mis tähendab, et kui jagada 72 tootlusega, siis saab aja, mis läheb selleks, et investeeritud summa kahekordistuks. Kui näiteks investeerida 10 000 eurot ja tootlus on 12%, siis kulub 6 aastat selleks, et 10 000 eurost saaks 20 000 eurot.

Kristjan Tamla: „Pöörake tähelepanu kuludele“

Väikeste summadega alustamisel peaks tähelepanu pöörama kuludele, mis investeeringuga kaasnevad. Paljudel juhtudel ei ole kulud teatud protsent summast, vaid konkreetne miinimumtasu. Kui soovid investeerida 100 eurot ja kulud on 10 eurot, oled juba kohe kaotanud 10% tootlusest. Kui aga investeerida 1000 eurot, siis sellest 10 eurot on ainult 1%.

Eike Kreek: „Kõige raskem oli alguses ennast usaldada“

Kuna investeerimismaailm on võõraid valemeid ja termineid täis, siis esialgu tundus see hirmutav. Kõige raskem oli alguses ennast usaldada ja teha esimene investeering. Meie alustasime investeerimist nii, et kogusime kokku 1000 eurot ning avasime kasvu- ja investeerimiskonto.

Väga oluline on olla pidevalt valdkonnaga kursis ja end harida, lugeda raamatuid ning blogisid, käia investeerimisseminaridel jne. Oluline on ka hoida oma eesmärki pidevalt silme ees, sest nii on lihtsam pingutada.

Kristjan Tamla: „Kasutage ära maksusoodustused!“

Investeerimisel tasub kaaluda ka tooteid, kus riik pakub maksusoodustust. Täna on selleks variandiks Eestis ainult kolmas sammas. See tähendab, et saad pensioni kolmanda samba sissemaksetelt tulumaksu tagasi. Tulumaksu saad tagasi sissemaksetelt, mis on kuni 15% sinu brutosissetulekust, kuid mitte suuremad kui 6000 eurot kalendriaasta jooksul. Näiteks kui investeerid kolmandasse sambasse 400 eurot, saad järgmisel aastal tagasi 80 eurot. See on tähendab juba 20% täiendavat tootlust.

Jaak Roosaare: „Alusta väikeste summadega“

Investeerimist saab ja tasub alustada väikeste summadega. Kui investeerid reaalset raha, siis hakkad ka ise rohkem jälgima ja huvi tundma, kuidas sinu rahal läheb. Lähtuda tuleks hajutamise põhimõttest ehk mitte panna kogu raha ühte kohta. Alustamiseks on head kohad näiteks kolmas sammas, indeksfondid või ühisrahastus. Ka kinnisvaraga saab alustada väikeste summadega. Üheks variandiks on enda või tuttava kinnisvara välja üürimine näiteks Airbnb portaali kaudu. Teine variant on otsida kinnisvaraobjekt, millel on suur potentsiaal ning küll siis ka rahastajaid leidub.

 

Vaata seminari täispikkuses SIIT.