Avalehele
Investeerimisportfelli koostamise ABC

Investeerimisportfelli koostamise ABC

Kogumispäeviku podcastis räägime põnevate saatekülalistega sellest, kuidas ronida rahatarkuse redelil ülespoole ja jagame praktilisi nippe, kuidas enda ja oma pere rahalist heaolu edendada.

Saate külaliseks on 20-aastase investeerimiskogemusega Tarmo Tanilas, kes on Swedbankis investeeringute strateeg. Saate alguses on juttu sellest, mis toimub finantsturgudel ja kas alustaval investoril on praegu hea aeg investeerimismaailma sukelduda. Lisaks räägime, kuidas raha erinevate varaklasside vahel jagada ning mida investeerimisportfelli koostamisel silmas pidada.

“Umbes 20 aastat tagasi räägiti, et kui lahutad 100st enda vanuse, siis saad teada kui suure osa investeerimisportfellist võiksid moodustada aktsiad ehk riskantsemad varad, kuid tänasel päeval on lähenemine muutunud ja praegu võiks 110st oma vanuse lahutada, et teada saada aktsiate osakaal oma portfellis,” sõnas Tanilas.

Kust veel saada lisainfot investeerimisportfelli kasvatamise kohta ja milliseid allikaid uurida? Tarmo Tanilas soovitab: „Mulle meeldib jälgida praktikuid, kes on ise aja jooksul tõestanud, kuidas need asjad töötavad. Näiteks on Sepo Saario selline inimene, kellest ma lugu pidasin juba paarkümmend aastat tagasi. Temal on ka eesti keeles ilmunud investeerimisraamat, mis on lihtsasti kirjutatud. Seal on räägitud, kuidas erinevaid firmasid hinnata ja turupsühholoogiast, kuidas keerulisel ajal mitte rumalaid otsuseid teha. Eesti autoritest soovitan Jaak Roosaaret, kelle raamatuid võiks kindlasti lugeda.“

Kuula saadet siit, Spotifyst või Apple podcastist.

 

Swedbanki Rahaasjade Teabekeskuse algatatud podcast Kogumispäevik on välja kasvanud samanimelisest Eesti suurimast rahatarkuse Facebooki kogukonna grupist, kuhu on koondunud juba enam kui 30 000 inimest, kes soovivad arukalt oma rahaasju planeerida.

Kogumispäeviku podcast jõuab eetrisse kolm kuni neli korda kuus. Veebisaate kestus on 40-60 minutit.