Avalehele
Kepler Cheuvreux: 5G turu areng Nokia ja Ericssoni näitel

Kepler Cheuvreux: 5G turu areng Nokia ja Ericssoni näitel

5G levik pakub nii Nokiale kui ka Ericssonile võimalust oma turuosa kogu maailmas kasvatada, prognoosib Kepler Cheuvreux.

Vaatamata pandeemiale on viimase kahe aasta jooksul investeeringud kasvanud sidevõrkudesse kiires tempos, kuna alates Covidi levikust on ühenduvus üha enam suuremat rolli mänginud inimeste elus. 5G kasutuselevõtt on toimunud palju kiiremas tempos, kui eelnevate generatsioonide puhul, sealhulgas ka 4G-LTE.

Kepler Cheuvreux usub, et 5G tsükkel saab olema tugevam ja pikem, kui eelmised tsüklid, kuna selle kasutus on palju laiem. Praegu on suured arengud käimas Koreas, Ameerika Ühendriikides, Jaapanis, Hiinas ja Euroopas. Kaugele maha ei jää ka ülejäänud maailm, sealhulgas arenevad turud. Rohkem kui 180 operaatorit on võtnud kasutusele 5G teenused ja rohkem kui 300 5G toega nutitelefoni on praeguseks maailmas turule toodud.

Ettevõtetele pakub 5G palju võimalusi. Pandeemia on kiirendanud üle kogu maailma ettevõtete digitaliseerimist ning see tähendab, et vaja läheb kiiret mobiilset ühenduvust (videoteenused, reaalajas tegevuste jälgimine jne). Eriti kriitiline on kiire mobiilne ühenduvus sektoritele nagu transport, tervishoid, tootmine ning nafta ja gaas.

5G tellimuste arv jätkab kasvamist

5G tellimuste arv jõudis 2021 kolmanda kvartali lõpus 570 miljonini, mis on 98 miljonit rohkem võrreldes II kvartaliga. Prognooside järgi oli 2021 aasta lõpus 660 miljonit 5G tellimust, mis on oodatust suurem number tänu suurele nõudlusele Hiinast ja Põhja-Ameerikast. 5G tellimuste arv peaks jõudma 1 miljardini 2 aastat varem kui 4G selleni jõudis, kuna Hiina on väga kiiresti 5G-d kasutusele võtmas. Ericsson prognoosib, et aastaks 2027 saab 5G tellimuste arv olema 4,4 miljardit.
Lääne-Euroopas on 4G endiselt enim kasutatud tehnoloogia, moodustades 80% kõigist tellimustest. Rohkem kui 60 operaatorfirmat on sealses piirkonnas hakanud pakkuma 5G teenuseid ning 5G kasutuselevõtu tempo on alates eelmisest aastast hüppeliselt suurenenud.

Kesk- ja Ida-Euroopas on 4G praegu samuti enim kasutatud tehnoloogia, moodustades praegu 60% kõigist tellimustest. Kuna 5G tellimuste osakaal peaks 2027 suurenema 40%-ni, siis jääb 4G sealses piirkonnas juhtivaks tehnoloogiaks. Praeguseks on 25 operaatorfirmat alustanud 5G teenuse pakkumisega.

Prognooside järgi on aastaks 2027 5G võrguga kaetud 75% maailma rahvastikust, võrreldes praeguse 15%-ga. Lisaks on lähiaastatel oodata mobiilse andmeside kiiret kasvu.

RAN võrk jätkab 2022 kasvamist

Raadio juurdepääsuvõrk (RAN) on kasvanud kiiresti alates 2018. aastast (4% 2018, 5% 2019, 16% 2020 ja 13% 2021) ning tõenäoliselt kasvab see aastal 2022 3% ümber ja seda vaatamata tarneahela probleemidele. USAs saab kasv olema üle 3% ning Hiinas prognoositakse 1% langust. RAN turu üldist kasvu veab üleminek 4G-lt 5G-le. Kuna Hiina on 2022. aastal ülejäänud maailmast nõrgem, siis usume, et RAN turg väljapool Hiinat võib sel aastal kasvada kiiremini kui 3%, potentsiaalselt 4% ümber. Tasub ära märkida, et Hiina pole enam Ericssonile ja Nokiale ka nii oluline, kuna nende mõlema turuosa on Hiinas langenud alla 10%.

Kuna võrguseadmete ökosüsteemi mõjutavad jätkuvalt tarneraskused, siis Kepler Cheuvreux ei prognoosi praegu RAN turu arengule olulist kasvu. Praegune prognoos näitab, et 2023 langeb RAN turg 3%, 2024 aastal 4%. Kui Hiinat mitte arvestada, siis peaks 2023 turg kasvama 2% ning 2024 aastal 1%.

Kepler Cheuvreux tõstis Ericssoni aktsia hinnasihti

Kuna RAN turg peaks 2022 kasvama 3%, võrreldes 13% kasvuga 2021 aastal, on nõudlus ka sel aastal olemas ning see toetab Kepler Cheuvreux prognoose Ericssoni kohta.

Ericssoni käive kukkus 2021 Hiinas 50% ning järgnevatel kvartalitel seal paranemist pole oodata. Vaatamata sellele prognoosib Kepler Cheuvreux, et Ericssoni käive kasvab 2022 vähemalt 5% ning 4% 2023 aastal. Tegevusmarginaaliks ootab analüüsimaja eelneva 13,5% asemel nüüd 14% 2022 aastal ning 2023 aastal eelneva 14,5% asemel nüüd 15%.

Ericsson teatas eelmise aasta lõpus, et omandab 6,2 miljardi USA dollariga ettevõtetele pilvetehnoloogiat pakkuva firma Vonage. Kepler Cheuvreux usub, et lähiaastatel annab see Ericssonile suure kasvuvõimaluse ettevõtete turul.

Kepler Cheuvreux kordas Ericssoni aktsiale „Osta“ soovitust, kuid tõstis aktsia hinnasihi 135 Rootsi kroonilt 145 Rootsi kroonile.

Nokia tulemused vastasid Kepler Cheuvreux ootusele

Nokia neljanda kvartali tulemused vastasid Kepler Cheuvreux ootusele ning ettevõtte aktsiale korrati „Osta“ soovitust.

„Nokia juhtkond avaldas 2022 käibeprognoosi, mis on 1% üle meie ootuste. Lisaks avaldati ka pikaajaline kasvuprognoos, millest selgub, et Nokia eesmärk on kasvada kiiremini, kui turg tervikuna ning et marginaalid saavad olema vähemalt 14%,“ kirjutasid Kepler Cheuvreux analüütikud Nokia kohta.
Nokia mobiilsete võrguseadmete müük langes 2021 neljandas kvartalis võrreldes eelmise aasta sama ajaga 16%, kuna jäädi ilma lepingust USAs Verizoni 5G võrgu üles ehitamiseks. Vaatamata sellele prognoosib Kepler Cheuvreux, et nõudlus Euroopas saab olema Nokia võrguseadmete järele jätkuvalt tugev.

Kepler Cheuvreux kordas Nokia aktsia hinnasihti 6,80 eurot.

Tegemist on Kepler Cheuvreux sektorianalüüsiga Euroopa võrguseadmete aktsiate kohta. Esitatud teave põhineb meie hinnangul usaldusväärsetest avalikest allikatest saadud infol, mis ei kajasta Swedbank Grupi seisukohti. See võib ajas muutuda, mistõttu me ei vastuta antud info kasutamisest tekkivate tagajärgede eest. Käesolevat teavet ei tohi käsitleda investeerimissoovituse või -nõustamisena ega kutsena osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid.

Märksõnad: 5G, Ericsson, Nokia