Avalehele
Skandinaavia aktsiaturud 37. nädalal: Saab tugevdab musklit

Skandinaavia aktsiaturud 37. nädalal: Saab tugevdab musklit

Koostöös Euroopa ühe juhtiva analüüsimaja Kepler Cheuvreux’ga pakume investoritele unikaalset tipptasemel sissevaadet Skandinaavia suurimate börsiettevõtete tulemustesse. Millised on hetkel põletavamad uudised?

Tähtsaimad uudised

Saab: Pole läbi enne, kui on läbi

Rootsi valitsus on just teatanud kavast suurendada taas kaitsekulutusi, eesmärgiga tõsta kaitse-eelarvet selle aasta 2,2%-lt siemajanduse kogutoodangust (SKP-st) (meie prognoos oli 2%) 2,6%-ni aastaks 2028. Rootsi on moodustanud üle 40% Saabi käibest, samas kui ettevõte on aastate jooksul hankinud hinnanguliselt kolmveerandi riigi sõjalistest vajadustest, tehes sellest tänase otsuse otseseima kasusaaja. Loomulikult vajavad Saabi hinnatasemed kaitsekulutuste jätkumist. Samas toimivad hiljutised ekspordivõidud ja tänased uudised meeldetuletusena, et Saabi mitmekesine portfell jääb parimaks positsiooniks pidevas kaitsevõime reinvesteerimise vajaduses nii välismaal kui ka kodumaal. Seetõttu on kasumid lähitulevikus hästi toetatud. Kas see uudis toob kaasa edasisi prognooside tõstmisi või piisavalt suured tõusud, et katta risk hinnatasemete langusest ja nende normaliseerumisest, ei ole meie jaoks selge, mistõttu on meie soovitus jätkuvalt “Hoia”.   

Saab tegutseb lennundus- ja kaitsesektoris ligikaudu 100 riigis. Rootsi kaitsetööstuse lipulaevana toodab ettevõte laias valikus tooteid kõigis peamistes kaitsevaldkondades, sealhulgas kaasaskantavaid relvasüsteeme, seirelahendusi, aga ka sõjalennukeid (nt JAS 39 Gripen hävitaja) ja mereväevarustust (nt allveelaevad).

Husqvarna andis kasumihoiatuse, öeldes, et tarbijanõudlus püsib nõrk ja edasimüüjad ning jaemüüjad vähendavad hooaja lõpus veelgi varusid. Seetõttu on 3. kvartali orgaaniline kasv -5% võrreldes eelmise aastaga ja EBIT on tunduvalt madalam meie ootustest. Samuti kuulutatakse 23. oktoobril avaldatavas kolmanda kvartali aruandes välja veel kulude kärpimise meetmeid. Me prognoosime, et EPS-i vähendatakse 10–15%, kuid aktsia on juba olnud väga nõrk.

Husqvarna on globaalne turuliider robotniidukite valdkonnas ning omab tugevat positsiooni kettsaagide ja muude metsas ning aias kasutatavate käsitööriistade vallas. Ettevõte sisenes esimesena robotmuruniidukite turule, mis annab tugeva konkurentsieelise.

Laadi täispikk dokument koos Skandinaavia investeerimissoovitustega alla siit.

Koostöös Kepler Cheuvreux’ analüütikutega avaldame kahe nädala tagant ülevaate Skandinaavia aktsiaturgudest. Ülevaatest leiad olulisemad uudised ning Skandinaavia ettevõtete analüüsi koos investeerimissoovituste nimekirja ja eesootava nädala investorkalendriga. Palume tutvuda oluliste lahtiütlustega dokumendi lõpus.