Avalehele
Ülevaade Hiinasse investeerimise võimalustest

Ülevaade Hiinasse investeerimise võimalustest

Hiina on riik, kus elab enam kui 1,4 miljardit inimest. Riigi majandus on aastatega saavutanud eksponentsiaalse kasvu ja on jõudnud suuruselt teiseks majanduseks maailmas peale USA-d. Hiina on maailma suurim turg autodele, nutitelefonidele ja jaekaubandusele. Majanduse peamised vedurid on tööstustoodang ja toodete eksport. Hiinat kui riiki klassifitseeritakse kui kiirelt arenevat turgu (emerging market). Kui vaadata lähemalt Hiina osakaalu kogu arenevate turgude indeksis, siis näiteks MSCI Emerging Markets Index’is on Hiina osakaal kõige suurem, ulatudes 30%-ni. Järgnevad Taiwan 15%-ga ja Lõuna-Korea 13%-ga jne (vt Graafik1).

Vaatamata globaalsete börside eufoorilisele tõusule on Hiina aktsiaturg näidanud hoopiski vastassuunas liikumist. Selle põhjuseks on Hiina valitsuse võimu näitamine suuremate riigi tehnoloogiaettevõtete (Alibaba, Didi, Tencent jne) üle, mis on saanud omale hüüdnime „Tech crackdown“ ehk tehnoloogiahiidude purustamine.  Alates sellest intsidendist on suuremaid tehnoloogiaaktsiad jooksva aasta tippudest kukkunud 50% võrra ja tehnoloogiasektori indeks Hang Seng China Technology Index on tippudest langenud ligikaudu 50%.

S&P 500 ETF on peamine valik investorile, kes soovib investeerida USA ja maailma tippettevõtetesse. Kuid kuidas investeerida maailma suuruselt teise majandusse, milleks on Hiina? Paljude investorite jaoks on Hiina täiesti uus turg ja siinkohal tutvustame lühidalt Hiina börside eripärasid ja kuidas sinna investeeringuid teha.

Hiina aktsiad on noteeritud erinevatel börsidel

Tänapäeval on üsna tavapärane, et ettevõtted noteerivad ennast esmalt kodubörsil ja hiljem maailma erinevatel börsidel. Hiina puhul on veelgi tavapärasem, et osad ettevõtted ei noteeri ennast kohalikul Hiina turul vaid välisturgudel nagu näiteks USA-s. Lisaks on Hiinas osadele börsidele siiamaani välisraha investeerimine raskendatud.

Hiina maismaal asuvad kaks börsi: Shanghai ja Shenzhen. Shanghai Stock Exchange loodi 1990. aastal ja koosneb peamiselt suurettevõtete aktsiatest. Shenzhen Stock Exchange on kontsentreerunud väikese- ja keskmise suurusega tehnoloogia ettevõtetele. Need börsid omavad kitsendusi välisinvestorite rahale. Hong Kong Stock Exchange on seevastu liberaalsem ja on vabastatud Pekingi kapitalikontrolli nõuetest.

  • Hiina A aktsiad – sinna kuuluvad aktsiad, mis on noteeritud Shanghai Stock Exchange´il ja Shenzhen Stock Exchanghe´il. Välisinvestoritel ligipääs keeruline.
  • Hiina H aktsiad – sinna kuuluvad Hiina ettevõtted, mis on noteeritud Hong Kongis. Tihti kuuluvad siia ka aktsiad, mis on noteeritud Hiina peamisel börsil A.
  • Hiina ADR – sinna kuuluvad ettevõtted, mis on noteeritud New York Stock Exchange’il või Nasdaq’i börsil.

Millist Hiina ETFi valida?

Enne igat investeeringut peaks investor tegema natukene eeltööd ja vaatama, mida konkreetne instrument endas sisaldab. Hiina ETFidesse investeerides peab olema eriti hoolikas, kuna osad ETFid sisaldavad ainult Hiina mandriosa börsidel noteeritud ettevõtteid ja ei sisalda aktsiaid, mis on noteeritud välisturgudel ning mis on ka meile tuntud brändid.

Näiteks CSI 300 indeks sisaldab ainult Hiina mandriosa aktsiaid, välistades sellised suurnimed nagu Alibaba ja Tencent.

Siinkohal toome välja mõned näited ja alternatiivid ETFidest varade suuruse järjekorras. Loomulikult Hiinasse investeerivaid ETF valikuid on kõvasti rohkem ja nende valikuga saab tutvuda Swedbanki internetipangas.

iShares MSCI China A UCITS ETF

Laiapõhjaline ETF kuhu kuulub ligi 500 kohalikku aktsiat. ETF investeerib ainult Hiina A segmendi aktsiatesse kohalikul Hiina Shanghai börsil. Fond järgib MSCI China A Index’it

Xtrackers MSCI China UCITS ETF

Indeksfond on laiapõhjalise allokatsiooniga, kuhu kuuluvad aktsiad nii A, H kui ka US ADR-de valikust. ETF järgib MSCI China Total Return Net Daily Index’it ja on investeerinud ka otse kohalikule Hiina börsile. ETF investeerib keskmise või suurematesse Hiina ettevõtetesse.

 

Ishares China Large Cap UCITS ETF

ETF koosneb Hiina 50-st suurimast ja likviidsemast ettevõttest ning järgib FTSE Hiina 50 Index´it. ETFi kuuluvad nii A kui ka H börsi aktsiad.

Kraneshares CSI China Internet UCITS ETF

ETF investeerib Hiina tehnoloogaisektori aktsiatesse ning järgib CSI Overseas China Internet Index´it ja ETF sisaldab enam kui 50 aktsiat.

Graafikul (vt Graafik2) võrdluses viie aasta liikumised MSCI Emerging Market Index´it, CSI300 Index´it ja China Internet Index´it.

Finantsteenust pakub Swedbank AS. Tutvu tingimustega ja pea nõu. Esitatud teave põhineb meie hinnangul usaldusväärsetest allikatest saadud infol, mis võib ajas muutuda. Käesolevat teavet ei tohiks käsitleda investeerimissoovituse või -nõustamisena ega kutsena osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid. Mineviku tootlus ei viita sarnasele tootlusele tulevikus.