Avalehele
Virtuaalportfellid – september 2024

Virtuaalportfellid – september 2024

Igal kuul jagame Sinuga ülevaadet, kuidas läheb podcast’i „Investeerimisjutud“ virtuaalportfellidel.

Enne portfellidega tutvumist viska pilk peale ka virtuaalportfellide reeglitele.

Väike Peeter

September on ajalooliselt kõige nõrgema tootlusega kuu ning kuu esimese nädala põhjal tundus, et ka sel aastal pole investoritel midagi head loota. Siis aga meeleolud paranesid ning keskpankade intressilangetuste toel lõpetasid aktsiaturud kuu mõõdukalt plussis. Inflatsioon ei ole enam jututeema number üks ning kõige enam arutatakse kas suuremad riigid suudavad majanduslangust vältida või mitte.

Tähelepanuväärne on fakt, et viimased kaks ja pool kuud on võrdsete kaaludega SP500 indeks suutnud turukapitalisatsiooni peale ülesse ehitatud SP500 indeksi tootlust ületada. Ka Septembris suutis USA tehnoloogiasektor eurodes mõõdetuna 1,9% kasvada, kuid väärtusaktsiad kasvasid intressilangetuse ootuses veelgi enam. Euroopa tugevaim turg oli Septembris Hispaania, mis kallines 4,3%. Suurimat hinnarallit nägid investorid möödunud kuul Hiina aktsiaturul, kus erinevate valitsuse stiimulpakettide toel kergitati kogu turg eurodes mõõdetuna koguni 17,8% kõrgemale.

Septembris oli Väikese Peetri portfellis edukaim aktsia Nibe, mis laovarude vähenemise toel kallines kuuga 11,5%. Eesti aktsiate jätkuva nõrkuse taustal jäi Väikese Peetri portfell Septembris väiksesse miinusesse. Hiina turu äärmuslik pessimism oli heaks näiteks, mis võib juhtuda aktsiate hindadega paari positiivse uudise toel. Kuna Eesti majandus hakkab vaikselt kosuma, kuid see ei paista veel välja kohalike aktsiate hindadest, siis Oktoobri alguses ostis Väike Peeter juurde kasumiprognoosi jõuliselt tõstnud LHV aktsiaid.

Brita portfell

Juuli alguses Väikese Peetri poolt enda tütrele loodud portfelli maht ületab koos oktoobri alguses lisatud 150 euroga juba 1000 euro piiri. Portfelli strateegia on briljantselt lihtne – iga kuu investeeritakse 50 eurot Swedbank Robur Access Global fondi ning 100 eurot Baltikumi suurimate firmade aktsiatesse. Konkreetse aktsia valiku teeb Väike Peeter turul valitsevale olukorrale vastavalt, eelistades fundamentaalselt odavamaid ning tehniliselt enim ülemüüdud aktsiaid. Sellel kuul ostis Väike Peeter Brita portfelli juurde kõige enam turul alla müüdud LHV, Coop Panga ja Enefit Greeni aktsiaid.

Brita portfellis olevaid aktsiaid Väike Peeter kuni tütre 18 aastaseks saamiseni müüa ei plaani. Portfelli loomisest on Brita portfell hetkel 4 euroga miinuses, aga see Väikest Peetrit sugugi ei häiri. Baltikum on hetkel just see koht, kus saab tehingutasude vabalt soodsalt väikeste summadega igakuiselt investeerida.

Suur Peeter

Suurel Peetril on viimastel kuudel läinud nii hästi ning ta peab olema ettevaatlik, et mitte ülbeks muutuda ning niimoodi emotsionaalsete vigade võrku langeda. Septembris kasvas Suure Peetri portfell 3,31%, mis rahaliselt teeb 39164 eurot. Läbi aegade suurima kuise võidu tõi protsentuaalselt Suurele Peetrile Septembris Nio aktsia, mis kallines koguni 65,4%. Ettevõtte majandustulemused on hakanud paranema, Nio uute mudelite tootmise kasvu soovivad rahaliselt pea kahe miljardi dollariga panustada Hiina fondid ning väikene lootus on ka Hiina makromajanduse numbrite tugevnemise osas. Nio aktsia on väga volatiilne, kuid Suur Peeter üritab seda väga mitte vaadata ning ootab aktsialt pikaajaliselt mitmekordset kasvu.

Kahekohalise kasvunumbri tõid Suure Peetri portfellile möödunud kuul ka Palantiri ning Hoegh Autolinersi aktsiad, mis kallinesid vastavalt 18,2% ning 18,7%. Palantir seilab hetkel tehisintellekti kiire kasvu lainetel ning Hoegh Autoliners peibutab investoreid väga kõrge dividendimääraga. Keskmisest tugevama tulemuse tõid koju ka Verizoni ja Paypali aktsiaid, mis mõlemad kallinesid kuuga üle 7%. Paariprotsendilist miinust näitasid Septembris Suure Peetri portfellis LHV ja Enefit Greeni aktsiad.

Uusimatest positsioonidest kallines Suure Peetri portfellis Septembris Nike veidi üle 6% teate peale, et firma sai endale uue tegevjuhi. Tegemist on legendaarse tegelasega, kes on aastakümnete jooksul näinud ettevõtte äri väga lähedalt ning väga erinevatelt positsioonidelt. Uutest ostudest jätkas Suur Peeter Septembris Alphabeti positsiooni ülesse ehitamist ning müüs neljaprotsendilise kasumiga ära roheenergiale keskendunud aktsiate ETF-i.

Pisut enam kui 3000 euro eest laekus möödunud kuul Suure Peetri portfelli dividende ning vabu vahendeid on portfellis veidi enam kui 68000 eurot. Seda ei ole palju ning soodsate hindade puhul ei välista Suur Peeter lähitulevikus täiendavate vahendite tekitamiseks uusi müüke.

Kuula ka „Investeerimisjuttude“ kõige uuemat episoodi!