Avalehele
3 nippi, kuidas töö- või praktikavestlusel palgast rääkida

3 nippi, kuidas töö- või praktikavestlusel palgast rääkida

Tihtipeale võime palgast rääkimisel tunda ebamugavustunnet. Seda eriti siis, kui oled elu esimesel praktika- või töövestlusel. Swedbankis räägime palgateemadel avatult ning julgustame ka teisi seda tegema. Nii jagasidki Swedbanki tasuvaldkonna juht Piret Prangel ja eelmisel aastal Swedbanki praktikaprogrammi Kick Start praktikant ning praegune rahapesu tõkestamise jurist Henry Lemendik meie praktikasarjas oma nippe, mis aitavad Sul töötasust mugavamalt rääkida.

1. Uuri palgaturgu

Kas tead, mis võiks olla Sinu teadmiste ja oskuste väärtus töötasuna? Kui aastaid tagasi oli levinud, et praktikantidele nende panuse eest polnud tasu ette nähtud, siis ajad on muutunud. Praktikatasu saamine on tänapäeval saanud normaalsuseks ning ka Swedbanki praktika on tasustatud. Konkreetse ametikoha palka või palgavahemikku näeb kõikidel meie töökuulutustel.

Tutvu erinevate praktikavõimalustega meie Swedbanki karjäärilehel.

Swedbankis on erinevate ametikohtade tasuvahemikud määratud vastavalt palgaturu-uuringutele, et tagada töötajate õiglane kohtlemine. Kindel palk või palgavahemik vaadatakse kord aastas üle ning korrigeeritakse vastavalt muudatustele palgaturul ja majanduses. Sellegipoolest tasub ka töövestlusele tulijal tutvuda tööturul pakutavate töötasudega ning analüüsides enda oskusi mõelda välja tasu, mille eest ollakse valmis ettevõttele oma teadmisi ja aega müüma.

Kui töökuulutuses on välja toodud tasuvahemik, on nutikas teha eeltööd ning mõelda läbi, kus võiks Sinu palgasoov selles vahemikus paikneda ning millega seda põhjendaksid. Näiteks kui Sul puudub töökuulutuses välja toodud kogemus, siis ilmselt oleks Sul paslik oma palgasoov paigutada vahemiku alumisse ossa. Kui Sul on aga soovitud töökogemus olemas, ära karda sihtida oma palgaootust kõrgemale.

Kuidas aga teada saada, mis oleks vääriline tasu? Selleks soovitame uurida palgaturuinfot, mida leiab Statistikaameti kodulehelt, jälgida erinevate ettevõtete töökuulutusi, kus on samuti tihtipeale palgad välja toodud ning näiteks otsida internetist infot erinevate palgauuringute kohta. Kindlasti oleme Sulle ka omalt poolt töövestlusel toeks, näiteks kui meile tundub, et oled oma palgasoovis olnud tagasihoidlikum kui Sinu senine töö- või praktikakogemus julgeks eeldada, siis ütleme selle ka julgelt välja ning põhjendame.

2. Pärast praktika lõppu hinda oma kogemuste pagasi kasvu

Praktika üheks eesmärgiks on tõsta Sinu teadmisi ja oskusi konkreetsel ametikohal. Kui tunned, et oskad ja tead rohkem, kui praktikale asudes, julge algatada oma juhiga uus tasuvestlus. Kaotada pole Sul midagi, ainult võita!

Üks elutervemaid lähenemisi ettevõtetes on iga-aastane palgaülevaatus. Swedbankis vaatame tasud iga-aastaselt üle ning tihtipeale, kui meie töötaja on aasta jooksul oma kompetentsi tõstnud ja näidanud oma töös häid tulemusi, on tavapärane, et tema töötasu iga-aastaselt ka tõstetakse. Samas tuleb arvestada, et siinkohal mängib rolli ka palgaturul toimuv.

Kui ettevõttes on konkreetne praktikatasude süsteem juba loodud, siis on kindel tasu vastavalt ametikohale juba määratud. Sel juhul ei pruugi olla õigeks küsimuseks praktikatasu suurendamine, vaid tasub hoopis arutleda juhiga erinevate võimaluste üle, millised on võimalused pärast praktika lõppu konkreetses ettevõttes töötamise jätkamiseks.

3. Küsi lisahüvede kohta

Paljudes ettevõtetes pakutakse lisaks töötasule veel hüvesid, mis võivad olla oluliseks teguriks otsustamaks, kas antud töökoht vastab Sinu ootustele või mitte. Ehk siis uuri töövestlusel kindlasti, millest Sinu töötasu koosneb ning kas ettevõte pakub lisaks põhipalgale veel ka lisahüvesid – teisisõnu, mis on ettevõtte väärtuspakkumine. Teinekord võib igakuine töötasu paista esmapilgul väiksem, kuid koos lisahüvedega olla väga hea pakkumine. Nutikas on selliseid detaile tähele panna. Näiteks Swedbanki väärtuspakkumises on erinevad lisapuhkepäevad, tööandjapension, spordi- ja tervisekompensatsioonid, lugematul hulgal koolitusvõimalusi ning palju muid hüvesid ja boonused, mille kohta saad lähemalt lugeda meie väärtuspakkumise lehelt.

Enne praktikale kandideerimist ja töövestlusele tulekut soovitame Sul võimalusel tutvuda, mida konkreetne ettevõte oma töötajatele pakub. Tihtipeale leiad kasulikku infot ettevõtte koduleheküljelt. Kui esialgne info olemas, küsi selle ja palga kohta julgelt ka töövestlusel ning kindlasti ei pea jätma seda viimaseks küsimuseks. Ettevõte, kus on asjad korras, on kindlasti avatud Sinu küsimustele vastama.

 

Kandideeri Swedbanki praktikaprogrammi Kick Start

Ootame Sind kandideerima ja osa saama erinevatest seminaridest ja töötubadest hoolimata sellest, kas õpid kõrgkoolis või soovid lihtsalt end uues valdkonnas proovile panna – usume, et meil on Sulle põnevaid väljakutseid. Töökuulutusi vabade praktikavõimaluste avaldame jooksvalt kuni maikuu lõpuni Swedbanki Kick Starti lehel.

 

Märksõnad: KickStart, praktika, Swedbank