Avalehele
Ka praktikandile antakse vastutusrikkaid ülesandeid

Ka praktikandile antakse vastutusrikkaid ülesandeid

Tere! Mina olen Taavi ettevõtete finantseerimiskeskusest. Sellel nädalal tutvustan teile oma osakonna tööd ja räägin, kuidas mul senini praktikal läinud on.

Kuidas ma Swedbanki praktikale sain?

Sügisel alustasin õpinguid TTÜ Meremajandusekeskuses ettevõtluse- ja elamusmajanduse erialal. Kuna koolis on suur rõhk praktikal, siis hakkasin endale kohe ka praktikakohta otsima. Kandideerisin Swedbanki, kuid kui päris aus olla, siis suuri ootusi ma endale ei seadnud. Arvasin, et pangas töötavad ainult tähtsad inimesed ning mind, kes alles ülikooli astus, jutule ei võeta. Vaatamata minu noorele eale ja kogenematusele kutsuti mind vestlusele. Vestlus läks lausa nii hästi, et juba novembris alustasin Swedbankis oma teekonda digipraktikandina. Minu peamiseks ülesandeks oli aidata klientidel paroolikaart, mis nüüd juba hingusel on, uue autentimisvahendi vastu vahetada. Praktikaaeg sai läbi märtsis ning siis olin uuel teelahkmel, kuhu edasi?

Tundsin, et tahan Swedbanki edasi jääda ning kandideerisin Kick Starti praktikaprogrammi ettevõtete finantseerimiskeskusesse. Käisin järjekordsel vestlusel. Vestlus oli natuke hirmutav, sest finantseerimiskeskus kõlab uhkelt, tundus midagi väga asjalikku ja tarka. Mõne aja pärast aga helistati ning pakuti praktikakohta. Meeltesegaduses ütlesin pakkumisele ära, arvasin, et oma vähese elukogemusega ei suuda ma nii vastutusrikast tööd teha. Paar päeva hiljem sain aru, kui tobe see mõte ikka oli ning hakkasin kahetsema, et võimalusele ei ütlesin. Võtsin julguse kokku ja helistasin panka tagasi, lootes, et mulle antakse uus võimalus. Minu suureks õnneks oli täpselt viimane koht osakonnas veel alles ja seda pakutigi mulle. Seekord ma enam ei kahelnud ja võttis pakkumise kohe vastu.

Praktikat alustasin aprillis. Selleks ajaks ei olnud ma koolis veel finantsarvestust väga põhjalikult õppida jõudnud. Finantsandmete analüüsimine oli aga peamine asi minu töölaual. Algus oli päris raske, ma ei olnud kindel, milliseid finantsandmeid ma analüüsima pean ning paljud tööalased sõnad olid minu jaoks täiesti võõrad. Õnneks hakkavad uued asjad mulle kergesti külge ning täna olen ma tööülesannete lahendamisel palju enesekindlam. Võin ka päris julgelt väita, et ilma selle praktikata ei oleks ma koolis oma finantsarvestuse eksamit ära teinud.

Millega tegeleb ettevõtete finantseerimiskeskus?

Minu osakond tegeleb kõige lihtsamalt öeldes ettevõtete finantseerimisega. Põhitöö jaguneb kahte ossa. Kuu esimeses pooles saan palju kirju ettevõtetelt, kes soovivad krediitkaartide kehtivust pikendada. Kui tavaliselt pikeneb krediitkaart automaatselt, siis mõningatel juhtudel seda ei juhtu ning peame enne krediitkaardi pikendamist ettevõtte andmed üle kontrollima. Nii võib juhtuda, kui ettevõte pole oma finantsandmeid uuendanud või neil on aktiivsed  võlgnevused.

Kuu teises pooles aitan haldureid erinevate laenude, garantiide ja arvelduskrediitide memode ettevalmistamisega. Nende koostamisel pean olema väga põhjalik. Oluline on tuvastada, kas ettevõte on piisavalt jätkusuutlik, et laenu tagasi maksta. Nagu endine pangajuht Robert Kitt ütles, et parim tunnustus kliendi poolt on see, kui ta tänab Sind selle eest, et Sa ei andnud talle laenu, sest nägid tema võimetust laenu tagasi maksta. Sellist tunnustust tahaks ka ise kunagi saada. Negatiivse vastuse andmine ettevõttele ei ole alati halb, vaid see võib päästa ta tulevikus mittejõukohasest laenukoormast.

Igal nädalal haldab laenukeskuse postkasti lisaks töötajatele ka üks praktikant. Tundub lihte töö, aga tegelikult on väga vastutusrikas. Finantseerimissoove ja küsimusi on klientidel palju.

Saladuseloori kergitades võin teile teatada ka rõõmusõnumit. Kick Stardi programmiga minu karjäär Swedbankis ei lõppe. Augustikuu keskel alustan tööd ettevõtete liisinguhaldurina. Seega on mul Swedbankis veel pikk ja põnev teekond ees. Mul on hea meel, et Swedbank pakub nii palju erinevaid võimalusi eneseteostuseks. Tulin siia praktikale, aga nüüd saan päriselt jääda! Soovitan soojalt ka kõigil teistel Swedbanki kandideerida! Töö pakub palju põnevust ning annab parema pildi Eesti ettevõtlusest. Vaata meie aktiivseid tööpakkumisi siit.

Märksõnad: Praktikablogi