Avalehele
Närv on sees – esimene kõne Swedbanki LC&I maaklerite tiimis!

Närv on sees – esimene kõne Swedbanki LC&I maaklerite tiimis!

Tere kõigile! Taaskord on möödunud üks töine, kuid kogemusterohke nädal Swedbankis. Sellel nädalal näitan mina, Mihkel, kuidas käib töö LC&I Markets Estonia osakonnas, kus saavad teoks suurte institutsioonide aktsia- ning teised väärtpaberitehingud. Viin teid otse sündmuste keerisesse!

Kuidas sattusin Markets osakonda praktikale?

Praktikatee viib majandusteaduskonna tudengeid sageli sellistesse finantsasutustesse nagu pangad. Nii pöördusin minagi aasta alguses oma CV ja motivatsioonikirjaga Swedbanki poole, et praktiseerida oma investeerimisalaseid teadmisi. Kandideerisin varahalduse (buy-side poolele) praktikale, kus analüütikute ja haldurite ülesandeks on komplekteerida võimalikult tootlikud portfellid. Minuga võeti ühendust ja pakuti kohta hoopis sell-side ehk maaklerluse poolele, kus peamiseks ülesandeks on haldurite poolt valitud väärtpaberite hankimine turgudelt. Kuigi ei saanud päris seda kohta, mida alguses soovisin, tundus pakutu siiski väärtusliku kogemusena ning otsustasin selle vastu võtta. Näpunäide eluks: kui Sa ei saa kohe seda, mida tahad, võib see hoopis tähendada, et elul on Sulle veel midagi põnevamat pakkuda. Ja nii algaski minu teekond Swedbanki LC&I maaklerite tiimis!

Minu suurim eesmärk ja unistus on rajada ning juhtida oma aktsiafondi. Tean, et selleks peab oskama nii portfelle luua kui ka valitud aktsiaid turgudelt osta. Swedbankis praktikal olles hakkasin mõistma, et suurtes kogustes aktsiate ostmine ja müümine ei olegi nii lihtne kui esmapilgul paistab. Tuleb osata kasutada mitmeid keerukaid tarkvaraprogramme ning samuti peab olema palju teadmisi turuväliste tehingute tegemiseks. Kindlasti ei tasu alahinnata ka suhtlemisoskust. Maakleri tehingu edukus sõltub peamiselt just tema suhtlemisoskusest teiste suurte pankade ja maakleritega üle terve maailma.

Üks tavaline päev Marketsi osakonnas

09.00 – Briifing

Iga argipäeva hommikul viin end kurssi finantsmaailmas toimuvaga, et mõista ise turul toimuvat ning samuti pakkuda kliendile vajadusel ülevaadet suurtest hinnaliikumistest ja kriitilistest sündmustest. Iga maakler komplekteerib selleks endale personaalse ajalehtede kogumi, kust ta hommikul infot ammutab. Algul oli see minu jaoks paras katsumus. Hakkasin otsima kohe neid „õigeid“ ajalehti ja muretsema sellepärast, kas minu ajalehtede kogum annab ikka piisavalt infot finantsmaailmas toimuva kohta. Õnneks korratakse tähtsamaid sündmusi mitmetes ajalehtedes ning tõenäosus, et midagi olulist jääb märkamata, on väike. Oma personaalsesse ajalehtede kogumisse valisin Wall Street Journal-i, Bloombergi ja Balti sündmuste jaoks Äripäeva.
Samuti mängib meie osakonnas päev läbi Bloomberg TV, mis annab otseülekandes teada jooksvatest sündmustest. Praktikale tulles kartsin, kas panen ikka õigel ajal õigeid sündmusi tähele, kuid ka see mure oli tühine. Töö käigus tekkis alateadlik filtreerimisvõime, mis ei lasknud olulisi sündmusi märkamata jätta.

10.00 – Kauplemine algab

Täpselt kell 10 ja mitte sekunditki hiljem avanevad märgukella saatel mitmed Euroopa turud (näiteks Saksamaa populaarsem aktsiaturg Xetra). Mõned üksikud aktsiaturud avanevad ka hiljem, näiteks Ateena börs Kreekas, kus kauplemine hakkab 10.30. Peale kauplemise algust hakkavad telefonid helisema. Teisel pool toru on suurte institutsioonide juhid, kes on valmis oma tehinguid edastama. Olgu selleks eurode vahetamine USA dollariteks, nafta müümine või Swedbanki aktsia ostmine – peame kõigeks valmis olema.

Enne oma esimest telefonikõne olin ikka päris närvis. Kuigi olin selleks hästi valmistunud, tekitas telefoni vastuvõtmine parajat närvipinget. Oma esimeseks kõneks ei saagi vist keegi kunagi 100% valmis olla. Mida rohkem ma aga kõnesid olen teinud, seda kindlamaks olen muutunud – kõik on harjutamise asi! Suurte summadega kauplemise puhul jääb aga ärevus ilmselt alatiseks sisse, seda ütlevad ka meie osakonna veteranid.

Selline näeb välja minu töölaud (pilt allpool). Kõige ülemisel ekraanil käib päev läbi Bloomberg TV, kust saame teada jooksvatest sündmustest finantsturgudel. Töölaual on kokku neli ekraani, millest kahte parempoolset kasutan aktsiate ostuks-müügiks ja vasakpoolseid muude tööülesannete jaoks. Ja muidugi ei puudu laualt ka telefon, mis on ühe maakleri tähtsaim töövahend.

Selline näeb välja minu töölaud.

Lisaks institutsioonidega suhtlemisele hoiame silma peal kõikidel netipanga tehingutel, et veenduda ostude ja müükide realiseerumises. Tekkinud tõrked tuleb lahendada kiiresti, sest klient võib iga hetk tehingu katkestada või seda muuta. Meie töö eesmärk on tagada kõikidele klientidele meeldiv kogemus ning eelkõige kindlustada, et klient saaks soovitud väärtpaberi osta endale sobiva hinnaga.

17.00 – Maaklerite vahetus

Sellel ajal lõpetavad Euroopa maaklerid töö (nii ka mina), mis ei tähenda aga, et meie osakonnas töö otsa saab. Tööle hakkab USA maakler, kes tegelikult jõuab kohale juba 15.30, et ennast vahetuseks ette valmistada. USA turud avanevad Eesti aja järgi 16.30 ning kauplemine lõpeb alles kell 23.00. USA maakleri ülesanded on teiste maakleritega identsed, ainult et erinevalt Euroopa maakleritest pakub ta ostu-müügi teenust USA aktsiatele, nagu näiteks Apple ja Amazon.

Ja selline näebki välja meie osakonna töö. Kõikidele investeerimishuvilistele soovitan soojalt varjutama tulla, kogemustest juba puudust ei tule. Minul on igatahes väga hea meel, et Swedbanki praktikal tulin ning saan oma suve veeta koos teiste LC&I maakleritega.

Nüüd aga annangi teatepulga edasi järgmistele praktikantidele, kes toovad teieni põnevat infot oma osakonna kohta. Stay tuned!

Märksõnad: Praktikablogi