Avalehele
Saaremaa kohalikud kalatöötlejatel ostsid kalakasvatuse

Saaremaa kohalikud kalatöötlejatel ostsid kalakasvatuse

Saaremaa kalatöötlemise ettevõte Saare Fishexport ostis Swedbanki abiga Indrek Kasela firmalt kalakasvatuse. Kalanduses üle 20 aastase ärikogemusega ettevõtjate jaoks on vikerforelli kasvatuse näol tegemist uue ärisuunaga, millel on tugev kasvupotentsiaal.

„Esialgu ostsime 49% vikerforelli kasvatavast ettevõttest Redstorm ning pärast seda alustasime läbirääkimisi ka ülejäänud 51% ostmiseks. Ühtlasi soetasime Saaremere Kala AS-lt hoonestusloa kalakasvatussumpade rajamiseks Tagalahes, mis annab meile võimaluse rajada üle kümne korra suurema kasvatusmahu, kui seda on praegu Redstorm OÜ-s. Tegemist on Eesti kalakasvatussektori mõistes ülisuure ettevõtmisega.
Kogu ostuprotsess oli intensiivne, kuna summad on suured ja valdkond meie jaoks uus. Väga tore, et selle tehingu nüüd Swedbanki abiga nn sadamasse tüürisime,“ rääkis Saare Fishexporti juhatuse liige Fred Siimpoeg

Perspektiivikas äri

Saare Fishexport annab tööd 26 inimesele. Ettevõtte 2022. aasta müügitulu oli üle 3 miljoni euro ning ärikasum üle 250 000 euro. Ettevõte on alates 2020. aastast tõusulainel. Siimpoegi hinnangul ostsid nad korraliku ettevõtte, millel pole ülemäära kohustusi ja on veidi vara. See andis julguse omakapitalile lisaks ka laenu võtta. „Meil on teatud eeldused tänu olemasolevale kalapüügi ärile, et kalakasvatusega edukalt toimetada ning valdkond ise on meie silmis väga perspektiivikas,“ lisas Siimpoeg.

Edendame kohalikku elu

Swedbanki äripanganduse osakonna juhtaja Anu Liblik peab tehingut oluliseks kuna Saare Fishexport on näidanud tugevat rahvusvahelist võimekust. „Antud koostöö juures on positiivset mitmest küljest. Esiteks aitab see edendada kohalikku elu Saaremaal ja kogu Eestis laiemalt. Teiseks on muutlikus majanduskeskkonnas väga oluline avastada uusi turge, milleks antud tehing ka Saare Fishexportile eeldused loob. Kolmandaks võimaldab kalakasvatuse ärisuund ettevõttel kasvada ja areneda,“ rääkis Liblik.