Avalehele
8 nippi, kuidas auto sügistalviseks ajaks ette valmistada

8 nippi, kuidas auto sügistalviseks ajaks ette valmistada

Kuidas tuunida oma neljarattaline pimeda, märja ja libeda hooaja eel võimalikult vastupidavaks? Mida ette võtta, kui auto siiski satub ootamatult õnnetusse? Nõu annab Swedbanki riskikindlustuse valdkonnajuht Aleksei Žemkov.

1. Sõlmi kaskokindlustus

Heitliku ilma, näiteks tugeva vihmavalingu või esimese jäitega on osal autojuhtidel keeruline kohaneda. Seetõttu juhtub ka rohkem õnnetusi. Eesti Liikluskindlustuse Fondi andmeil toimus 2022. aastal Eestis üle 38 000 liiklusõnnetuse, mis on ajaloo suurim arv. Kahjude kogusumma ületas 80 miljonit eurot, mis on samuti rekordiline.

Kuna mõningatel juhtudel jääb kohustuslikust liikluskindlustusest väheks, on mõistlik kaitsta autot ootamatuste eest kaskokindlustusega. Kaskokindlustus aitab hakkama saada ka selle auto kahjustustega, mille juht õnnetuse põhjustas. Lisaks liiklusõnnetusest põhjustatud kahjudele korvab kaskokindlustus loodusõnnetuse, vandalismi ja varguse tagajärjel tekkinud kahjud autole.

2. Uuri hoolikalt autoklaase

Klaasikahjustused on üks sagedasemaid põhjusi, miks autojuhid kindlustusse pöörduvad. Autotöökotta tasub minna ka pealtnäha tühisena tunduva täkkega, sest õhutemperatuuride muutumise tagajärjel võib see areneda ohtlikumaks mõraks. See aga võib omakorda põhjustada klaasi purunemise. Täkke parandamine on kiire ja palju keskkonnasäästlikum kui kogu klaasi väljavahetamine.

Kui autoklaas siiski puruneb, näiteks sügistormis peale kukkunud oksa või talvel jääkamaka tõttu, hüvitab Swedbanki kaskokindlustus kahjustada saanud klaaside paranduse või väljavahetamise enamasti omavastutuseta.

3. Kontrolli korrapäraselt rehvirõhku

Selleks, et rehvid oleksid sõidu ajal ohutud, peab neis olema piisav rõhutase. Kui rõhk on liiga kõrge, ei pehmenda rehvid nii hästi lööke ja võivad lõhkeda, lisaks on auto juhitavus kehvem. Madala rõhuga rehvid toovad kaasa aga lisakulu: esiteks suureneb auto kütusekulu umbes viis protsenti ja teiseks lüheneb rehvide eluiga kuni veerandi, mistõttu tuleb neid sagedamini vahetada. Seega harjuta end rehvide rõhku üle kontrollima näiteks iga kord, kui lähed autot tankima.

Uuematel autodel on rehvirõhk kuvatud armatuuril, vanemate autode rehvirõhku saab kontrollida tanklas või rõhumõõdikuga, mille võib soetada autokaupade poest. Tootja soovitatud rehvirõhk on kirjas juhipoolse ukse siseküljel, auto kasutusjuhendis ja tootja kodulehel.

4. Hoolitse autokere eest

Autopesulas tasub käia pigem sageli kui harva, sest mida kauem mustus kerele ja rattakoobastesse koguneb, seda raskem on neid puhastada. Kui mustus jääb pikemaks ajaks auto peale, tekivad sellest roostetäpid, mis ajapikku võivad kujuneda roosteplekkideks. Hea oleks autot ka vahatada, sest vahakiht takistab mustuse ladestumist.

Kui auto kere on saanud mõlgi või kriimu, ei tasu selle kordategemisega pikalt venitada, eriti kui kriimu sügavus ulatub plekini. Talvistele teedele puistatud sool võib kaitsmata plekipinda muidu edasi kahjustada.

5. Vaata aegsasti üle talverehvid

Talverehvide kasutamine muutub kohustuslikuks 1. detsembril. See kuupäev pole enam mägede taga.

Ka hoolsalt hoitud rehvid võivad aja jooksul mureneda ja praguliseks muutuda. Sellised rehvid pole liiklemiseks turvalised. Seega kontrolli kindlasti talverehvide mustri sügavust. Rehviekspertide soovitusel peaks see olema vähemalt 4 millimeetrit, alla selle muutuvad rehvid ohtlikuks. Uute talverehvide mustrisügavus on umbes 8 millimeetrit. Sõitmise sagedusest ja sõidustiilist lähtudes kuluvad rehvid kolme kuni viie aastaga. Kui rehv peaks purunema aga õnnetuse või avarii tõttu, hüvitab selle kaskokindlustus.

6. Kui möllab maru, vii auto peitu

Kui võimalik, vii auto tugeva vihma, tormi ja lume eest varju, et hoida seda raju ilma tekitatud kahjude eest. Kohustuslik liikluskindlustus loodusjõudude tekitatud kahjusid autoomanikule ei korva, küll aga saab ettenägematute ja ootamatute sündmuste korral loota kaskokindlustusele.

Kontrolli üle ka see, et sõiduki tuled oleksid pimedaks ajaks õigesti seadistatud. Halvasti korrigeeritud või liiga kõrgele sätitud tuled pimestavad vastutulevat või sinu ees sõitvat juhti.

7. Vali õige sõidukiirus ja hoia pikivahet

Metsloomad muutuvad aktiivseks hämaral ajal, eriti päikesetõusu eel ja loojangu järel ning satuvad ka teede lähedusse. Ootamatu kohtumine põdra või mõne muu suurema metsloomaga keset maanteed võib isegi kogenud autojuhtidel jala värisema võtta, rääkimata sellest, kui juhtubki kokkupõrge. Transpordiameti andmeil registreeritakse aastas ligikaudu 6000 liiklusõnnetust metsloomadega, mille tõttu saab vigastada umbes 20–30 inimest.

Metsloomad käituvad väga ettearvamatult, võivad teha järske suunamuutusi, ootamatuid hüppeid ja üritada joosta isegi vahetuvalt läheneva auto eest läbi. Seega võta tee ääres ulukit nähes hoog maha, pane peale ohutuled ja hoia pikivahet. Ära anna signaali, sest võid sellega looma ehmatada.

Otsasõidu korral peata auto, lülita sisse ohu- ja ääretuled ning kanna sõidukist väljas olles ohutusvesti. Kannatada saanud inimestest teata hädaabinumbril 112, hukkunud või viga saanud loomast telefonil 1247.

Vahetul kokkupõrkel looma või linnuga hüvitab Swedbanki kaskokindlustus tekkinud kahju kuni 3,5-tonnise registrimassiga autole omavastusteta. Swedbanki klientidel on võimalik helistada kaskokindlustuse ööpäevaringsele infotelefonile 888 2111, mille kaudu saab vajaduse korral tellida ka autoabi.

8. Nõua oma kaskokindlustusest rohkem

Et ennast ja oma autot veelgi rohkemate juhtumite puhuks kindlustada, uuri oma kindlustusseltsilt, kas ta pakub ka laiema kaitsega lahendust. Swedbankis on selleks näiteks Eliitkasko pakett. Eliitkasko kaitseb ka siis, kui sõiduki võtmed peaksid kaduma või kahjustuma, samuti on kindlustatud kindlustusjuhtumi ajal sõidukis olnud isiklikud asjad, sealhulgas sõidukile kinnitatud jalgrattad või katuseboksis olevad asjad.

Eliitkasko paketti kuulub ka õnnetusjuhtumikindlustus, millest on abi, kui juht või kaasreisijad peaksid saama õnnetuses viga ning see põhjustab töövõime kaotuse või surma. Eliitkasko on hea valik ka autoga reisijatele. Kui auto tehnilise rikke, varguse või võtmete kadumise tõttu pole võimalik reisi jätkata, hüvitatakse autoomaniku ja kaasreisijate koju naasmise kulud ja vajaduse korral ka majutus.

Mõtle läbi oma vajadused ning arvuta mugavalt oma auto kaskokindlustuse makse kaskokindlustuse kalkulaatori abil. Enne lepingu sõlmimist tutvu kindlustustingimustega, et veenduda, kas valitud kaitsete pakett vastab sinu vajadustele.