Avalehele
Ups, mu praemunast sai punane kukk

Ups, mu praemunast sai punane kukk

Tudengielu on alanud ja elu üürikas sisse seatud. Veits kitsas on, aga ikkagi omaette. Milline vabadus! Kuid ettevaatust, vabadus tähendab ka vastutust: muu hulgas sellegi eest, et üüritud kodu püsiks algses korras. On iseenesestmõistetav, et hoiad seda hästi, kuid õnnetus ei hüüa tulles. Et ootamatusteks siiski valmis olla, on hea üürikorter kindlustada. Just nii, nagu teeksid päris oma koduga. Korterite üürihinnad on küllaltki krõbedad ja ootamatu õnnetus võib niigi tagasihoidlikkusse eelarvesse piraka augu tekitada. Kindlustuse hind on selle kõrval üsna pisku.

Kes hüvitab rikutud diivani, hävinud sülearvuti või hoopis põlenud köögi?

Kui omanik ei maini kodukindlustust, võta teema kindlasti ise üles. Uuri, kas korter on kindlustatud ning kellele ja mis kaitsed kehtivad. Miks? Selleks, et võiksid end tunda chill’ilt ega peaks pead murdma, kust leida raha ja võimalusi kahju korvamiseks, kui juhtub ootamatu õnnetus.

Üürika õnnetused, mis ei sõltu sinust, on üldiselt korteri omaniku või korteriühistu vastutada. Näiteks kui mõni aegu näinud toru põhjustab veeuputuse või vigane elektrisüsteem põlengu, siis tuleks teha kõik endast olenev, et suurem kahju ära hoida. Vajadusel kutsu appi Päästeamet ning teavita omanikku ning korteriühistut, kuid kahjude hüvitamise eest sina ei vastuta.

Kui aga juhtub, et näiteks hommikusööki valmistades on mõtted hajevil, võib kogemata praadima unustatud munast saada alguse tulekahju. Ja kui omaniku vara saab nüüd kahjustada, on tal õigus nõuda, et maksad kinni kulud, mis tekivad korteri endise väljanägemise taastamiseks. Tudengina ei pruugi sinu rahakott aga olla just liiga paks ja tüütu õnnetus võib osutuda korralikuks rahaliseks põntsuks.

Seega on parim, kui räägid omanikuga läbi, kas ja kuidas on korter kindlustatud. Nii saate vältida ka topelt kindlustamist ja valida kindlustuskaitsed kumbki vastavalt oma vajadustele. Näiteks kui omanikul kindlustust ei ole, saad selle teha ise ja uurida omanikult, kas ta on nõus osa kindlustusmaksest tasaarvestama.

Arvesta ka sellega, et osa üürikas olevast kraamist on sinu oma: arvuti, nutividinad, spordivarustus jne. Kui korter ja omaniku vara on juba kindlustatud, aga sinu asjad veel mitte, saad neile ise kaitse orgunnida. Näiteks hüvitab varakindlustus ootamatu komistamise tagajärjel maha kukkunud sülearvuti, mis ei ole vanem kui neli aastat või kooli juurest varastatud jalgratta, mis oli lukustatud rattahoidja külge. Sinu kanda jääb vaid omavastutus, mis on 190 eurot ꟷ mitte just vähe, aga pea alati palju odavam kui jälle uued asjad osta. Pea meeles, et kindlustuslepingus on ka hoolsuskohustused, mida pead järgima, nt alati, kui üürikodust lahkud, tuleb aknad sulgeda ja uksed lukustada, et võõrad ei sinu ega omaniku varale kergelt ligi ei pääseks.

Swedbankis saad kindlustada üürikodu sama põhimõtte alusel nagu päriskodu. Vaata rohkem infot kodukindlustuse lehelt ning tutvu lepingu tingimustega. Sealtsamast leiad ka mugava kalkulaatori, millega arvutada välja igakuise kodukindlustusmakse. Näiteks, kui üürid kivimajas 30-ruudust korterit, kindlustad oma asjad 10 000 eurole ja valid vastutuskindlustuseks 7000 eurot, läheb kindlustus sulle kuus maksma umbes 9,88 eurot*.

Mõlgid tõuksiga kogemata naabri auto. Kes kahjud kinni maksab?

Õnnetuses võib tekkida kahju ka naabritele või teistele kolmandatele isikutele. Juhtum elust enesest: kortermajas oli veekatkestus ning keegi ei teadnud, mis kell vesi tagasi tuleb. Üürnik proovis aeg-ajal veekraani lahti ja kinni keerates, kas vesi on juba tagasi, kuid läks siis ühel hetkel välja ja unustas kogemata köögikraani lahti. Õnnetuseks olid kraanikausis olevad nõud ümber läinud ja lükanud kinni äravoolutrapi. Tagasi koju tulles ootas üürnikku ees korralik uputus ning vesi oli läbi põranda imbunud ka alumiste naabrite korterisse, kus tekitas palju pahandust. Sellises olukorras aitab naabrite remonti hüvitada vastutuskindlustus, millega saad korraliku kaitse olukordadeks, kus kannatajaid on rohkem. Kaitse summat valides tuleks arvesse võtta ka seda mitmendal korrusel üüritav korter asub ꟷ mida kõrgemal sa elad, seda suurem on oht, et veeõnnetuse puhul on peale sinu teisigi kannatajaid.

Muide, pane ka tähele, et kui kindlustad üürika ja selles olevad esemed, kaitseb vastutuskindlustus sind ka väljaspool kodu (Eesti piires). Näiteks kui sõidad tõuksiga loengusse, kuid kogemata ei võta kurvi välja ja sõidad naabri autole mõlgi sisse, aitab vastutuskindlustus naabrimehele kahju korvata.

 

*Kindlustusmakse arvutamisel on võetud arvesse, et 30-ruutmeetrine korter asub kivimajas, koduse vara kindlustussummaks on 10 000 eurot ja vastutuskindlustuse summaks 7000 eurot.
Kodukindlustust pakub Swedbank P&C Insurance AS. Tutvu tingimustega aadressil www.swedbank.ee ja vajaduse korral pea nõu asjatundjaga.

Märksõnad: Kindlustus, Kodukindlustus