Avalehele
Vasta 5 küsimusele ja saa teada, kas võiksid oma elu kindlustada

Vasta 5 küsimusele ja saa teada, kas võiksid oma elu kindlustada

Ootamatutes olukordades muretsevad Eesti inimesed kõige rohkem oma lähedaste elu ja tervise pärast ­– nii selgus Swedbanki kindlustuste uuringust*. Kas sinul on plaan, kuidas tulevad su lähedased rahaliselt toime, kui sinu sissetulek peaks raske haiguse või ootamatu õnnetuse tõttu kaduma?

Lähedaste elu ja tervis valmistas muret enam kui pooltele (53%) küsitlustele vastanutest. Enda elu ja tervise pärast muretsevad inimesed mõnevõrra vähem – seda kinnitas 42% vastanutest. Sama paljusid muudab ärevaks ka pere sattumine rahalistesse raskustesse. Elukindlustus on üks võimalus hoida nii oma hingerahu kui ka tagada lähedastele turvatunne.

Eesti Kindlustusseltside Liidu (EKsL) andmetel on elukindlustus 30% elanikest. Sel kevadel korraldatud Kantar Emori kindlustusbrändide trendiuuringust, milles osales üle 1100 inimese, tunnistas ligi kolmandik vastanutest, et on mõelnud elukindlustuse soetamisele. See näitab, et inimesed soovivad enda ja oma lähedaste rahalist kindlustunnet suurendada. Kui ka sina kuulud nende hulka, siis tee ära test, et saada kinnitust, kas võiksid oma elu kindlustada.

1. Kas sul on lapsed?

Mõtle läbi, kas sinu pere saab rahaliselt hakkama, kui sa pole võimeline raske haiguse tõttu tööd tegema või peaksid ootamatult haiguse või õnnetusjuhtumi tõttu surema.
Pane kirja kõik oma pere sissetulekud, rahalised kohustused ja igapäevased kulutused (sh kommunaalarved, laste haridusele ja hobidele kuluvad summad), et saada selge ülevaade oma rahaasjadest.
Lahuta seejärel sissetulekutest maha summa, mis kulub laenukohustuste katmiseks. Kui palju alles jäi? Seejärel arvesta sellest summast maha osa, mille annab pere eelarvesse peamise sissetuleku tooja. Mõtle läbi, mida see olukord pere eelarvele tähendab. Kui seis muutub väga pingeliseks või eelarve jääb sootuks miinusesse, on kasulik mõelda elu kindlustamisele.

2. Kas sul on teisi ülalpeetavaid?

Sa elad küll üksi, kuid sul on eakad vanemad või nooremad õed-vennad, kes vajavad sinu tuge. Võib-olla on sul ka hüpoteegiga tagatud kodulaen? Kas sinu lähedased saavad hakkama igapäevaste kulude ja laenukohustuste eest tasumisega, kui sinuga peaks juhtuma traagiline õnnetus? Mida rohkem on neid inimesi, kelle elu ja heaolu sõltub sinust, seda kindlamalt võid end tunda, kui sul on elukindlustus.

3. Kas sa soovid saada võimalikult häid tingimusi?

Kõige kasulikum on sõlmida elukindlustusleping siis, kui oled noor ja terve. Miks? Kui noorena võib tunduda, et milleks seda elukindlustust küll vaja on – pikk elu ju ees – siis just see on õige hetk, kuna elukindlustusmakset mõjutavad sinu terviseandmed. Enamasti on noor inimene tervem, mis tähendab ka paremaid tingimusi. Vanusega tõuseb haigestumise risk, mis võib kindlustuskulusid tõsta või võtta sootuks võimaluse enda elu kindlustada.

4. Kas sul on laene, liisinguid või muid rahalisi kohustusi?

Laenud ei jää panga kanda, kui sinuga peaks juhtuma õnnetus. Paraku päritakse nii varad kui ka kohustused. Kelle õlule jäävad laenukohustused siis, kui peaksid kaotama töövõime või isegi elu? Kes on sinu pärijad? Kui sa ei taha riskida, et sinu kohustused jäävad näiteks vanemate või õdede-vendade kanda, kaalu elukindlustuslepingut, mis vastaks sinu vajadustele.

5. Kas sul on säästud?

Swedbanki selle aasta finantstervise uuringu järgi on 41%-l Eesti elanikest säästupuhvrina olemas vähemalt kolme kuu sissetulek, kuid 14%-l pole mitte mingisugust rahatagavara. Kas ja kui kauaks piisab sinu säästudest, et rahalised kohustused saaksid kaetud ning lähedastel, kes sinust sõltuvad, oleks rahaline turvatunne tagatud? Kui sul pole plaani B, siis tea, et elukindlustus on üks oluline osa inimese finantstervisest, mis aitab majanduslikult toime tulla, kui juhtub õnnetus, tabab raske haigus või surm.

Swedbanki kindlustusuuringu korraldas KOG Institute for Marketing and Communication Sciences koostöös Norstat turu-uuringute ettevõttega 2024. aasta mais. Küsitluses osales 1006 Eesti inimest vanuses 18–64.