Avalehele
Töötleva tööstuse väljavaade on optimistlik

Töötleva tööstuse väljavaade on optimistlik

Juunis jätkus Eesti tööstustoodangu tugev kasv. Aastases võrdluses suurenes tööstustoodangu maht 11%, sealhulgas töötlevas tööstuses 10%, mäetööstuses 19% ja energiatootmises 14%. Teises kvartalis pöördus tööstustoodangu maht tugevale kasvule. Kuigi selle taga oli paljuski möödunud aasta aprillis ja mais toimunud tootmismahtude tugev langus ja koos sellega väga madalale langenud võrdlusbaas, näitasid töötleva tööstuse ja mäetööstuse tootmismahud ka kuises võrdluses kasvu.

Töötleva tööstuse 23 tegevusalast suurenes tootmismaht 17-s. Töötleva tööstuse tootmismahud suurenevad tugevnenud nõudluse toel. Kõige enam aitas selle tööstusharu tootmismahu kasvule kaasa puidutööstuse tootmismahu suurenemine, kuid tugeva panuse andsid veel kummi- ja plasttoodete, metalltoodete, elektriseadmete ja ehitusmaterjalide tootmine. Kõige enam pidurdas töötleva tööstuse tootmismahu kasvu aga elektroonikatööstuse tootmismahu vähenemine.

Esialgsetel andmetel kasvatasid töötleva tööstuse ettevõtted juunis oma tootmismahtude müüki nii välis- kui ka siseturul- aastases võrdluses vastavalt 16% ja 17%.
Majandustegevuse kiire taastumine, kõrged elektrihinnad aga ka eelmise aasta alguse väga madal võrdlusbaas aitasid kaasa elektritoodangu kasvule. Juunis oli Nord Pooli keskmine elektrituruhind kõigi aegade kõrgeim (71,68 EUR/MWh). Elektritoodang suurenes siis aastases võrdluses 30%, soojatootmine aga 3%.

Eesti tööstusettevõtete kindlustunne on tõusnud juba viimase 14 aasta kõrgeimaks. Ekspordi väljavaade küll kolmandas kvartalis veidi nõrgenes, kuid on ikkagi 2018. aasta lõpu kõrgel tasemel. Kuigi euroalal on töötleva tööstuse ostujuhtideindeks tõusnud kogu mõõtmisajaloo ehk viimase 24 aasta kõrgeimaks, on see juba alates märtsist stabiliseerunud. Tegeliku tootmismahu kasv on aga tagasihoidlikum, kui võiks sellest indeksist välja lugeda. Euroala töötleva tööstuse ettevõtetel on raskusi tellimuste täitmisega, kuna tootmissisendite tarnete hilinemine on veninud viimase 24 aasta pikimaks. See on tõstnud tootmissisendite hinnad rekordkõrgeks, mis omakorda kergitab töötleva tööstuse toodangu müügihindu, kuna ettevõtted kannavad oma suurenenud kulud edasi tarbijatele.

Vaatamata eelnevale peaks töötleva tööstuse väljavaade olema optimistlik, kuna maailmamajanduse, ja koos sellega nõudluse, taastumine jätkub.