Avalehele
Esimeseks seemneks investeerimisteekonnal: kingime noortele esimesed väärtpaberid

Esimeseks seemneks investeerimisteekonnal: kingime noortele esimesed väärtpaberid

24.05.2024

Swedbank kingib neljandat aastat järjest täisikka jõudvatele klientidele Swedbank Roburi fondi osakuid. Sel aastal saab 20 euro väärtuses tasuta fondiosakuid lunastada 21 000 täiskasvanuikka jõudvat Swedbanki klienti.

Täiskasvanuks saamisega kaasneb pikisilmi oodatud vabadus ja hulk võimalusi, aga kahtlemata ka mõtteid tuleviku suunal. Üks parimaid kingitusi, mida noorele täiskasvanule teha, on toetada tema rahatarkuse-alaseid teadmisi ja arukat tulevikuplaneerimist. Seetõttu kingime ka sel aastal igale 18-aastaseks saavale noorele kliendile tasuta 20 euro väärtuses Swedbank Robur Access Edge Globali fondi osakuid.

Swedbanki Rahaasjade Teabekeskuse 2023. aastal korraldatud uuringu põhjal on Eesti elanikel probleeme nii lühi- kui ka pikaajaliste säästude kogumisega ning mure tuleviku ja ootamatute väljaminekute osas on väga levinud. Tahame omalt pool anda panuse noorte tuleviku kindlustamisesse. Olgu selleks elu esimene aktsiaost, uus kodu või ettevõtte loomine – pangana saame toetada siinsete inimeste ja ühiskonna kasvu. Roburi fondi osakute kinkimisega loodame anda Eesti noortele hea hüppelaua esimese investeerimiskogemuse saamiseks.

Hüppelauaks noorte investeerimisteekonnal

Investori parimaks sõbraks on aeg, mistõttu tuleks investeerimisega algust teha võimalikult varakult. Mida varem investeerimisega algust teha, seda rohkem aega liitintressi toel tootlust kasvatada. Teisalt on meie kogemus näidanud, et kõige kauem võetakse investeerimisteekonnal hoogu just esimese sammu astumiseks. Seetõttu oleme võtnud eesmärgiks julgustada noori investeerimisega alustamisel, et nad alustaksid endale tulevikuks majandusliku kindlustunde ehitamist.

Ka värskest, 18–30–aastaste Swedbanki klientide seas korraldatud uuringust selgus, et noored ootavad pankadelt nii investeerimisalast nõu kui ka rahatarkuse jagamist, milles näeme endal vastutusrikast rolli. Usume, et investeerimine on raha kasvatamisest rohkemat – see on vahend, mis aitab noortel mõista majanduse toimimist, õppida oma rahaasjade korraldamist ja teha selle käigus esimesi katsetusi ja koguda õppetunde ka investeerimisvallas. Noortele esimeste osakute kinkimine on osa meie panga strateegiast, mille üks eesmärkidest on edendada Eestis säästmis- ja investeerimiskultuuri.

Mis on vahet fondiosakul ja aktsial?

Aktsiate ostmisel investeeritakse ühte ettevõttesse: näiteks Apple’i või Tesla aktsiat soetades saab osake sellest ettevõttest inimese omaks. Sageli on aga aktsiad kallid või liiga riskantsed, sest kui ettevõttel läheb halvasti, kaotab selle aktsia väärtust. Just seetõttu kingime noortele fondiosakuid, mille väärtust ühe ettevõtte langus fondis nii tugevalt ei pruugi mõjutada.

Investeerimisfond, mida nimetatakse ka lihtsalt fondiks, koosneb paljude ettevõtete aktsiatest ja võlakirjadest. Näiteks sisaldab Sulle kingitud Swedbank Robur Access Edge Globali fond hetkel nii Apple’i, Microsofti kui ka Amazoni aktsiaid. Nii ei pea Sa valima iga ettevõtte aktsiaid eraldi, vaid saad neid läbi fondi korraga mitmeid. Samuti on emitendirisk fondis paremini hajutatud. See tähendab, et kui ühel ettevõttel peaks minema kehvemini, ei mõjuta see inimese investeeringute väärtust tervikuna nii palju, sest teisel ettevõttel võib minna samal ajal päris hästi. Samas ei tähenda see aga seda, et Sa ei võiks lisaks osta ühtegi üksikaktsiat.”

  • Täpsema lisainfo investeerimisega kaasnevate kohustuste kohta leiad siit.
  • Kingitust on võimalik saada ka neil noortel, kes veel Swedbanki kliendid ei ole. Swedbanki kliendiks saab iga hetk hakata neti teel, ilma esindusse tulemata. Rohkem infot leiad siit.

Investeerimisteenuseid pakub Swedbank AS. Tutvu tingimustega ja pea nõu. Käesolevat teavet ei tohi käsitleda investeerimissoovituse või- nõustamisena ega kutsena osta või müüa väärtpabereid või teha muid tehinguid.