Avalehele
Swedbanki II samba fondide uus strateegia loob kogujate jaoks soodsamad tingimused

Swedbanki II samba fondide uus strateegia loob kogujate jaoks soodsamad tingimused

Alates 2. septembrist muudab Swedbank kõigi oma II samba pensionifondide aktsiatesse investeerimise piiri, mis võimaldab kogujatel pikemas perspektiivis teenida suuremat tulu. Samuti langetab pank oluliselt II samba pensionifondide tasusid.

Septembri alguses vähenevad seni II samba pensionifondidele kehtinud investeerimispiirangud ning fondid saavad võrreldes varasemaga  suurema osa varadest investeerida aktsiatesse.  Muudame Swedbanki kõigi kohustuslike pensionifondide aktsiatesse investeerimise piire. See on oluline muudatus, kuna finantsturgude ajaloolisele analüüsile tuginedes on aktsiariskiga investeeringud pakkunud paremat tootlust pikema perioodi jooksul teiste investeerimisvõimalustega võrreldes. Seega muudatus annab kogujatele võimaluse pikemas perspektiivis kasvatada oma pensionivara väärtust.

Uue seadusega maksimaalselt lubatava piirini võivad hakata investeerima Swedbanki pensionifondid K90-99 ja K4. Suurenevad ka teiste kohustuslike pensionifondide maksimaalselt lubatavad aktsiainvesteeringud (K1: 0%->10%; K2: 25%->30%; K3: 50%->60%).

Kuigi aktsiainvesteeringud on ajalooliselt pakkunud kõrgeimat pikaajalist tootlust, nende lühiajaline kõikumine võib olla üsna suur. Seetõttu liigume aktiivselt juhitud pensionifondides uute sihttasemete suunas järk-järgult, vastavalt portfellihaldurite nägemusele finantsturgude edasisest käitumisest. Pensionifondi K1 soovitame endiselt eelkõige inimestele, kellel on pensionipõlveni jäänud vaid mõni aasta ning seetõttu on esmatähtis juba kogutu väärtuse säilitamine. Seega hoiame selle fondi riskitaset madalana ning aktsiainvesteeringute lisamise asemel otsime pigem võimalusi kvalitatiivses ning madalama riskiga kinnisvarasektoris.

Kajastamaks aktsiate osakaalu fondis, muutuvad  septembris ka II samba fondide nimed. Number nimes hakkab näitama maksimaalset aktsiainvesteeringute osakaalu.

Viimase viie aasta jooksul on Swedbanki pensionifondide valitsemistasud järjest langenud ja sel aastal vähendab pank tasusid juba teist korda. Pakume jätkuvalt oma klientidele kõige soodsamate haldustasudega aktiivselt juhitud pensionifonde. Seekord langetame haldustasusid lausa viiendiku võrra, millest meie kliendid võidavad 2,5 miljonit eurot aastas. Septembrist on Swedbanki aktiivselt juhitud II samba fondide keskmine valitsemistasu 0,66%, ning järgmise aasta alguses langeb see tänase prognoosi järgi 0,55%le.

Loe lisaks

Märksõnad: II sammas, Pension, Pensionifond